کار کلیه ها چیست؟
وظیفه اصلی کلیه ها تصفیه خون و دفع ادرار است. پس از تصفیه خون، ادرار تولید می شود. این ابتدا وارد حالب ها (لوله هایی که هر کلیه را به مثانه متصل می کند) می شود و در مثانه جمع می شود تا در نهایت از طریق مجرای ادرار از بدن خارج شود. این فرآیند به حذف سموم از بدن و حفظ تعادل الکترولیت های مهم مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم کمک می کند.
سنگ کلیه چیست؟
اگر ادرار حاوی مواد تشکیل دهنده کریستال بیشتر از آن چیزی باشد که می تواند رقیق شود، ممکن است سنگ کلیه تشکیل شود. سپس بیشتر به داخل حالب حرکت می کنند، جایی که می توانند گیر کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، فرد مبتلا معمولاً درد طاقت فرسایی را تجربه می کند. سنگ کلیه یک پدیده بسیار شایع است که تا 10 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم سنگ کلیه
علائم سنگ کلیه معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می شوند و می توانند به همان سرعت از بین بروند. به عنوان مثال، این دردها شامل درد پهلوی کولیکی است که از وسط پشت به کشاله ران یا ناحیه تحتانی شکم منتشر می شود. این سنگها همچنین میتوانند باعث تهوع و استفراغ شوند و یا یافتن یک موقعیت راحت بدون درد را برای فرد مبتلا مشکل کنند. علاوه بر این، در افراد مبتلا به سنگ کلیه، ممکن است رنگ ادرار تیره باشد یا ممکن است خون در ادرار وجود داشته باشد.
علائم سنگ های کوچک کلیه ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکنند و گاهی اوقات خود به خود و بدون ایجاد ناراحتی زیادی از بین می روند. سنگ کلیه متوسط تا بزرگ، با این حال، می تواند باعث درد شدید و تیز شود. علائم معمولا زمانی شروع می شوند که سنگ ها از طریق سیستم ادراری حرکت کنند. این می تواند بسیار دردناک باشد. علائم شایع سنگ کلیه عبارتند از:
- درد مداوم و شدید در ناحیه کمر
- ادرار خونی
- استفراغ یا حالت تهوع
- تب و لرز
- ادرار بسیار ناخوشایند یا با بوی عجیب ادرار کدر
- معده درد که با داروهای گازدار بهبود نمی یابد.
سنگ کلیه کلسیم
سنگ های کلسیمی حدود 80 درصد از کل سنگ های کلیه را تشکیل می دهند. آنها از اگزالات کلسیم یا فسفات تشکیل شده اند و به دلیل کلسیم اضافی در کلیه ها یا ادرار تشکیل می شوند. با این حال، علل سنگ کلیه می تواند متفاوت باشد - آنها فقط در نتیجه کلسیم بیش از حد ایجاد نمی شوند.
سنگ های اسید اوریک
اسید اوریک یک ماده زائد است که در ادرار یافت می شود و مسئول بوی متمایز آن است. هنگامی که در مقادیر بیش از حد وجود داشته باشد، می تواند منجر به تشکیل سنگ های اسید اوریک شود. عوامل خطر برای افزایش سطح اسید اوریک عبارتند ازدیابت، اضافه وزن، چاقی، نقرس و رژیم غذایی سرشار از پروتئین حیوانی و سبزیجات.
استروویت/سنگ های عفونی
این سنگ ها در بیماران مبتلا به عفونت مزمن مجاری ادراری ایجاد می شود.
عوامل خطر برای تشکیل سنگ کلیه
• کم آبی مزمن
• مصرف کم مایعات (احتمال کلسیم، اسید اوریک و سنگ های استروویت را افزایش می دهد)
• رژیم غذایی پر نمک (می تواند منجر به سنگ های کلسیمی شود)
• رژیم غذایی سرشار از پروتئین حیوانی (می تواند منجر به سنگ اسید اوریک شود)
• اسهال مزمن (می تواند منجر به سنگ های کلسیمی شود)
• چاقی (می تواند منجر به سنگ های کلسیمی و اسید اوریکی شود)
• استعداد ژنتیکی
نوشابه های گازدار و سنگ کلیه مصرف زیاد قند باعث افزایش دفع کلسیم می شود.
