هم آمپول ضدبارداری و هم قرص های پیشگیری از بارداری، اشکال بسیار موثری برای پیشگیری از بارداری هستند. در حالی که هر دو حاوی هورمون هایی هستند که از تخمک گذاری جلوگیری می کنند، قرص های ضد بارداری باید روزانه مصرف شوند در حالی که واکسن توسط پزشک و هر 3 ماه یک بار تجویز می شود. در این مقاله، برای اینکه تصمیم بگیرید کدام یک از آن ها برای شما مناسب است، نحوه عملکرد هر روش و همچنین مزایا و معایب آن را بررسی می کنیم.
آمپول ضد بارداری چیست؟
آمپول Depo-Provera یا همان آمپول ضد بارداری، از بارداری به مدت 3 ماه در هر بار تزریق جلوگیری می کند. این آمپول حاوی یک هورمون مصنوعی به نام پروژسترون است. آمپول ضد بارداری با جلوگیری از تخمک گذاری، غلیظ شدن مخاط دهانه رحم و نازک شدن پوشش داخلی رحم، مشابه قرص ضد بارداری عمل می کند.
اگر تزریق خود را بدون تأخیر و به موقع انجام دهید، کمتر از 1 در 100 احتمال باردار شدن در طول یک سال وجود دارد. برای کسانی که واکسن را دقیقاً طبق دستور مصرف نمیکنند، میزان اثربخشی به حدود 94 درصد کاهش مییابد. این به این معنی است که از هر 100 نفری که این واکسن را دریافت میکنند، 6 نفر در سال باردار میشوند.
پس از قطع تزریق، باردار شدن افراد به طور متوسط حدود 10 ماه طول می کشد. در برخی موارد، احتمال دارد کمی بیشتر طول بکشد تا سطح باروری معمولی بازگردد. این واکسن در برابر عفونت های مقاربتی (STI) محافظتی ندارد و برای کمک به جلوگیری از ابتلا به بیماری های مقاربتی، باید از یک روش محافظتی مانند کاندوم استفاده نمایید.
آمپول پیشگیری از بارداری چگونه عمل می کند؟
برای اینکه یک بارداری موفق اتفاق بیفتد، یک تخمک باید در لوله فالوپ رها شود و سپس توسط اسپرم بارور شود. سپس آن تخمک بارور شده باید از لوله فالوپ پایین برود و به دیواره رحم بچسبد. آمپول ضدبارداری، پروژسترون را در جریان خون آزاد می کند تا از آزاد شدن تخمک از تخمدان (تخمک گذاری) جلوگیری کند و مخاط اطراف دهانه رحم را غلیظ کند.
وقتی هیچ تخمکی در لوله فالوپ وجود نداشته باشد، از بارداری جلوگیری می شود زیرا چیزی برای بارور شدن توسط اسپرم وجود ندارد. و هنگامی که دهانه رحم توسط مخاط غلیظ مسدود می شود، اسپرم نیز نمی تواند از آن عبور کند.
همچنین پروژسترون، پوشش داخلی رحم را نازک می کند. در صورتی که تخمک بارور شود، از چسبیدن آن به دیواره رحم (لانه گزینی) جلوگیری می کند. هورمون ترشح شده توسط واکسن به مدت 3 ماه در بدن باقی می ماند. پس از آن، یک واکسن دیگر برای پیشگیری از بارداری لازم است.
مزایا و معایب تزریق آمپول ضد بارداری چیست؟
- مزایا: شما فقط باید هر 3 ماه یک بار آمپول پیشگیری از بارداری را دریافت نمایید و این باعث می شود که برای بسیاری از افراد راحت تر باشد. همچنین زمانی که دقیقاً طبق دستورالعمل استفاده شود بسیار مؤثر است. این آمپول فقط حاوی پروژسترون است، بنابراین برای افرادی که نمی توانند استروژن مصرف کنند، انتخاب خوبی است. همچنین با مزایای سلامتی، مانند کاهش علائم اندومتریوز و سندرم پیش از قاعدگی (PMS) و کاهش خطر بیماری التهابی لگن همراه می باشد.
- معایب: برای دریافت آن باید به مطب پزشک یا یک مرکز بهداشتی بروید. احتمال برخی از عوارض جانبی ناخواسته مانند خونریزی نامنظم، تغییر در قاعدگی، سردرد و آکنه وجود دارد. اینها معمولاً مدت کوتاهی دوام می آورند. با این حال، از هر 10 نفر، 1 نفر پس از سال اول مصرف، خونریزی نامنظم دارند. بعد از قطع تزریق ممکن است مدتی طول بکشد تا باردار شوید و احتمال دارد قاعدگی شما تا چند ماه به حالت قبل از تزریق برنگردد. همچنین آمپول پیشگیری از بارداری می تواند تراکم مواد معدنی استخوان را به ویژه در 2 سال اول استفاده کاهش دهد.
