قرص پیرفنیدون با نام تجاری ESBRIET، برای درمان بیماری ریوی خاصی به نام فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (IPF) استفاده می شود. این بیماری باعث ایجاد زخم و سفت شدن ریه ها می شود و تنفس را سخت می کند. پیرفنیدون می تواند از بدتر شدن این بیماری جلوگیری کند و علائم آن را کاهش دهد. در این مقاله به نحوه مصرف و عوارض جانبی احتمالی قرص پیرفنیدون می پردازیم.
فیبروز ریوی ایدیوپاتیک چیست؟
فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (IPF) یک بیماری جدی ریوی است. هنگام نفس کشیدن، اکسیژن از طریق کیسه های هوایی کوچک در ریه ها و جریان خون حرکت می کند و از آنجا به اندام ها می رود. IPF باعث می شود بافت اسکار در داخل ریه رشد کند و تنفس را سخت می کند و با گذشت زمان بدتر می شود. این بیماری جریان اکسیژن را از ریهها به خون کاهش میدهد که میتواند بدن را از درست کار کردن باز دارد.
هیچ درمانی برای IPF وجود ندارد. در اکثر افراد علائم نیز بهتر نمیشوند، اما درمانها میتوانند آسیب ریه را کاهش دهند. برخی از افراد به سرعت بدتر می شوند، در حالی که برخی دیگر می توانند 10 سال یا بیشتر پس از تشخیص زنده بمانند. درمان هایی مانند مصرف قرص پیر فنیدون، به مدیریت علائم کمک می کنند.
نحوه مصرف قرص پیرفنیدون
این دارو به صورت قرص و کپسول در بازار دارویی عرضه می شود و فقط با نسخه پزشک قابل خریداری می باشد. این دارو را به صورت خوراکی همراه با غذا و طبق دستور پزشک، معمولاً 3 بار در روز مصرف می شود. مصرف پیرفنیدون همراه با غذا می تواند به کاهش سرگیجه و حالت تهوع کمک کند. احتمال دارد پزشک برای کاهش خطر عوارض جانبی، این دارو را با دوز کم شروع و به تدریج دوز آن را افزایش دهد. بنابراین دستورالعمل های پزشک خود را به دقت دنبال نمایید.
دوز مصرف قرص پیرفنیدون
دوز این دارو توسط پزشک و بر اساس وضعیت پزشکی، پاسخ به درمان و مصرف سایر داروها تعیین می شود. حتماً به پزشک و داروساز خود در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی اطلاع دهید.
دوز فراموش شده
اگر یک نوبت را فراموش کردید، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید. اگر نزدیک به زمان مصرف نوبت بعدی است، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید و دوز بعدی خود را در زمان تعیین شده مصرف نمایید. اگر بیشتر از 14 روز پشت سر هم درمان را از دست داده اید، به پزشک خود اطلاع دهید زیرا احتمال دارد که مجدد درمان را با دوز کمتری شروع نماید.
عوارض جانبی قرص پیرفنیدون
به یاد داشته باشید که قرص پیرفنیدون به این دلیل تجویز شده است که پزشک شما تشخیص داده است که مزایای آن برای شما بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. احتمال دارد با مصرف این دارو خستگی، کمبود انرژی، از دست دادن اشتها، کاهش وزن یا تغییر در طعم غذاها رخ دهد.
سرگیجه، حالت تهوع، ناراحتی معده، استفراغ، اسهال یا سوزش سر دل نیز از عوارض دیگری است که احتمال دارد رخ دهد اما مصرف قرص پیرفنیدون با غذا، این عوارض جانبی را کاهش می دهد. اگر هر یک از این اثرات ماندگار شد یا بدتر شد، فوراً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
عوارض جانبی جدی تر
قرص پیرفنیدون به ندرت ممکن است باعث بیماری جدی کبدی شود. در صورت داشتن علائم آسیب کبدی از جمله تهوع یا استفراغی که متوقف نمی شود، از دست دادن اشتها، درد معده یا شکم، زردی چشم یا پوست و ادرار تیره رنگ فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
واکنش آلرژیک جدی نیز به این دارو بسیار نادر است. با این حال، در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله تب، تورم غدد لنفاوی، بثورات، تاول، زخم های دهان، خارش یا تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید و یا مشکل در تنفس فوراً به پزشک مراجعه نمایید.
