توضیحات دستهبندی
هر نوزادی تا 6 ماهگی باید تنها شیر مادر دریافت کند و نوزادانی که شیر مادر دریافت نمیکنند، شیرخشک غنی شده با آهن بخورند. اما اگر پزشک شما به دلایل مختلف از جمله کم وزنی نوزاد، نوزاد زودرس و......توصیه کرد می توانید از 4 ماهگی ماهگی به نوزاد خود غذای کمکی بدهید. قبل از 4 ماهگی خوردن غذای کمکی توصیه نمی شود. بعد از شش ماهگی شما غذای کمکی نوزاد را آغاز میکنید که سرلاک می تواند یکی از غذاهای کمکی نوزاد بعد از 6 ماهگی باشد اما معمولا اگر نوزاد غذا نخورد و یا کم وزن باشد، سرلاک را به غذای کودک اضافه میکنند در غیر اینصورت همان غذای کمکی مانند فرنی و حریره بادام جوابگوی نوزاد است.
از پایان شش ماهگی اکثر شیرخواران علاوه بر شیر مادر، نیازمند دریافت مقداری انرژی اضافی و برخی مواد غذایی و ریزمغذیها هستند. به این دسته از مواد غذایی، غذای کمکی و به این نوع تغذیه، تغذیه تکمیلی میگویند. گرچه ممکن است شیرمادر به تنهایی برای تغذیه شیرخوار پس از شش ماهگی هم کافی باشد ولی به منظور آموزش صحیح و به موقع تغذیه، توصیه میشود که تغذیه تکمیلی برای همه شیرخواران در پایان شش ماهگی (پایان 180 روزگی) شروع شود. با توجه به تواناییهای تغذیهای شیرخوار، غذای کمکی در شروع باید بسیار ساده و نرم و از موادی تهیه شود که هضم آن آسان باشد.
برای مثال میتوان تغذیه تکمیلی را با مقدار کمی فرنی آرد برنج شروع کرد و رفته رفته بر غلظت آن افزود و به تدریج سایر مواد غذایی را هم به آن اضافه نمود تا کودک در ماههای آخر سال اول زندگی که مهارتهای تغذیهای او کاملتر میشود، بتواند از غذاهایی که سایر افراد خانواده میخورند استفاده نماید.
از شش ماهگی به بعد به دلیل وزن مناسبی که کودک تاکنون گرفته است نیاز او به انرژی و برخی ریزمغذیها افزایش مییابد و چون شیرمادر تمام نیازهای غذایی او را تامین نمیکند لازم است انرژی، پروتئین، آهن، روی و برخی ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامینهای A و D علاوه بر شیرمادر از طریق غذای کمکی به کودک رسانده شود.