قرص ضد بارداری چیست؟
قرص های پیشگیری از بارداری نوعی پیشگیری از بارداری هورمونی هستند. همچنین می توان از آنها برای کاهش دوره های سنگین قاعدگی، درمان آکنه و کاهش علائم برخی از بیماری های باروری مانند PMS و اندومتریوز استفاده کرد. قرصهای ضدبارداری به صورت قرصهای ترکیبی و یا قرصهای کوچک حاوی پروژسترون هستند.
قرص های ترکیبی حاوی دو نوع هورمون پروژسترون و استروژن هستند. بسته های قرص های ترکیبی معمولاً شامل 3 هفته قرص فعال و 1 هفته قرص غیرفعال (دارونما) هستند. در هفته مصرف قرص های غیرفعال، احتمال دارد پریود شوید. بسته های قرص حاوی پروژسترون، معمولاً حاوی 28 روز قرص فعال هستند. حتی با وجود اینکه هیچ قرص غیر فعالی وجود ندارد، احتمال دارد در طول چهارمین دوره پریود شوید.
برای بالاترین اثربخشی، سعی کنید قرص های ضدبارداری را هر روز در زمان مشخصی مصرف نمایید. قرص های ترکیبی انعطاف پذیری بیشتری دارند و تا زمانی که هر روز یکی از آنها را مصرف کنید موثر هستند. اما قرص های پروژسترون باید در همان بازه 3 ساعته روزانه مصرف شوند.
قرص های پیشگیری از بارداری در صورتی که طبق دستور مصرف شوند 99 درصد در پیشگیری از بارداری موثر هستند. با این حال، معمولاً بیشتر افراد یک یا دو قرص را از دست می دهند یا بسته جدید را با کمی تأخیر استفاده می کنند. در این حالت، قرص های ضد بارداری 91 درصد موثر هستند، به این معنی که از هر 100 نفر، حدود 9 نفر در یک سال باردار می شوند.
هنگامی که مصرف قرص های ضدبارداری را متوقف کردید، احتمال دارد تقریباً بلافاصله به چرخه معمول خود بازگردید و اولین قاعدگی منظم خود را در کمتر از 2 ماه تجربه نمایید. مهم است بدانید که می توانید بلافاصله پس از ترک قرص باردار شوید، حتی اگر پریودهای منظم نداشته باشید. قرصهای ضدبارداری در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت نمیکنند، بنابراین توصیه میشود همچنان از یک روش مانند کاندوم استفاده نمایید.
قرص های پیشگیری از بارداری چگونه عمل می کنند؟
قرص های ضد بارداری به همان روش تزریق آمپول ضد بارداری، از بارداری جلوگیری می کنند. هورمون ها می توانند از تخمک گذاری جلوگیری کنند. اگر هیچ تخمکی آزاد نشود، چیزی برای بارور شدن توسط اسپرم وجود ندارد. توجه داشته باشید که با مصرف قرص های ترکیبی، احتمال بیشتری برای جلوگیری از تخمک گذاری وجود دارد.
هورمون های موجود در قرص پیشگیری از بارداری، تجمع مخاط را در اطراف دهانه رحم افزایش می دهند. اگر این ماده چسبنده غلیظ شود، هرگونه اسپرمی که وارد بدن شود قبل از نزدیک شدن به تخمک متوقف می شود. همچنین هر دو نوع قرص می توانند پوشش داخلی رحم را نازک کنند و اطمینان حاصل کنند که هر تخمکی که بارور شده است قادر به لانه گزینی نیست.
مزایا و معایب قرص های ضد بارداری چیست؟
- مزایا: قرص ها زمانی که به درستی مصرف شوند بسیار موثر هستند، از هر 100 نفر حدود 1 نفر با استفاده منظم باردار می شوند. استفاده از قرص ضد بارداری منجر به دوره های سبک تر، منظم تر و کاهش دردهای قاعدگی می شود. این قرص ها همچنین می توانند آکنه، PMS و سرطان آندومتر یا تخمدان را کاهش دهند یا به پیشگیری از آن کمک کنند. میتوانید از قرصهای پیشگیری از بارداری برای پریود شدن استفاده نمایید. شما می توانید به محض قطع مصرف آنها باردار شوید، حتی اگر مدتی طول بکشد تا دوباره عادت ماهانه شما منظم شود.