مکمل های موثر در درمان سنگ کلیه
مکمل های طبیعی مختلف مانند منیزیم، سیترات پتاسیم، کلسیم، ویتامین C و D و کوآنزیم Q10 برای سنگ کلیه مفید هستند.
منیزیم
منیزیم در بیش از 350 واکنش بیوشیمیایی در بدن انسان نقش دارد. هنگامی که بدن دچار کمبود است، خطر تپش قلب، گرفتگی عضلات پا، فشار خون بالا و سنگ کلیه افزایش می یابد. منیزیم از تشکیل کریستال های اگزالات کلسیم در ادرار جلوگیری می کند. استفاده از منیزیم برای جلوگیری از سنگ کلیه از قرن 17 و 18 شناخته شده است. امروزه، در قرن بیست و یکم، فواید سلامتی این ماده معدنی دوباره کشف شده است. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال 1982 نشان داد که افرادی که منیزیم مصرف می کنند منجر به کاهش 10 برابری در تشکیل سنگ می شود. علاوه بر این، 85 درصد از بیمارانی که معمولاً هر سال سنگ ایجاد میکنند، سه سال بعد بدون علامت بودند. محققان نتیجه گرفتند: درمان بیماری سنگ کلیه کلسیمی با منیزیم موثر بوده و عوارض جانبی کمی دارد. هیچ نشانه بالینی از مصرف بیش از حد منیزیم مشاهده نشد. علاوه بر این، یک مطالعه در سال 1988 نشان داد که سطوح پایین منیزیم در ادرار می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. این در یک مطالعه در سال 2020 تأیید شد که نشان داد سطوح پایین منیزیم در خون با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه مرتبط است. دوز توصیه شده روزانه: 125 تا 500 میلی گرم.
سیترات پتاسیم
سیترات پتاسیم به کلسیم موجود در ادرار متصل می شود و در نتیجه از تشکیل سنگ های کلسیمی جلوگیری می کند. علاوه بر این، سیترات به اگزالات کلسیم متصل می شود و بنابراین از رشد بیشتر سنگ های کلسیمی که ممکن است وجود داشته باشد جلوگیری می کند. یک مطالعه در سال 2009 در اطفال نشان داد که سیترات پتاسیم یک درمان موثر برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه است. علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2010 اثربخشی سیترات پتاسیم را در پیشگیری از سنگ کلیه در بیماران مبتلا به کلیه اسفنجی مدولاری (MSK) نشان داد. این بیماری است که در آن سنگ های کلسیمی به طور مکرر تشکیل می شوند. مصرف منیزیم در ترکیب با سیترات پتاسیم امکان پذیر است. دوز توصیه شده: همانطور که روی برچسب مشخص شده است.
کلسیم
در ابتدا رژیم غذایی کم کلسیم برای جلوگیری از سنگ کلیه توصیه می شد. این امر به لحاظ نظری منطقی است، اما این امر در هیچ مطالعه ای قابل اثبات نیست. برعکس - به نظر می رسد یک رژیم غذایی کم کلسیم به احتمال زیاد منجر به افزایش جذب اگزالات از روده و در نتیجه بیشتر شدن سنگ کلیه می شود. در واقع، رژیم غذایی سرشار از غذاهای غنی از کلسیم، احتمال بیشتری برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه دارد. با این حال، مزایا و مضرات مصرف مکمل های کلسیم برای افرادی که از سنگ کلیه رنج می برند هنوز به وضوح مشخص نشده است. یک مطالعه در سال 2015 روی افرادی که مکمل های کلسیم مصرف می کردند، نشان داد که خطر ابتلا به سنگ کلیه در آنها افزایش می یابد. مطالعه دیگری در سال 2019 انجام شد که به نتیجه مشابهی رسید. با این حال، مطالعه ای که در سال 2004 منتشر شد، هیچ ارتباطی بین مصرف مکمل های کلسیم و افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه پیدا نکرد. با وجود این، معمولاً به افرادی که مکمل های کلسیم مصرف می کنند، توصیه می شود آنها را با منیزیم ترکیب کنند. علاوه بر این، مکمل های سیترات کلسیم ممکن است گزینه بهتری برای کسانی باشد که مشکل سنگ کلیه دارند.
