یکی از بیماری هایی که ممکن است زنان آن را تجربه کنند بیماری آدنومیوز است. بیماری آدنومیوز یک بیماری شایع است و شبیه بیماری آندومتریوز می باشد. بر اساس آمار از هر 10 زن یک نفر به این بیماری مبتلا می شود. در مقاله امروز به این بیماری و نکات مهم پیرامون آن خواهیم پرداخت.
شما می توانید جهت خرید مکمل عفونت زنان از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
بیماری آدنومیوز چیست؟
بیماری آدنومیوز به حالتی گفته می شود که در آن سلول های بافت داخل رحم (آندومتر) به بافت های عضلانی خارجی نفوذ می کنند. این بیماری باعث ضخیم شدن دیواره های رحم و طولانی تر شدن قاعدگی یا خونریزی های شدید می شود. اگرچه بیماری آدنومیوز یک بیماری خوش خیم (نه تهدید کننده زندگی) است اما به دلیل درد این بیماری و خونریزی های شدید می تواند بر کیفیت زندگی زناشویی، وضعیت عاطفی و روحی زنان تاثیر منفی بگذارد.
علائم بیماری آدنومیوز چیست؟
علائم بیماری آدنومیوز با توجه به وسعت بیماری و شدت علائم می تواند در هر فرد متفاوت باشد. حدود یک سوم زنان مبتلا به این بیماری علائم خاصی را تجربه نمی کنند در حالیکه در برخی زنان این بیماری می تواند در زندگی روزمره اختلالاتی را ایجاد کند. علائم بیماری آدنومیوز به شرح زیر است:
- خونریزی شدید قاعدگی
- درد هنگام نزدیکی
- دردهای شدید پریود
- بدتر شدن دردهای رحمی
- عفونت و التهاب لگن
- خونریزی بین دوره ها
- رحم بزرگ و نازک
- درد هنگام حرکات روده
- احساس فشار در مثانه و مقعد
چه عواملی در ابتلا به بیماری آدنومیوز اثر دارند؟
زنان زیادی به بیماری آدنومیوز مبتلا می شوند. این بیماری بیشتر در زنان میانسال و زنانی که زایمان داشته اند دیده می شود. برخی از مطالعات نیز نشان می دهند زنانی که جراحی رحم داشته اند بیشتر در معرض این بیماری هستند. هر چند پزشکان چندان مطمئن نیستند چه عواملی زمینه ساز این بیماری هستند اما این تئوری ها مطرح شده اند:
- بیماری آدنومیوز ممکن است پیش از تولد و هنگام تشکیل جنین در رحم ایجاد شود و در طول بزرگسالی رشد کند.
- التهاب ناشی از عمل جراحی رحم می تواند ابتلا به آدنومیوز را افزایش دهد.
- آسیب هایی که در حین عمل جراحی سزارین و سایر جراحی ها به رحم وارد می شود می تواند باعث این بیماری شود.
تشخیص بیماری بیماری آدنومیوز چگونه است؟
تشخیص این بیماری می تواند به شکل های زیر انجام شود:
- معاینه: در ابتدا پزشک با معاینه بدنی تورم رحم را بررسی می کند. اندازه رحم در بسیاری از زنان مبتلا به بیماری آدنومیوز دو یا سه برابر میزان طبیعی است.
- سونوگرافی: از این روش برای تشخیص صحیح و رد تومورهای رحم استفاده می شود.
- ام آر آی: اگر این بیماری با سونوگرافی تشخیص داده نشود ممکن است ام آر آی تجویز شود.
درمان بیماری آدنومیوز چگونه انجام می شود؟
این بیماری اگر درمان نشود ممکن است بدون تغییر بماند یا تشدید شود. زنان فاقد علائم که قصد بارداری ندارند و در سن یائسگی نیستند نیازی به درمان ندارند. علائم این بیماری در سن یائسگی از بین می رود. برای افرادی که نیاز به درمان دارند از روش های زیر استفاده می شود:
- داروهای ضدالتهاب: استفاده از داروهایی نظیر ایبوپروفن برای تسکین گرفتگی های شدید عضلانی و کاهش جریان خون در این دوران استفاده می شود.
- داروهای هورمونی: استفاده از برخی داروهای هورمونی مانند قرص های ضدبارداری خوراکی، داروهای ضد بارداری پروژسترون (خوراکی، تزریقی و داخل رحمی) یا تزریق آمپول دپوپروورا می توانند در کاهش علائم بیماری آدنومیوز موثر باشند.
- داروهای تزریقی: این داروها می توانند یائسگی کاذب یا موقت ایجاد کنند و در کوتاه مدت استفاده می شوند.
- آمبولیزاسیون شریان رحمی: در این درمان لوله ای را در شریان اصلی کشاله ران قرار می دهند و ذرات کوچک به ناحیه تحت تاثیر آدنومیوز تزریق می گردد. در نتیجه این کار خون رسانی به ناحیه آسیب دیده متوقف می شود و علائم بیماری کاهش می یابد.
- فرسایش آندومتر: در این روش با حداقل تهاجم پوشش رحم را از بین می برند. این روش در تسکین علائم در برخی افراد که بیماری به طور عمیق به دیواره عضله رحم نفوذ نکرده موثر است.
- رزونانس هدایت شده مغناطیسی متمرکز فراصوتی (MRgFUS): در این روش از امواج متمرکز و با قدرت بالا برای ایجاد گرما و از بین بردن بافت استفاده می شود. گرما با استفاده از تصاویر MRI قابل کنترل است. این روش در تسکین علائم موفق است هر چند به مطالعات بیشتری در مورد آن نیاز است.
- هیسترکتومی: این روش خارج کردن کامل رحم نیز نامیده می شود که درمان قطعی این بیماری است. این گزینه برای زنانی که قصد بارداری دارند مناسب نیست.
آیا بارداری در بیماری آدنومیوز ممکن است؟
هنوز نمی توان به صورت قاطع گفت این بیماری باعث اختلال در بارداری می شودیا نه زیرا بسیاری از زنان که دچار مشکل باروری هستند ممکن است به بیماری های دیگر نیز مبتلا باشند. تحقیقات در مورد رابطه این بیماری و ناباروری همچنان در جریان است.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- چسبندگی رحم، بیماری با آسیب های جدی به سلامتی زنان
- سرطان رحم چیست؟
- سالپنژیت یا عفونت لوله های رحم چیست و چگونه در مان می شود؟
ارسال نقد و بررسی