گل راعی یا هوفاریقون به گل هزار چشم نیز معروف است. این گل نوعی گیاه علفی و پایا بومی اروپا می باشد و به شکل ستاره و زرد رنگ است. از سالیان دور از این گیاه برای درمان بسیاری بیماری ها استفاده می شده است اما امروزه در بهبود افسردگی و کاهش علائم یائسگی بسیار کاربرد دارد. در ادامه با خواص این گیاه بیشتر آشنا خواهید شد.
مواد موثر گل راعی
گل راعی حاوی دو ماده مهم به نام های هایپرفورین و هایپریسین است. در ابتدا دانشمندان گمان می کردند ماده هایپریسین موجود در این گل باعث بهبود خلق و خو می شود اما در مطالعات جدیدتر نشان داده شد هایپرفورین نقش مهم تر و پررنگ تری در بهبود وضعیت خلقی افراد دارد. این ماده شیمیایی روی پیام رسان های عصبی تاثیر می گذارد و باعث تنظیم حالت روحی فرد می شود و به این ترتیب در بهبود افسردگی موثر می گردد.
خواص گل راعی برای بدن
از سالیان بسیار دور از گل راعی برای درمان بسیاری بیماری ها استفاده می شده است. در ادامه به مهم ترین تاثیرات این گیاه خواهیم پرداخت:
بهبود دهنده افسردگی
مصرف خوراکی عصاره گل راعی می تواند در بهبود افسردگی، کاهش خستگی و عصبانیت بسیار موثر باشد. یک بررسی در سال 2016 از 35 مطالعه به این نتیجه دست یافت که گل راعی می تواند علائم افسردگی خفیف تا متوسط را بیشتر از دارونماها و مشابه داروهای ضدافسردگی تجویزی کاهش دهد. با وجود برخی مطالعات که اثر مثبت این گیاه را بر افسردگی نشان داده اند اما سازمان غذا و دارو امریکا (FDA) همچنان این گیاه دارویی را برای درمان افسردگی یا هر بیماری دیگری تایید نکرده است. در واقع این سازمان گل راعی را به عنوان یک مکمل دارویی طبقه بندی کرده است و نه درمانی.
درمان اختلال روان تنی یا سوماتوفرم
در این اختلال شخص علائم بیماری جسمی دارد اما زمانیکه به پزشک مراجعه می کند پزشک مشکل جسمی را در او تشخیص نمی دهد و این مشکل را روانی ارزیابی می کند. گل راعی در درمان این مورد توانست به بیماران یاری رساند. مصرف6 هفته این گل توانست علائم این اختلال را در فرد کاهش دهد.
مصرف گل راعی در درمان کدام بیماری ها تاثیری ندارد؟
این گیاه نمی تواند در درمان برخی بیماری ها موثر باشد که در ادامه به تعدادی از این بیماری ها اشاره می شود:
- ایدز
- التهاب کبد ناشی از ویروس هپاتیت C
- نوروپاتی محیطی
- سندروم سوزش دهان
- سندروم روده تحریک پذیر
- اختلال اضطراب اجتماعی
- سندروم پیش از قاعدگی
- سندرم خستگی مزمن
- میگرن
- درد سیاتیک
- تبخال دستگاه تناسلی
گل راعی را چگونه مصرف کنیم؟
دوز مصرفی این گل به دلیل تولید غیر استاندارد آن متفاوت می باشد. دوز نرمال استفاده از آن بین 300 تا 1200 میلی گرم در روز است. دوز 300 میلی گرم سه بار در روز و 600 میلی گرم دو بار در روز استفاده می شود. برای استفاده بهتر است در مورد دوز این مکمل و میزان مصرف آن بهتر است با پزشک مشورت شود زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند عوارضی برای فرد داشته باشد.
عوارض مصرف گل راعی
مصرف موضعی
در مورد استفاده موضعی و عوارض آن شواهد و اطلاعات کافی در دسترس نیست اما ممکن است قرار گرفتن در معرض آفتاب پس از استفاده موضعی از آن واکنش پوستی ایجاد کند.
مصرف خوراکی در مقدار متوسط و به مدت 12 هفته
این میزان مصرف معمولا خطری ندارد؛ حتی برخی مطالعات مصرف یک ساله در دوز متوسط را بی خطر دانسته اند. اما ممکن است مصرف این گیاه برخی از افراد را دچار حساسیت کند. عوارضی مانند حساسیت، عصبانیت، ناراحتی معده، خشکی دهان، جوش پوستی، اختلال در خواب، افزایش فشار خون، اسهال و خواب رفتن دست و پا می توانند از عوارض آن باشند.
مصرف خوراکی بیش از حد
اگر این گیاه به شکل خوراکی بیش از حد مصرف شود ممکن است باعث بروز حساسیت پوستی در مقابل آفتاب شود. حتی مصرف میزان متوسط این گیاه می تواند پوست زنان را نسبت به نور آفتاب حساس نماید. به همین دلیل بهتر است در دوره استفاده از این گیاه از لباس مناسب در برابر نور خورشید استفاده شود.
چه افرادی نباید گل راعی مصرف کنند؟
- افراد مبتلا به آلزایمر
- مبتلا به اسکیزوفرنی
- مبتلایان به اختلال دو قطبی
- مبتلایان به افسردگی شدید
- زنان باردار یا شیرده
- افرادی که جراحی در پیش دارند.
- افرادی که داروهایی خاص مصرف می کنند.
سخن پایانی
از گل راعی در طب سنتی بسیار استفاده می شده است اما هنوز کاربردهای این گیاه در مطالعات علمی ثابت نشده است. امروزه از این گیاه برای درمان موارد خفیف تا متوسط افسردگی و کاهش علائم یائسگی استفاده می شود اما استفاده از آن با مشورت با پزشک می تواند بدون خطر باشد زیرا این گیاه با داروهای بسیاری تداخل دارد و به همین دلیل می تواند عوارضی برای فرد ایجاد کند.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- روغن گل یاسمن و خواص شگفت انگیز آن
- هر آنچه باید در مورد گلاب بدانید
ارسال نقد و بررسی