ویتامین سی
وقتی صحبت از ویتامین C در رابطه با سنگ کلیه می شود، نتایج تا کنون نسبتاً متناقض هستند. ویتامین C به اگزالات متابولیزه می شود و خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.
برای سنگ کلیه چه قرص یا دارویی مصرف کنیم؟
سنگ کلیه یکی از بیماری هایی است که درد زیادی را به بیمار متحمل می کند. طبق گزارشات بزرگترین سنگ کلیه یک کیلوگرم وزن داشته است و قطر آن 70 سانتی متر بوده است.در واقع مانند این است که بیمار یک نارگیل را بلعیده باشد. وقتی سنگ کلیه در بدن تشکیل می شود خروج آن از بدن به شدت دردناک است. انواع قرص سنگ کلیه وجود دارد که به دفع این سنگ در بدن کمک می کند.
سنگ کلیه توده ای کریستالی و سفت است که در کلیه و مجرای ادرار و یا مثانه تشکیل می شود. ادرار شامل ترکیبات کلسیم دار، پتاسیم دار، سدیم دار ، اگزالیک، اسید یوریک و فسفات است. اگر سطوح این ترکیبات در بدن بالا روند و ادرار اسیدی یا غلیظ شود این مواد می توانند کنار هم قرار گیرند و تشکیل کریستال یا همان سنگ کلیه را دهند.
شناسایی سنگ کلیه
بدترین قسمت آن این است که این کریستال کم کم در طول هفته ها، ماهها و یا سالها بزرگ می شود و سپس سنگ بزرگ و قابل شناسایی می شود. انواع قرص سنگ کلیه به بیمار کمک می کند تا روند دفع سنگ در بدن زودتر انجام شود و سنگ از بین برود. بسیاری از این قرصها حاوی موادی هستند که سنگ را در بدن متلاشی می کنند. اگزالیک کلسیم یکی از معمول ترین کریستالهایی است که تشکیل سنگ کلیه می دهد.
بر طبق گزارشات 80 درصد از سنگ کلیه ها از این نوع هستند. نوع دیگری از این سنگ از فسفات کلسیم یا اسید یوریک تشکیل شده است. نوع دیگر این سنگ با کمی تفاوت از ماده معدنی فسفات آمونیوم، منیزیم یا استرووایت تشکیل شده است که می تواند ناشی از عفونتهای باکتریایی باشد.نمونه نادری از این سنگ بر اثر اختلالات ژنتیکی یا استفاده از بعضی داروهای خاص ایجاد می شود. این سنگ تا وقتی تکان نخورده است قابل شناسایی نیست.
انواع قرص سنگ کلیه
انواع قرص سنگ کلیه وجود دارند که باید با توجه به نوع سنگی که در بدن وجود دارد مورد استفاده قرار گیرند. به همین دلیل بهتر است در صورت وجود سنگ کلیه در بدن به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و داروی مناسب را مصرف کنید.هنگامی که این سنگ در مجرای ادرار شروع به حرکت می کند لبه های تیز آن دیواره مجرای ادرار را می خراشند و پایانه های عصبی این دیواره درد را از طریق سیستم عصبی انتقال می دهند. این خراشها سبب می شوند خون وارد ادرار شود.
این امر می تواند با تهوع، استفراغ یا سوزش ادرار همراه باشد. اگر این سنگ به اندازه ای بزرگ باشد که راه عبور ادرار را مسدود کند باعث ایجاد عفونت کلیه یا عقب گرد ادرار می شود و کلیه را از بین می برد. اما بیشتر سنگ ها به این اندازه جدی و خطرناک نیستند و نیاز به درمان های شدید ندارند سنگ هایی که زیر 5 میلی گرم هستند معمولا با حرکت در مجرای ادرار از بدن خارج می شوند. انواع قرص سنگ کلیه وجود دارند که باید پزشک متخصص آنها را تجویز کند. این قرصها به حرکت این سنگ در مجراری ادرار و یا متلاشی شدن سنگ در بدن کمک می کند.
