آمپول آپوتل از گروه مسکن ها، تب بر و ضدالتهاب های غیر استروئیدی است که دارای اثر درمان تب و کاهش موقتی درد هستند. این دارو در موارد مختلفی مانند دردهای عضلانی، تب شدید یا پس از جراحی توسط پزشک تجویز می شود. در این مقاله به موارد استفاده، منع مصرف، عوارض جانبی و تداخلات دارویی این دارو به طور کامل می پردازیم.
آمپول آپوتل برای چیست؟
آمپول آپوتل دارای ماده اصلی پاراستامول 1000 میلی گرمی و سایر مواد کمکی است که برای مصرف کنندگان 1 قرص کافی است. این دارو به شکل محلولی برای انفوزیون داخل وریدی تهیه می شود، محتوای آن 1 گرم بر 6.7 میلی لیتر است که در قالب یک جعبه 3 آمپولی بسته بندی شده است.
موارد استفاده از آمپول آپوتل
آپوتل عمدتاً با اثر بر روی سیستم عصبی مرکزی و محیطی عمل می کند. این دارو به تسکین سریع درد با علائم دردناک و ناراحت کننده مانند سردرد، دندان درد، گوش درد و درد ناشی از آنفولانزا و تب کمک می کند. این دارو در برخی موارد به تب روماتیسمی و تب سایر عفونت های تنفسی نیز کمک می کند.
موارد منع مصرف
برخی افراد برای استفاده از Apotel منع مصرف دارند مانند:
- افرادی که به ماده فعال پاراستامول موجود در دارو حساسیت دارند.
- افراد مبتلا به بیماری های مربوط به قلب، کبد، ریه ها و کلیه ها.
- افراد مبتلا به اختلال سلول های کبدی.
- افراد مبتلا به کمبود گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز(فاویسم).
توجه: موارد منع مصرف مطلق هستند، یعنی به هیچ دلیلی به آنها انعطاف لازم برای استفاده از دارو را برای جلوگیری از اثرات منفی بر بدن نمی دهد.
روش مصرف و دوز آمپول آپوتل
آمپول آپوتل به صورت داخل وریدی برای بزرگسالان، نوجوانان و کودکان بالای 33 کیلوگرم استفاده می شود. دوز آپوتل باید بر اساس وزن و وضعیت هر بیمار و توسط پزشک تجویز شود. دوز معمول بر اساس وزن به شرح زیر است:
- برای افراد 33 تا 50 کیلوگرم: از دوز 1.5 میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استفاده می شود. حداکثر دوز در روز نباید بیش از 3 گرم باشد.
- برای افراد بالای 50 کیلوگرم: دوز 1 گرم و حداکثر دوز روزانه نباید از 3 گرم تجاوز کند تا از خطر سمیت کبدی جلوگیری شود.
- برای بیماران مبتلا به سندرم اختلال عملکرد کلیوی شدید: زمانی که بیمار دارای کلیرانس کراتینین کمتر از 30 میلی لیتر در دقیقه است، زمان بین هر دوز را به حداقل 6 ساعت افزایش دهید.
- برای افراد مبتلا به نارسایی کبد، سوء تغذیه، کم آبی، اعتیاد به الکل: حداکثر دوز روزانه نباید بیش از 3 گرم باشد.
در صورت فراموشی دوز
از آنجا که دارو توسط کادر پزشکی تجویز می شود، به ندرت اتفاق می افتد که دوز فراموش شده باشد. اگر متأسفانه کادر درمانی دوز مصرفی را فراموش کردند، بیمار باید فوراً به پزشک اطلاع دهد.
عوارض آمپول آپوتل
آمپول آپوتل علاوه بر اثر کمک به تسکین درد و کاهش تب میتواند عوارض ناخواستهای را نیز برای مصرفکنندگان ایجاد کند. ایجاد بثورات، آلرژی، لایه برداری، خارش، کهیر، قرمزی پوست و آسیب مخاطی از عوارض احتمالی این دارو هستند.
استفاده بیش از حد از آمپول آپوتل می تواند باعث تجمع سم در کبد شود و منجر به نارسایی کبد و حتی مرگ شود. در برخی موارد می تواند باعث کاهش پلاکت ها و گلبول های سفید خون شود. همچنین باعث کم خونی، تهوع، استفراغ و اختلالات خون سازی می شود.
در موارد نادر افزایش آنزیم های کبدی و افت فشار خون نیز احتمال وقوع دارد. در صورت مشاهده عوارض جانبی فوق یا سایر عوارض جانبی مشکوک به استفاده از این دارو که در برگه دستورالعمل ذکر نشده است، باید فوراً به پزشک معالج اطلاع دهید.