- معایب: با استفاده نامنظم، قرص های پیشگیری از بارداری، حدود 91 درصد موثر هستند در حالی که تاثیر تزریق حدود 94 درصد است. عوارض جانبی احتمالی می تواند شامل خونریزی بین قاعدگی، حالت تهوع و سردرد باشد و اغلب فقط چند ماه طول می کشد. عوارض جانبی جدی تر نادر است اما می تواند شامل سکته مغزی و لخته شدن خون باشد. خطر این موارد با قرص های ترکیبی کمی بیشتر است. شما باید به خاطر داشته باشید که آنها را هر روز مصرف کنید تا از بارداری در امان بمانید. قرص های پروژسترون باید بر اساس یک برنامه سخت گیرانه مصرف شوند، در یک بازه زمانی 3 ساعته در هر روز.
ملاحظات ایمنی برای استفاده از آمپول و قرص ضد بارداری
هم قرص های پیشگیری از بارداری و هم آمپول Depo-Provera برای بسیاری از افراد بی خطر هستند. با این حال، آنها ممکن است برای همه مناسب نباشند. به عنوان مثال، قرص ترکیبی با افزایش اندکی خطر ابتلا به حمله قلبی، سکته و ترومبوز ورید عمقی (DVT) مرتبط است. این خطر در برخی افراد بیشتر است، مانند کسانی که سابقه این بیماری ها را دارند یا کسانی که به دلیل کلسترول بالا و فشار خون بالا در معرض خطر بیشتر بیماری های قلبی عروقی هستند.
افرادی که زایمان کرده اند باید حداقل تا 3 هفته پس از زایمان از مصرف قرص های ترکیبی خودداری کنند. علاوه بر این، اگر شما دارای یکی از موارد زیر هستید نباید از قرص پیشگیری از بارداری استفاده نمایید:
- اختلال لخته شدن خون
- میگرن را با هاله تجربه می کنید
- سابقه حمله قلبی یا بیماری قلبی جدی داشته باشید
- سیگار می کشید و بالای 35 سال سن دارید
- مبتلا به لوپوس تشخیص داده شده اید
- دیابت دارید که به خوبی کنترل نشده است یا بیش از 20 سال است که این بیماری را دارید
همچنین شما نباید از واکسن ضدبارداری استفاده کنید اگر:
- سرطان سینه دارید یا قبلاً داشته اید (این مورد در مورد قرص های پروژسترون نیز صدق می کند)
- آمینوگلوتیتیمید مصرف می کنید (یک داروی تجویزی است که برای درمان سندرم کوشینگ استفاده می شود)
- نازک شدن استخوان ها یا شکنندگی استخوان دارید
- دیابت دارید که به خوبی کنترل نشده است
- سابقه سکته مغزی دارید
- خونریزی واژینال غیر قابل توضیح داشته باشید
توجه داشته باشید که افرادی که دارای عوامل خطر متعدد برای بیماری های قلبی عروقی هستند مانند سیگار کشیدن و دیابت، احتمال دارد هنگام تزریق واکسن، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
عوارض جانبی قرص و آمپول ضد بارداری
مانند هر دارویی، هم قرص های پیشگیری از بارداری و هم آمپول می توانند عوارضی در بدن شما داشته باشند. عوارض جانبی قرص های پیشگیری از بارداری عبارتند از خونریزی ناگهانی در روزهای فعال قرص، حساسیت سینه، تورم سینه، حالت تهوع و استفراغ که اکثر این عوارض جانبی در 2 تا 3 ماه اول پس از شروع مصرف قرص ها کاهش می یابد.
عوارض جانبی واکسن ضد بارداری نیز عبارتند از پریودهای نامنظم که در 6 تا 12 ماه اول پس از اولین تزریق شایع تر است، افزایش لکه بینی و خونریزی، تغییر در اشتها، افزایش وزن، تغییر در میل جنسی، حالت تهوع، سینه های حساس و دردناک، سردرد و تغییرات در خلق و خو. از آنجایی که هورمونهای حاصل از تزریق به مدت 3 ماه در بدن باقی میمانند، عوارض جانبی میتواند در تمام این دوره باقی بماند.
نکات پایانی
تصمیم گیری بین قرص پیشگیری از بارداری و تزریق به چند چیز بستگی دارد. اگر اثربخشی نگرانی اصلی شماست، توجه داشته باشید که هر دو نوع کنترل بارداری بسیار موثر هستند. با این حال، تزریق واکسن با 94 درصد تاثیر در مقایسه با 91 درصد تاثیر قرص، کمی موثرتر است.
اگر می خواهید راحتی را در اولویت قرار دهید، آمپول می تواند گزینه بهتری باشد زیرا باید هر 3 ماه یک بار مصرف شود، در حالی که قرص باید روزانه مصرف شود. همچنین هر نوع کنترل بارداری، دارای تعدادی عوارض جانبی احتمالی و ملاحظات ایمنی است که می تواند بر انتخاب شما تأثیر بگذارد. همه چیز به این بستگی دارد که چه چیزی برای شما و سبک زندگی شما مناسب است.
ارسال نقد و بررسی