داروی تضمینی سنگ کلیه
همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم سنگ کلیه انواع مختلفی دارد. انواع قرص سنگ کلیه برای دفع این سنگ وجود دارد که پزشک متخصص برای بیمار تجویز می کند. قرص سیستون هیمالیا داروی بسیار خوبی است که از عوامل سنگ ساز در کلیه جلوگیری به عمل می آورد و این قابلیت را دارد ساختار سنگ را در بدن متلاشی کند.
اگر سنگ کلیه سبب بروز عفونت در کلیه و مجرای ادرار شود داروی قرص ارومکس گلدن لایف داروی بسیار مناسبی است که این عفونت را کنترل می کند و از بین می برد. در اینجا ذکر این نکته حایز اهمیت است که هرگز نباید این مکملها را خودسرانه مصرف کنید. قبل از مصرف هر گونه قرص سنگ کلیه حتما از داروساز و یا پزشک متخصص مشورت بگیرید.
قرص دفع سنگ کلیه و قوی ترین داروی دفع سنگ کلیه کدامند؟
سنگ کلیه بیماری بسیار دردناکی است، مخصوصا اگر سنگ در مجرای ادرار حرکت کند. با حرکت سنگ کلیه مجرای ادرار خراش داده می شود و درد زیادی در ناحیه کلیه به وجود می آید. به همین دلیل با بروز اولین نشانه های وجود سنگ کلیه در بدن باید به سرعت برای دفع آن اقدام کنید. انواع قرص سنگ کلیه برای دفع سنگ وجود دارد اما نباید خودسرانه آنها را مصرف کنید.اولین اقدام مراجعه به پزشک متخصص است. سپس با دستور پزشک باید داروهایی را که تجویز می شود استفاده کنید. برخی از انواع قرص سنگ کلیه بدین شرحند:
کلیه برخی افراد مستعد به سنگ سازی است. از مزیت این مکملها می توان به قابلیت آنها در جلوگیری از تشکیل سنگ در کلیه اشاره کرد. افرادی که کلیه های سنگ سازی دارند معمولا دارای ویژگی های زیر هستند:
- افرادی که اضافه وزن دارند ،
- افرادی که آب زیاد نمی نوشند،
- افرادی که نمک زیاد مصرف می کنند ،
- افرادی که کلسیم و اسید اوریک ادرارشان زیاد است،
- افرادی که از بیماری پرکاری تیروئید رنج می برند،
- افرادی که مواد پروتئینی مانند گوشت و مرغ را بیش از حد مصرف می کنند.
قرص سنگ شکن کلیه و قوی ترین داروی سنگ شکن کلیه کدامند؟
انواع قرص سنگ کلیه وجود دارند که ساختار سنگ را در بدن متلاشی می کنند. اگر سنگ در بدن متلاشی شود دفع آن دردناک نیست و از طریق ادرار از بدن خارج می شود. بیشتر انواع قرص سنگ کلیه دارای این قابلیت هستند و سنگ را در بدن از بین می ببرند. پزشک متخصص اورولوژی بهترین کسی است که می تواند رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از سنگ کلیه را به شما بدهد و داروهای مناسب را برای شما تجویز کند.
قوی ترین داروی گیاهی سنگ شکن کلیه
همانطور که پیشتر بدان اشاره کردیم انواع قرص سنگ کلیه وجود دارد که سنگ را در بدن از بین می برد. در این میان بسیاری از افراد استفاده از مکمل ها و داروهای گیاهی را برای دفع سنگ از بدن پیشنهاد می دهند. محبوترین داروهای گیاهی که به عنوان داروی سنگ شکن کلیه عمل می کنند به شرح زیر هستند:
دمنوش برگ توت فرنگی
آب کرفس با عرق بهارنارنج
پدمنوش دانه بوداده خرمالو
دمنوش برگپنیرک
دمنوش قاصدک
معجون عسل و ریحان
عجون سیاهدانه با عسل
آب هندوانه پخته
برای دفع سریع سنگ کلیه از حالب چه کاری انجام دهیم؟
حالب لوله 5 میلی متری است که وظیفه انتقال ادرار را از کلیه به مثانه بر عهده دارد. یکی از شایعترین بیماری ها وجود سنگ کلیه در لوله حالب است که درد بسیار زیادی را به بیمار متحمل می کند. بسیاری از افراد بر این باور هستند که این درد مشابه به درد زایمان است.
