قرص اکسی کدون برای کمک به تسکین درد شدید مداوم (مانند سرطان) استفاده می شود. این دارو به یک دسته از داروهای شناخته شده تعلق دارد و به عنوان مسکن ضد درد شناخته شده است. این قرص بر روی مغز اثر می گذارد و احساس و واکنش بدن به درد را کنترل می کند. اگر این دارو به طور منظم و در مقادیر متوسط تا زیاد مورد استفاده قرار گیرد تا حد بسیار زیادی در کاهش درد موثر است. اما فرد باید مراقب باشد و هرگز برای کاهش درد مقدار این دارو را افزایش ندهد. اگر در اثر استفاده از این قرص درد از بین نرفت، به پزشک مراجعه کنید و به احتمال زیاد باید مصرف این قرص را قطع کنید.
نحوه مصرف اکسی کدون
قبل از شروع مصرف این قرص راهنمای موجود در جعبه قرص را مطالعه کنید. این دارو را طبق دستور پزشک باید مصرف کنید. پیشنهاد می شود این قرص هر 12 ساعت یکبار با غذا و یا بدون غذا مصرف شود. اگر حالت تهوع دارید، مصرف این دارو همراه با غذا حالت تهوع شما را کاهش می دهد. اگر پس از یک هفته حالت تهوع شما کاهش پیدا نکرد، به پزشک مراجعه کنید.
قرص های اکسی کدون را کامل ببلعید. قرص ها را نشکنید، خرد نکنید، نجوید و حل نکنید. با انجام این کار می توان تمام دارو را بطور همزمان آزاد کرد و خطر مصرف بیش از حد وجود این ماده در بدن را افزایش می دهد.
برای اینکه احتمال خفگی یا مشکل در بلعیدن قرص را کم کنید، درصورتی که بیش از یم قرص برای شما تجویز شده است، قرص ها را تک تک بخورید. قبل از قرار دادن این قرص در دهان آن را خیس نکنید. به اندازه کافی آب بنوشید تا کاملا بلعیده شود. در هنگام مصرف قرص اکسی کدون به موارد زیر توجه داشته باشید:
- در هنگام استفاده از این دارو از خوردن گریپ فروت یا نوشیدن آب گریپ فروت خودداری کنید، مگر اینکه پزشک یا داروساز گفته باشد که می توانید اینکار را انجام دهید. زیرا گریپ فروت می تواند با این احتمال عوارض جانبی را افزایش دهد.
- مقدار مصرف دارو براساس شرایط پزشکی و پاسخ به درمان است. هرگز بدون مشورت با پزشک مقدار مصرفی را افزایش ندهید و یا آن را در دفعات بیشتری مصرف نکنید.
- قبل از شروع مصرف این قرص، از پزشک بپرسید که آیا باید مصرف داروهای مسکن دیگر مانند استامینوفن و ایبوبروفن را قطع کنید یا خیر.
- قطع ناگهانی دارو سبب بروز عوارض شدیدی می شود. این دارو را باید زیر نظر پزشک و به آرامی قطع کنید. در دوره ترک قرص در صورت بروز علائمی نظیر بی قراری، تغییرات ذهنی و خلقی (از جمله اضطراب، مشکل خواب، فکر خودکشی، آبریزش بینی، حالت تهوع، اسهال، تعریق و دردهای عضلانی یا ناگهانی سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- مصرف دراز مدت این دارو اثرات آن را کاهش می دهد.
- مصرف این دارو اعتیاد آور است. در صورت ابتلا به اختلال سو مصرف مواد در مصرف این قرص محتاط باشید.
عوارض جانبی قرص اکسی کدون
عوارض جانبی بخشی از پروسه درمان با یک داروست، اما بهتر است بدانید وقتی پزشکی دارویی را برای فردی تجویز می کند، بی شک اثربخشی آن بیشتر از عوارض جانبی آن است. عوارض جانبی قرص اکسی کدون به شرح زیرند:
- تهوع ، استفراغ
- یبوست
- خشکی دهان
- ضعف
- تعریق
- سبکی سر
- گیجی یا خواب آلودگی
برای جلوگیری از یبوست، فیبر غذایی بخورید، آب کافی بنوشید و ورزش کنید. همچنین ممکن است نیاز به مصرف ملین داشته باشید. از پزشک بپرسید کدام نوع ملین برای شما مناسب است. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، هنگام برخاستن از حالت نشسته یا خوابیده، به آرامی بلند شوید. ممکن است یک پوسته قرص خالی در مدفوع خود مشاهده کنید. این پوسته کاملا بی ضرر است زیرا بدن شما قبلاً دارو را جذب کرده است. در صورت بروز عوارض زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- تنفس قطع شده در هنگام خواب (آپنه خواب)
- تغییر خلقی (مانند تحریک، گیجی، توهم)
- درد شدید معده / شکم
- دشواری ادرار
- علائمی که نشان می دهند غدد فوق کلیوی به خوبی کار نمی کنند (مانند دست دادن اشتها، خستگی غیرمعمول و کاهش وزن).