مصرف بیش از حد
اگر آمپول آپوتل بیش از حد مصرف شود بیماران ممکن است علائمی را تجربه کنند. آسیب کبدی که منجر به بیماری هایی مانند هپاتیت کلستاتیک، نارسایی کبدی، هپاتیت حاد، هپاتیت تخریب سلولی و در برخی موارد منجر به مرگ می شود. همچنین ممکن است باعث کاهش اشتها، رنگ پریدگی، حالت تهوع، استفراغ و درد شکم شود.
برخی از علائم نیز معمولا پس از 24 ساعت ظاهر می شوند و می تواند باعث تخریب سلول های کبدی، نکروز کامل و غیر قابل برگشت، کما و حتی مرگ شود.
لازم است در صورت مشاهده علائم غیرعادی مشکوک به مصرف دارو، فوراً به پزشک اطلاع داده شود. قبل از درمان، بیمار باید خون گیری کند تا پاراستامول در پلاسما در اسرع وقت بررسی شود. از پادزهر N-Acetylcysteine ترجیحاً قبل از ساعت 10 به صورت خوراکی یا داخل وریدی، استفاده شود.
بیماران باید در ابتدای درمان آزمایشات عملکرد کبد را انجام دهند. به طور معمول، کبد در عرض 1 تا 2 هفته به حالت عادی باز می گردد و به عملکرد کامل خود باز می گردد. با این حال، موارد جدی وجود دارد که نیاز به پیوند کبد دارند.
تداخلات دارویی
آمپول آپوتل دارای برخی از تداخلات به شرح زیر است:
- تداخل با غذا و نوشیدنی: الکل، تنباکو و مواد محرک اثر دارو را کاهش می دهند.
- تداخل با داروهای دیگر: استفاده طولانی مدت از دوزهای بالای آپوتل ممکن است اثرات داروهای ضد انعقاد مانند کومارین، مشتقات اینداندیون و … را اندکی افزایش دهد. مصرف همزمان آپوتل با فنوتیازین ها و درمان های تب بر ممکن است باعث هیپوترمی سریع و شدید ناگهانی شود. همچنین مصرف همزمان با داروهای ضد تشنج گروه فنی توئین، کاربامازپین و باربیتورات ها باعث تجمع مواد فعال در کبد می شود که باعث آسیب کبدی می شود.
برای جلوگیری از تداخلات ناخواسته، بیماران در طول معاینه باید اطلاعات کاملی در مورد داروها و غذاهای کاربردی مورد استفاده خود ارائه دهند تا داروها به درستی تجویز شوند.
برخی از نکات هنگام استفاده از آمپول آپوتل
هنگام استفاده از Apotel، بیماران باید به نکات زیر توجه کنند:
این یک داروی نسخه ای است و با نسخه به فروش می رسد. هنگام استفاده، لازم است از سردرگمی بین واحدهای میلی گرم و میلی لیتر جلوگیری شود تا از مصرف بیش از حد منجر به مرگ جلوگیری شود. علاوه بر تزریق داخل وریدی، کاربران می توانند از آن به صورت خوراکی نیز استفاده کنند، اما باید از مسکن اضافی خوراکی استفاده نمایند.
هنگامی که از دوزهای بالاتر از دوز توصیه شده استفاده می شود، خطر آسیب جدی به کبد افزایش می یابد و پادزهر باید در اسرع وقت داده شود. این دارو برای مصرف کنندگان کم خونی باید با احتیاط مصرف شود زیرا می تواند بیماری را بدتر کند. افراد مبتلا به نارسایی شدید کلیوی، نارسایی کبد، سوء تغذیه مزمن، اعتیاد شدید به الکل و کم آبی باید در مصرف این دارو احتیاط نمایند.
در طول درمان از مصرف الکل، تنباکو و سایر محرک ها خودداری نمایید. استفاده از این دارو برای زنان باردار و شیرده، نیاز به تجویز پزشک دارد. مخاطب هدف سالمندان و کودکان هستند که نیاز به توجه دارند زیرا حساسیت آپوتل به این گروه از افراد اغلب بیشتر از عموم مردم است.
نکات پایانی
داروی مسکن آپوتل ابزاری موثر برای کاهش درد و تب است که توسط پزشک تجویز می شود و مصرف خودسرانه آن توصیه نمی شود. برای تهیه این دارو میتوانید به داروخانه آنلاین به صورت حضوری مراجعه کنید. استفاده متعادل از آپوتل و توجه به مشاوره پزشک و پیگیری دقیق دستورات درمانی از اهمیت ویژهای برخوردار است تا اثربخشی درمان به حداکثر برسد و هر گونه اثرات جانبی احتمالی کاهش یابد.
ارسال نقد و بررسی