برای درمان سریع سنگ کلیه از حالب باید ابتدا وجود سنگ در این لوله به طور قطعی تشخیص داده شود. به همین دلیل پزشک سریعا سی تی اسکن بدون تزریق و یا با تزریق را تجویز می کند. بنابراین در صورت بروز درد با حالت استفراغ، تهوع و درد شدیدی که شما را زمینگر و مستاصل کرد بلافاصله به اورژانس بیمارستان مراجعه کنید.
ورزش برای دفع سنگ کلیه!
در کنار انواع قرص سنگ کلیه، ورزش یکی از راهکارهای موثر برای دفع این سنگ است. تحقیقات نشان می دهند که هر نوع ورزش سبکی می تواند به دفع این سنگ کمک کند. این ورزش حتی می تواند انجام امور باغبانی باشد.
به طور کلی یکی از بهترین ورزشها برای دفع سنگ کلیه انجام تمرینات کاردیو است. اما بهتر است قبل از انجام این ورزش با پزشک متخصص مشورت کنید. دویدن سبک نیز ورزش مناسب دیگری است که به بیماران کمک می کند در کنار مصرف انواع قرص سنگ کلیه به روند دفع سنگ از بدن کمک کنند.
توصیه پزشکان برای دفع سنگ کلیه
در این موارد پزشکان معمولا پیشنهاد می دهند که آب زیاد بنوشید تا سرعت دفع سنگ کلیه بیشتر شود و ممکن است. اگر این سنگ کمی بزرگتر باشد انواع قرص سنگ کلیه تجویز می شوند که عضلات مجرای ادرار را شل می کنند تا سنگ راحت تر از این مجرا عبور کند. داروی دیگر پتاسیم سیترات است که با کاهش اسیدیوریک سنگ را حل می کند. اگر استفاده از انواع قرص سنگ کلیه پاسخگو نبود، روشهای دیگری برای درمان پیشنهاد می شوند. اگر سنگ ها متوسط و یا بزرگتر از 10 میلی گرم باشند از امواج صوتی برای شکستن سنگ استفاده می شود. در این روش پالسهای شدیدی بر روی سنگ تمرکز می کنند و انرژی را مستقیما به آن می فرستند.
این پالسها باعث لرزش سنگ می شوند و حبابهای کوچکی درون سنگ به وجود می آورند. حبابها باعث می شوند سنگ بشکند و به ذرات کوچکی تبدیل شود که به راحتی از مجرای ادرار عبور می کند اما اگر سنگ بسیار بزرگ باشد این راه حل دیگر کارساز نیست. گاهی ابزاری سخت در مجرای ادرار وارد می شود تا فضا را باز کند و پس با استفاده از اشعه لیزر سنگ کلیه را از می برند. سنگ کلیه را می توان با عمل جراحی از پشت یا پهلو خارج کرد.
اقدامات احتیاطی برای پیشگیری از سنگ کلیه
افرادی که مشکوک به سنگ کلیه هستند یا در معرض خطر بالای ابتلا به آن هستند، باید با پزشک مشورت کنند تا بفهمند چه نوع سنگ کلیه دارند و تعیین کنند که از کدام غذاها یا فعالیت های خاص اجتناب کنند. اقدامات زیادی وجود دارد که فرد می تواند برای کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه انجام دهد، از جمله:
هیدراته ماندن
زمانی که ادرار حاوی مایعات بیشتری باشد، احتمال اینکه مواد معدنی و نمک در کنار هم جمع شوند و سنگ تشکیل دهند، کمتر است. ادرار تیره تر نشانه کم آبی بدن است. در حالت ایده آل، ادرار باید زرد کم رنگ باشد. پزشکان معمولا توصیه می کنند که فرد بین شش تا هشت لیوان آب در روز، آب بنوشد.
