یبوست یکی از بیماریهایی است که همگی ما برای یکبار هم که شده آن را تجربه کرده ایم. در این بیماری حرکات روده کند می شود و همین امر سبب می شود که مدفوع به سختی از بدن دفع گردد. یک فرد سالم باید حداقل هفته ای سه بار اجابت مزاج داشته باشد. اگر اجابت مزاج شما در طول هفته کمتر از این مقدار است باید برای درمان اقدام کنید.
علائم یبوست
هر بیماری خود را با علامت ویژه ای نشان می دهد. شناخت این علائم به شما کمک می کند بهتر بتوانید برای درمان بیماری اقدام کنید. علائم یبوست به شرح زیرند:
- مشکل در دفع مدفوع
- نفخ شدید شکم
- استفاده از وسایل جانبی برای خروج مدفوع
چرا به بیماری یبوست دچار می شویم؟
این سوال یکی از رایج ترین سوالاتی است که افرادی که به این مشکل دچار می شوند می پرسند. بهتر است بدانید که عوامل متعددی سبب بروز این مشکل می شوند که مهم ترین آنها به شرح زیرند:
- عدم استفاده از آب کافی
- عدم استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر
- عدم تحرک کافی
- استرس
- استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی
- استفاده از قرص آهن و یا داروهایی که حاوی کلسیم و آلومینیوم هستند
- ابتلا به بیماری سندروم روده تحریک پذیر
- ابتلا به بیماریهای عصبی مانند پارکینسون و ام اس
- کم کاری غده تیروئید
آیا یبوست قابل درمان است؟
بهتر است بدانید که یبوست مشکل و یا بیماری به شمار نمی رود و با پیروی از برخی روشها به سادگی می توان این مشکل در دفع مدفوع را مدیریت کرد. این روشها به شرح زیرند:
- مصرف آب کافی در طول روز
- مصرف مایعات گرم در صبح
- مصرف میوه و سبزیجات
- ورزش
- استفاده از ملین
مطالعات اخیر نشان داده اند که یکی از روشهای مناسب برای درمان یبوست و جلوگیری از آن پیروی از رژیم غذایی مناسب است. رژیم غذایی به حدی تاثیر گذار است که بسیاری از پزشکان به جای استفاده از دارو استفاده از مواد خاصی را پیشنهاد می دهند. اگر شما از این بیماری رنج می برید، اولین و مهم ترین کاری که می توانید انجام دهید این است که رژیم غذایی خود را اصلاح کنید.
غذاهای فیبر دار بخورید!
یکی از بهترین غذاها برای رفع این مشکل استفاده از منابع غذایی حاوی فیبر است. مطالعات نشان داده اند که فیبر به کنترل سطح کلسترول و گلوکز خون کمک می کند و به سرعت مواد غذایی را از سیستم گوارشی خارج می کند. میزان مصرف فیبر به شرایط بدنی هر فرد بستگی دارد، اما کارشناسان تعذیه میزان مصرف فیبر را روزانه برای افراد سالم در زنان 25 گرم و در مردان 38 گرم می دانند. منابع غذایی زیادی وجود دارند که حاوی فیبر هستند که در ادامه به معرفی آنها می پرازیم:
- زغال اخته
- توت فرنگی
- گلابی
- آجیل
- بادام زمینی
- سبزیجات متنوع مانند نخود سبز و کلم بروکلی و سیب زمینی شیرین
- برنج قهوه ای
- نان سبوس دار
- ماکارونی سبوس دار
اگر جز آن دسته افرادی هستید که تا به حال فیبر زیادی مصرف نمی کرده اید ولی اکنون برای رفع مشکل یبوست می خواهید از فیبر استفاده کنید باید مصرف این ماده غذایی را به آرامی شروع کنید و میزان آن را آهسته افزایش دهید ( روزانه 5 گرم به وعده غذایی خود فیبر بیافزایید)، در غیر اینصورت دچار دردهای شکمی می شوید.
چه زمانی برای درمان یبوست به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر این مشکل بیش از دو هفته ادامه داشت و پیروی از رژیم غذایی و تحرک نقشی در کاهش این مشکل نداشت بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است این مشکل نشان دهنده ابتلا به بیماری خاصی باشد. به طور کلی اگر در زمان دفع مدفوع دچار خونریزی می شوید، بی دلیل وزن از دست می دهید و تغییرات محسوسی در نوع مدفوع شما به وجود آمده است زمان مراجعه به پزشک است. پزشک آزمایشات زیر را برای بررسی سلامتی شما تجویز می کند:
- آزمایش خون و بررسی سطح هورمونها
- کولونوسکوپی برای یافتن انسداد در روده
روشهای پیشگیری از یبوست
به طور کلی، با پیروی از راهکارهای ویژه می توانید به پیشگیری از این مشکل کمک کنید. این راهکارها به شرح زیر هستند:
- پیروی از رژیم غذایی مناسب
- مصرف مایعات
- عدم مصرف کافئین
- استفاده از محصولات لبنی به اندازه نیاز بدن
- ورزش منظم
یبوست در بارداری
افزایش هورمون پروژسترون در بدن در دوران بارداری بر حرکات عضلات روده اثر می گذارد و همین امر سبب بروز یبوست در این دوران می شود. همچنین بهتر است بدانید که پس از زایمان نیز امکان بروز به این مشکل وجود دارد. بروز این مشکل پس از زایمان طبیعی امری عادی است و معمولا پس از چند روز رفع می شود. در صورت ادامه یافتن این مشکل پزشک داروهای مناسب را برای درمان به مادر می دهد. برای جلوگیری از یبوست در دوران بارداری بهترین روش پیروی از رژیم غذایی حاوی فیبر، مصرف مایعات زیاد و انجام ورزشهایی مانند یوگا است.
یبوست در نوزاد
بروز این مشکل در نوزادان امری معمول است که از علل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از شیر خشک
- کم آبی بدن نوزاد
- مشکلات مادرزادی مانند دیابت و کم کاری غده تیروئید
- استفاده از استامینوفن و آنتی بیوتیک
برای درمان این مشکل ماساژ شکم نوزاد اثر زیادی دارد. اگر نوزاد به نوع خاصی از شیر خشک حساسیت نشان می دهد بهتر است مدلهای مختلف شیر خشک را برای نوزاد استفاده کنید تا این مدل مناسب با نوزاد خود را پیدا کنید. بهتر است تا جایی که ممکن است از دارو برای نوزاد استفاده نکنید.
درمان گیاهی یبوست
مطالعات جدید نشان می دهند گیاه ختمی می تواند برای درمان یبوست مناسب باشد. این گیاه می تواند بر بافت مدفوع اثر بگذارد و حرکت آن را در روده تسهیل سازد. با این وجود توصیه می شود قبل از مصرف با پزشک طب گیاهی مشورت شود.
برای تهیه مکمل های ضد یبوست به کجا مراجعه کنیم؟
برخی از انواع مکمل های دارویی پرطرفدار برای بهبود یبوست شربت آلو کیمیاگر طوس و ساشه موسیلیوم ایران داروک هستند. برای تهیه انواع دیگر مکمل دارویی می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید. همچنین، در زمان خرید می توانید از مشاوره های رایگان و تخصصی این مرکز بهره مند شوید.