توجه داشته باشید که این لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی نیست. اگر متوجه اثرات دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
موارد احتیاط در مصرف قرص پیرفنیدون
- قبل از مصرف پیرفنیدون، اگر به آن حساسیت دارید یا اگر آلرژی دیگری دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- قبل از استفاده از این دارو، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز بگویید به ویژه در موارد بیماری کبد، بیماری کلیوی، مشکلات معده یا روده.
- این دارو ممکن است باعث سرگیجه شما شود. حین مصرف این دارو از فعالیت هایی مانند رانندگی، استفاده از ماشین آلات یا کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند، اجتناب نمایید.
- از مصرف الکل یا ماری جوانا (حشیش) با این دارو اجتناب نمایید زیرا می تواند شما را بیشتر دچار سرگیجه کند.
- این دارو باعث حساسیت نسبت به نور خورشید می شود. زمان خود را در آفتاب محدود نمایید و در معرض اتاق های برنزه کننده و لامپ های آفتابی قرار نگیرید. در بیرون از منزل نیز از کرم ضد آفتاب استفاده نمایید و لباس محافظ بپوشید. اگر دچار آفتاب سوختگی، تاول یا قرمزی پوست شدید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
- قبل از انجام عمل جراحی، در مورد تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.
- در دوران بارداری، این دارو باید تحت نظارت پزشک و فقط در صورت نیاز مصرف شود.
- مشخص نیست که آیا این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر، بنابراین قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت نمایید.
- مصرف سیگار باعث کاهش سطح خونی این دارو می شود. اگر سیگار می کشید یا اخیراً سیگار را ترک کرده اید به پزشک خود اطلاع دهید.
تداخل دارویی پیرفنیدون
تداخلات دارویی می تواند نحوه عملکرد داروها را تغییر داده یا خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. داروها می توانند باعث حذف پیرفنیدون از بدن شوند که می تواند بر نحوه عملکرد قرص پیرفنیدون تأثیر بگذارد. به عنوان مثال می توان به ریفامایسین ها (مانند ریفامپین)، داروهایی که برای درمان تشنج (مانند فنی توئین) استفاده می شود، اشاره کرد.
استفاده از قرص پیرفنیدون با هر یک از داروهای زیر معمولاً توصیه نمی شود، اما ممکن است در برخی موارد مورد نیاز باشد. اگر هر دو دارو با هم تجویز شوند، پزشک ممکن است دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر دهد.
- آبامتاپیر
- کاپماتینیب
- کاربامازپین
- سیپروفلوکساسین
- انوکساسین
- فلووکسامین
- اینترفرون آلفا-2b
- مکزیلتین
- Peginterferon Alfa-2b
- ویلوکسازین
جدول نام های تجاری داروی پیرفنیدون در داروخانه ها
نام تجاری دارو |
---|
قرص پیرفنیدون مهبان 534 میلی گرم |
قرص پیرفنیدون مهبان 801 میلی گرم |
قرص پیرفنیدون آرنگ 200 میلی گرم |
قرص دیفستور 801 میلی گرم |
قرص پیرفنکس 200 میلی گرم |
قرص پیرفنیدون مهبان 267 میلی گرم |
قرص دیفستور 200 میلی گرم |
قرص پیرفنیدون مهبان 200 میلی گرم |
قرص پولبیرت 200 میلی گرم |
کپسول پیرفنزی 267 میلی گرم |
کپسول اسبریت 267 میلی گرم |
نکات پایانی
قرص پیرفنیدون که برای کاهش علائم بیماری فیبروز ریوی ایدیوپاتیک تجویز می شود را باید به طور منظم و طبق دستور پزشک مصرف نمایید تا کمترین عوارض را داشته باشید و بیشترین سود را از آن ببرید. بهتر است برای کمک به یادآوری، آن را هر روز در زمان های معینی مصرف نمایید. معمولا آزمایشات آزمایشگاهی و یا پزشکی مانند ثبت وزن و عملکرد کبد، قبل از شروع مصرف این دارو و در حین مصرف آن انجام می شود. ضمن مطالعه مجله سلامت داروخانه آنلاین، برای جزئیات بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید.
ارسال نقد و بررسی