کاهش مصرف نمک
سدیم یا نمک می تواند باعث احتباس آب شده و منجر به کم آبی بدن شود. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) پیشنهاد میکند که بزرگسالان باید مصرف نمک خود را کمتر از 2300 میلیگرم در روز نگه دارند. این مقدار معادل حدود یک قاشق چایخوری نمک خوراکی است. چند نمونه از غذاهای پر نمک عبارتند از: گوشت های دودی، اکثر وعده های غذایی بسته بندی شده یا آماده، چیپس سیب زمینی، اکثر سوپ های کنسرو شده، نودل یا مخلفات غذاهایی که حاوی انواع دیگر سدیم هستند، از جمله بی کربنات سدیم، دی سدیم فسفات، مونوسدیم گلوتامات، بکینگ پودر، نیتریت ها و نیترات سدیم.
حفظ وزن بدن
اضافه وزن یا چاقی می تواند بر کلیه ها فشار وارد کند. با این حال، کاهش وزن تدریجی و ایمن همیشه مهم است. رژيمهاي غيرمجاز و پيروي از رژيم غذايي حاوي پروتئين حيواني هر دو ميتوانند خطر ابتلا به سنگ کليه را افزايش دهند.
محدود کردن غذاهای حاوی اگزالات کلسیم
سنگ کلیه می تواند از ترکیبات مختلفی از جمله اسید اوریک، استروویت و سیستئین تشکیل شده باشد. شایع ترین نوع سنگ کلیه شامل اگزالات کلسیم است. یک مطالعه در سال 2014 نزدیک به 44000 سنگ کلیه را مورد بررسی قرار داد و دریافت که 67٪ عمدتاً از اگزالات کلسیم تشکیل شده است. پزشکان معمولاً محدود کردن مصرف اگزالات را به افرادی که در معرض خطر بالای سنگ کلیه هستند یا کسانی که سطح اگزالات بالایی دارند توصیه می کنند. مصرف کلسیم در کنار غذاهای غنی از اگزالات ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را با اتصال مواد شیمیایی به یکدیگر قبل از رسیدن به کلیه ها کاهش دهد. غذاهایی که حاوی سطوح بالای اگزالات هستند عبارتند از: آب گریپ فروت و زغال اخته، سیب زمینی، سویا، اسفناج، برخی از مغزها، از جمله بادام هندی و بادام زمینی، شکلات، ریواس، چغندر، مارچوبه، اکثر انواع توت ها، کرفس و جعفری، غلات کامل و چای.
اجتناب از مصرف زیاد کافئین
کافئین متابولیسم را تسریع می کند و می تواند باعث کم آبی بدن شود. حد بالای توصیه شده برای بزرگسالان 400 میلی گرم منبع مورد اعتماد کافئین در روز است که معادل حدود چهار فنجان قهوه است. مهم است که به یاد داشته باشید که برخی از نوشابه ها، شکلات، چای و نوشیدنی های انرژی زا نیز می توانند حاوی کافئین باشند.
اجتناب از نوشیدنی های شیرین
برخی ازنوشیدنی های شیرین شده، به ویژه آنهایی که حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا هستند، با ایجاد سنگ کلیه مرتبط هستند. حداقل نیمی از مایعات مصرفی یک فرد باید آب خالص باشد. برخی تحقیقات نشان میدهند که نوشیدنیهای کافئیندار میتوانند خطر سنگها را افزایش دهند، همانطور که نوشیدنیهای شیرین و نوشابههای گازدار نیز میتوانند خطر ابتلا به سنگها را افزایش دهند.
