مکمل تقویت قوای جنسی

سرطان پروستات پیشرفته (مرحله 4): علائم و درمان

سرطان پروستات پیشرفته

سرطان پروستات پیشرفته مرحله 4، زمانی است که سرطان از غده پروستات به نقاط دوردست بدن گسترش یافته است. علائم شامل مشکلات ادرار و سایر مسائل، بسته به اندام های آسیب دیده است. گزینه های درمانی مختلفی در دسترس است.

پروستات در زیر مثانه قرار دارد. قسمتی از مجرای ادرار که لوله ای است که ادرار را از مثانه تخلیه می کند، احاطه شده است. خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افزایش می یابد. طبق گزارش موسسه ملی سرطان، تخمین زده می شود که 20 درصد از افراد مبتلا به پروستات در طول زندگی خود سرطان پروستات را تجربه کنند.

در حالی که پزشکان می توانند اکثر اشکال سرطان پروستات را در مراحل اولیه تشخیص دهند، این بیماری می تواند بدون علائم پیشرفت کند. این می تواند تشخیص را برای پزشک سخت کند. مراحل سرطان پروستات پیشرفته زمانی رخ می دهد که به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.

سرطان پروستات اغلب به مرحله پیشرفته پیشرفت نمی کند زیرا آزمایشات معمول می تواند به تشخیص و درمان بیماری در مراحل اولیه و قابل کنترل تر کمک کند.

سرطان پروستات پیشرفته چیست؟

سرطان پروستات زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های غده پروستات جهش می‌یابند و شروع به رشد غیرعادی می‌کنند و با سرعتی کنترل‌نشده تکثیر می‌شوند. در برخی موارد، سلول‌های سرطانی می‌توانند سرطان را از طریق بافت، خون یا سیستم لنفاوی به سایر قسمت‌های بدن گسترش دهند.

پس از اینکه پزشک سرطان پروستات را تشخیص داد، آزمایش می‌کند تا ببیند آیا سرطان به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته است یا اینکه چه مقدار از بدن تحت تأثیر قرار گرفته است. پزشک یک مرحله از سرطان پروستات را از 1 تا 4 تعیین می کند. مرحله 4 پیشرفته ترین شکل(سرطان پروستات پیشرفته) است.

مرحله 4 سرطان پروستات به غدد لنفاوی لگنی گسترش یافته یا حالب ها را مسدود می کند. حالب ها لوله هایی هستند که کلیه ها را به مثانه متصل می کنند. مرحله 4 سرطان پروستات همچنین احتمال دارد به مثانه، راست روده، استخوان ها یا غدد لنفاوی دور گسترش یافته باشد.

پزشکان هر سلول سرطانی را در بدن آزمایش می‌کنند تا مشخص کنند که آیا سلول‌های اضافی از پروستات آمده‌اند یا خیر. حتی اگر سرطان را در استخوان‌ها تشخیص دهند، پزشکان همچنان این سرطان پروستات را در نظر می‌گیرند، اگر سرطان از آنجا منشا گرفته باشد.

دو نوع مرحله 4 سرطان پروستات پیشرفته وجود دارد:

مرحله 4A: این سرطان پروستات است که در یک یا هر دو طرف پروستات وجود دارد. این سرطان به وزیکول‌های منی یا بافت‌ها یا اندام‌های مجاور از جمله راست روده، مثانه یا دیواره لگن گسترش می یابد. سرطان پروستات مرحله 4A همچنین به غدد لنفاوی مجاور سرایت می کند.

مرحله 4B: این سرطان پروستات است که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است. این شامل استخوان ها یا غدد لنفاوی دوردست می شود. سرطان پروستات اغلب به استخوان ها سرایت می کند.

تفاوت بین سرطان پروستات و سرطان پروستات پیشرفته چیست؟

سرطان پروستات زمانی رخ می دهد که سلول های غده پروستات شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. در مراحل اولیه سرطان پروستات، سلول های سرطانی فقط در پروستات وجود دارند و منبع قابل اعتمادی به بافت های مجاور سرایت نکرده اند.

سرطان پیشرفته پروستات که به عنوان سرطان پروستات مرحله 4 نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که سلول های سرطانی به سایر قسمت های بدن گسترش یافته باشند.

سرطان پروستات پیشرفته

گسترش سرطان پروستات به چه معناست؟

سلول های سرطانی می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش یابند. پزشکان می گویند در صورت بروز سرطان، سرطان متاستاز داده یا گسترش یافته است.

سرطان پروستات می تواند به موارد زیر سرایت کند:

  • استخوان ها
  • مغز
  • کبد
  • ریه ها
  • غدد لنفاوی، معمولاً در اطراف لگن

پزشک معمولاً اسکن های تصویربرداری و نمونه های بافتی را برای آزمایش وجود سلول های سرطانی توصیه می کند.

علائم سرطان پروستات پیشرفته

پروستات به نقطه ای که ادرار از بدن تخلیه می شود بسیار نزدیک است. در نتیجه، بسیاری از علائم سرطان پروستات بر روند ادرار تأثیر می گذارد.

علائم شایع سرطان پروستات عبارتند از:

  • جریان ادرار ضعیف یا قطع شده
  • میل ناگهانی به ادرار کردن
  • تکرر ادرار به خصوص در شب
  • مشکل در شروع جریان ادرار
  • مشکلات تخلیه کامل مثانه هنگام ادرار کردن
  • درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
  • خون در ادرار یا منی
  • درد مداوم کمر، لگن
  • تنگی نفس
  • احساس خستگی بسیار
  • ضربان قلب تند
  • سرگیجه
  • رنگ پریدگی پوست به دلیل کم خونی

این علائم همچنین می تواند با افزایش سن و بزرگ شدن پروستات رخ دهد. در نتیجه، برخی از افراد به جای مراجعه به پزشک، آنها را نادیده می گیرند.