در صورت بروز هر نوع عارضه جانبی بسیار جدی از جمله بیهوش شدن، تشنج تنفس آرام و کم عمق، خواب آلودگی شدید و مشکل در بیدار شدن سریعاً از پزشک کمک بخواهید. واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال ، در صورت مشاهده علائم حساسیت به درمان از جمله بثورات پوستی، خارش، تورم (به ویژه در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکل تنفس فورا با بخش فوریتهای پزشکی بیمارستان تماس بگیرید.
موارد احتیاطی
اگر می خواهید از قرص اکسی کدون استفاده کنید، موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- در صورت حساسیت به این دارو و یا حساسیت به مسکن ها پزشک را در جریان بگذارید. زیرا این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد و همین امر باعث واکنش های آلرژیک می شود.
- قبل از استفاده از این دارو ، سابقه پزشکی خود را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید، خصوصاً اگر به این بیماریها مبتلا هستید: اختلالات مغزی (مانند ضربه به سر ، تومور ، تشنج)، مشکلات تنفسی (مانند آسم، آپنه خواب، بیماری انسدادی مزمن ریوی، بیماری کلیوی، بیماری کبدی، اختلالات روحی و خلقی (مانند گیجی ، افسردگی)، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد (مانند استفاده بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر / الکل)، مشکلات معده و روده (مانند انسداد، یبوست، اسهال) مشکل در بلع، مشکل ادرار (مانند بزرگ شدن پروستات)، بیماری لوزالمعده (پانکراتیت) ، بیماری کیسه صفرا.
- این دارو ممکن است شما را گیج یا خواب آلود کند. الکل یا ماری جوانا (شاهدانه) می تواند باعث سرگیجه یا خواب آلودگی شما شود. در هنگام مصرف این دارو رانندگی نکنید و یا از ماشین آلات استفاده نکنید.
- قبل از انجام جراحی، کلیه محصولات مورد استفاده خود را (از جمله داروهای تجویز شده ، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.
- افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو حساسیت بیشتری نشان دهند، به ویژه گیجی، خواب آلودگی و تنفس آرام و کم عمق.
مصرف قرص اکسی کدون در بارداری و شیردهی
مصرف این دارو در دوران بارداری تنها با تشخیص مستقیم پزشک امکان پذیر است. زیرا این دارو می تواند به جنین آسیب وارد کند. همچنین، این دارو به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر نوزاد شیرخوار بگذارد.
تداخل دارویی قرص اکسی کدون
تداخل دارویی ممکن است نحوه عملکرد داروهای شما را تغییر دهد یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. این قرص با داروهای مسکن خاص (آگونیست، آنتاگونیست مخدر مخلوط مانند پنتازوسین، نالبوفین، بوتورفانول) و نالترکسون تداخل دارد. تداخلات دیگر قرص اکسی کدون به شرح زیرند:
- کدئین
- هیدروکدون
- الکل
- ماری جوانا (شاهدانه)
- داروهای خواب یا اضطراب (مانند آلپرازولام ، لورازپام ، زولپیدم)
- کاریزوپرودول
- سیکلوبنزپرین
- آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)
- کتوکونازول
- آنتی بیوتیک های ماکرولید مانند اریترومایسین
- میفپریستون
- داروهای HIV مانند ریتوناویر
- ریفامایسین ها (مانند ریفابوتین و ریفامپین)
- داروهای خاصی که برای درمان تشنج استفاده می شوند (مانند کاربامازپین و فنی توئین)
این دارو ممکن است در برخی آزمایشات آزمایشگاهی (از جمله سطح آمیلاز و لیپاز) تداخل ایجاد کند.
سوالات پرتکرار در مورد قرص اکسی کدون
در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار شما در مورد این قرص پاسخ دهیم.
آیا این قرص باعث خواب آلودگی می شود؟
بله! یکی از عوارض جانبی این قرص خواب آلودگی است.
برای تهیه انواع مکملهای دارویی به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید!
داروخانه آنلاین با فراهم سازی بستر امن اینترنتی این امکان را فراهم ساخته است تا تنها با یک کلیک از منزل و یا محل کار محصول مورد نظر خود را سفارش دهید و در کمترین زمان ممکن محصول را درب منزل تحویل بگیرید. مشاوره های داروخانه آنلاین در خدمت شما هستند تا اطلاعات لازم را در مورد انواع مکملها به طور رایگان در اختیار شما قرار دهند.