دریافت مقدار کافی کلسیم در رژیم غذایی
اگرچه اگزالات کلسیم رایج ترین ترکیب در سنگ کلیه است، اما مصرف مقداری کلسیم در رژیم غذایی به کاهش خطر ابتلا به سنگ کمک می کند. بیشتر محصولات لبنی منبع خوبی از کلسیم هستند. تولید کنندگان بسیاری از مواد غذایی دیگر را با کلسیم غنی می کنند، از جمله: آب پرتقال، کنسرو ماهی مانند ساردین، برخی از غلات.
افزایش مصرف اسید سیتریک
حدود 60 درصد افراد مبتلا به سنگ کلیه نیز سطح اسید سیتریک پایینی دارند. برخی از منابع خوب اسید سیتریک عبارتند از: یک لیوان آب لیمو یا لیمو شیرین نشده و رقیق نشده، یک لیوان آب پرتقال، یک لیوان آب خربزه یا انبه. ادرار بسیار اسیدی می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه با اسید اوریکی را افزایش داده و دفع آنها را دردناک تر کند. مقادیر زیاد اسید در ادرار نیز کلیه ها را تشویق می کند تا سیترات را به جای دفع دوباره جذب کنند. سیترات ترکیبی است که می تواند به دفع سنگ های کلسیمی کمک کند و همچنین رشد آنها را مختل کند. غذاهای بسیار اسیدی عبارتند از: گوشت قرمز و گوشت خوک، طیور، اکثر انواع ماهی، اکثر پنیرها ، تخم مرغ. مردم نیازی به اجتناب کامل از غذاهای اسیدی ندارند، زیرا می توانند منبع خوبی از پروتئین باشند. با این حال، اگر فرد دچار سنگ کلیه مکرر می شود، باید مصرف این غذاها را کنترل کرده و مصرف خود را محدود کند.
مصرف مکمل ها و ویتامین ها
طیف گسترده ای از مکمل ها و ویتامین های طبیعی موجود است که ممکن است به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه در برخی افراد کمک کند، از جمله: سیترات پتاسیم، ویتامین B-6 که در غذاهایی مانند موز، انبه، سویا، آووکادو و هالیبوت وجود دارد. سایر ویتامین های گروه B از جمله ریبوفلاوین، تیامین و B-12 که هیچ کدام برای افراد مبتلا به سنگ کلیه مضر نیستند. با این حال، برای بسیاری از این موارد، بهتر است قبل از استفاده با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید. برخی از مکمل ها می توانند خطر را برای برخی افراد افزایش دهند.
چگونه از بروز این بیماری جلوگیری به عمل آوریم؟
پزشکان به افرادی که مستعد این بیماری هستند پیشنهاد می دهند مایعات زیاد بنوشند تا ترکیبات موجود در ادرار را از بین ببرد و دیگر سنگ در کلیه تشکیل نشود.غذاهایی مانند سیب زمینی اسفناج، ریواس غلات و حبوبات اگزالیک بالایی دارند و پیشنهاد می شود مصرف آنها محدود شود. همچنین با توجه به اینکه کلسیم یکی از عناصر تشکیل دهنده این سنگ است، بهتر است غذاهای کلسیم دار بیش از اندازه مصرف نشوند.
داروخانه آنلاین با فراهم سازی بستر امن و اینترنتی این امکان را برای شما فراهم کرده است تا محصولات دارویی و انواع قرص سنگ کلیه را به راحتی تنها با یک کلیلک سفارش دهید و طی 24 ساعت در تهران و 72 ساعت در سایر شهرستانها درب منزل تحویل بگیرید.
در کنار استفاده از قرص سنگ کلیه می توانید راهکارهای زیر را مد نظر قرار دهید:
- مایعات بسیار زیادی را مصرف کنید.
- ورزش کنید. پیاده روی بهترین روش برای دفع سنگ کلیه است.
- غذاهای سبک میل کنید و از مصرف فست فود و غذاهای سرخ شده بپرهیزید.
قرص سنگ کلیه درد شدید را کاهش می دهد و به درمان و از بین بردن سنگی که در مجاری کلیوی به وجود آمده است کمک می کند.
قرص سنگ کلیه مانند هر قرص و مکمل دیگری دارای عوارض است. کاهش فشار خون، سرگیجه، تهوع و خستگی مزمن از عوارض مصرف این قرص است.