عوامل خطر در سرطان پروستات پیشرفته

به گفته بنیاد سرطان پروستات، سن بزرگترین عامل خطر ابتلا به سرطان پروستات است. پزشکان حدود 60 درصد از تمام سرطان های پروستات را در مردان بالای 65 سال تشخیص می دهند. این بیان می کند که عوامل خطر اضافی برای سرطان پروستات عبارتند از:

  1. سابقه خانوادگی: احتمال ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که یکی از اقوام نزدیکشان مبتلا به سرطان پروستات است، دو برابر بیشتر از کسانی است که این بیماری را ندارند.
  2. نژاد: مردان آفریقایی تبار حدود 75 درصد بیشتر از مردان سفیدپوست در معرض ابتلا به سرطان پروستات و بیش از دو برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند.
  3. سیگار کشیدن: سابقه سیگار کشیدن با خطر بالاتر ابتلا به سرطان تهاجمی پروستات مرتبط است.

محققان همچنین در حال بررسی ارتباط بین رژیم غذایی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. رژیم غذایی سرشار از کلسیم یا سبزیجات کم احتمال دارد خطر ابتلا به سرطان تهاجمی پروستات را افزایش دهد.

درمان سرطان پروستات پیشرفته

درمان‌های سرطان پروستات پیشرفته اغلب بر کاهش یا توقف گسترش سلول‌های سرطانی متمرکز است. زمانی که یک فرد به سرطان پروستات پیشرفته مبتلا شده است، معمولاً تحت طیف وسیعی از درمان ها برای از بین بردن سلول های سرطانی قرار گرفته است. این درمان ها شامل برداشتن پروستات، پرتودرمانی یا شیمی درمانی هستند.

اگر اینها مانع از پیشرفت سرطان پروستات نشوند، پزشک احتمالا روش دیگری را پیشنهاد کند. در زیر برخی از این درمان های دیگر آورده شده است.

درمان های هورمونی

با توقف تولید هورمون هایی که به رشد سرطان کمک می کنند، هورمون درمانی اغلب می تواند گسترش آن را در سراسر بدن محدود کند. یک فرد پس از انجام عمل جراحی برای برداشتن بیضه که به عنوان ارکیکتومی نیز شناخته می شود، تحت هورمون درمانی قرار می گیرد. این روش باعث کاهش تولید هورمون در پروستات می شود.

نمونه هایی از هورمون درمانی برای سرطان پیشرفته پروستات عبارتند از:

ابیراترون

پزشکان اغلب این دارو را با پردنیزون، یک داروی استروئیدی تجویز می کنند. مطالعات نشان می دهد که این دارو به میزان قابل توجهی میزان بقا را در افراد مبتلا به سرطان پیشرفته پروستات بهبود می بخشد.

انزالوتامید

این دارو می تواند خطر پیشرفت سرطان را بدون نیاز به شیمی درمانی کاهش دهد. همچنین می تواند خطر ابتلا به سرطان پروستات پیشرفته را در افراد کاهش دهد.

سایر گزینه های درمانی سرطان پروستات پیشرفته

سایر درمان‌هایی که پزشک برای کاهش گسترش سرطان پروستات تجویز می کند عبارتند از:

شیمی درمانی: این روش درمانی شامل داروهایی است که سلول های در حال تکثیر سریع را از بین می برند. نمونه هایی از داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان پیشرفته پروستات عبارتند از: میتوکسانترون، دوستاکسل، پاکلیتاکسل و استراموستین.

ایمونوتراپی: این شامل ساخت سلول های سیستم ایمنی برای مقابله موثرتر با سرطان است. نمونه‌هایی از درمان‌های بیولوژیکی شامل تجویز عوامل محرک کلنی، اینترفرون، اینترلوکین یا آنتی‌بادی‌های مونوکلونال است.

داروهایی برای درمان متاستاز استخوان: اگر سرطان به استخوان‌ها گسترش یابد، پزشکان می‌توانند چندین دارو برای کاهش تجزیه استخوان‌ها و کاهش درد تجویز کنند. نمونه‌هایی از داروهای مورد استفاده برای درمان درد استخوان عبارتند از دنوزوماب، خوفیگو و اسید زولدرونیک.

پرتو درمانی: اگر حذف کامل سرطان پروستات ممکن نباشد، پرتودرمانی می تواند به کنترل آن کمک کند. همچنین می تواند علائم را در مراحل بعدی بیماری که سرطان متاستاتیک پروستات نامیده می شود، تسکین دهد. به همین دلیل پزشکان از آن به عنوان درمان تسکینی یاد می کنند.

نکات پایانی

سرطان پروستات زمانی رخ می دهد که سلول های غده پروستات خارج از کنترل رشد کنند. سرطان پروستات پیشرفته زمانی رخ می دهد که این سلول های سرطانی به سایر نواحی بدن گسترش یافته باشند. پزشکان همچنین از آن به عنوان مرحله 4 سرطان پروستات یاد می کنند.

علائم سرطان پروستات شامل مشکلات ادرار کردن، وجود خون در ادرار یا مایع منی و درد مداوم کمر، لگن است. افراد همچنین ممکن است دچار تنگی نفس، احساس خستگی بسیار، ضربان قلب سریع، سرگیجه و رنگ پریدگی پوست به دلیل کم خونی شوند. پزشک می تواند سرطان پروستات را با شیمی درمانی، هورمون درمانی، ایمونوتراپی و برخی داروها درمان کند.

محصولات جنسی
سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.