آفتاب سوختگی چیست؟! این مشکل زمانی پیش می آید که بدن در معرض اشعه ماورا بنفش ناضی از تابش آفتاب یا منابع مصنوعی قرار می گیرد. در این شرایط پوست قرمز و دردناک می شود. درمان های خانگی معمولا می توانند آفتاب سوختگی را درمان کنند. اما کم رنگ شدن پوست چند روزی طول می کشد. اگر این مشکل دائما تکرار شود خطر آسیب های پوستی مانند لکه های تیره و یا چین و چروک بر روی پوست وجود دارد. همچنین، این مشکل می تواند خطر ابتلا به سرطان های پوستی را افزایش دهد. بهترین راه برای جلوگیری از بروز این مشکل پوشش پوست در برابر آفتاب و یا استفاده از کرم ضد آفتاب است.
شما می توانید جهت خرید محصولات مراقبت از پوست از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
علائم آفتاب سوختگی
علائم و نشانه های این مشکل به شرح زیر هستند:
- ایجاد قرمزی بر روی پوست
- درد و حساسیت
- تورم
- تاول
اگر این مشکل شدید باشد تب، حالت تهوع و خستگی وجود دارد. همچنین، باید بدانید که این مشکل تمامی قسمت های بدن شما از جمله لاله گوش، پوست و حتی لب ها را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. وقتی چندین ساعت بدون پوشش مناسب در زیر نور آفتاب باشید. پس از چندین روز، لایه برداری نامنظم از پوست شروع می شود و پوست به صورت الگوی نامنظمی از بدن جدا می شود تا پوست جدید جایگزین آن شود.
علل آفتاب سوختگی
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم این مشکل در اثر قرار گیری در معرض بیش از حد اشعه ماورا بنفش ایجاد می شود. ملانین سلولهای رنگی در لایه خارجی پوست است که به پوست رنگ طبیعی می بخشد. هنگامی که پوست در معرض نور UV قرار می گیرید، بدن با تولید سریع ملانین از خود محافظت می کند و این ملانین اضافی سبب تیرگی پوست می شود. در واقع، تیره شدن پوست روشی برای محافظت از پوست در برابر سوختگی است. بهتر است بدانید که این مشکل تنها در روزهای آفتابی رخ نمی دهد و در روزهای ابری نیز خطر بروز آن وجود دارد.
چه عواملی خطر آفتاب سوختگی را افزایش می دهند؟
کسانی که شرایط زیر را دارند بیشتر در معرض این مشکل قرار می گیرند:
- پوست های روشن ( افرادی که چشمان روشنی دارند معمولا پوست های حساس تری دارند)
- زندگی در محیط هایی با آفتاب شدید
- کار در فضای باز
- نوشیدن الکل
- مصرف برخی از داروها
آفتاب سوختگی چه عوارضی را در پی دارد؟
اگر آفتاب سوختگی کنترل نشود و این اتفاق دائما برای فرد رخ دهد، خطر بروز مشکلات متعددی از جمله پیری زود رس پوست، ضایعات پوستی پیش سرطانی و سرطان پوست وجود دارد.
پیری زودرس پوست
قرار گرفتن در معرض آفتاب و آفتاب سوختگی های مکرر روند پیری پوست را تسریع می کند و باعث می شود پیرتر از سن خود به نظر برسید. در این شرایط مشکلات زیر برای پوست شما به وجود می آید:
- تضعیف بافت های پیوندی که باعث کاهش قدرت و کشش پوست می شود
- ایجاد چین و چروک های عمیق
- پوست خشک و خشن
- بروز رگهای ریز قرمز روی گونه ها
- کک و مک
- ایجاد لکه های تیره روی صورت، پشت دست ها، بازوها، قفسه سینه که لنتیژن های خورشیدی نامیده می شود.
ضایعات پوستی پیش سرطانی
ضایعات پوستی پیش سرطانی به صورت لکه های خشن و پوسته پوسته شده در مناطقی که در اثر آفتاب آسیب دیده اند ظاهر می شوند. این عوارض معمولاً در نواحی سر صورت، گردن و دست ها به وجود می آید. این ضایعات می توانند به سرطان پوست تبدیل شوند که به آنها کراتوزهای آکتینیک گفته می شود.
سرطان پوست
قرار گرفتن در معرض بیش از حد آفتاب، حتی بدون آفتاب سوختگی، خطر ابتلا به سرطان پوست مانند ملانوم را افزایش می دهد. این بیماری می تواند به DNA سلول های پوست آسیب برساند. آفتاب سوختگی در کودکی و نوجوانی بسیار خطرناک است و خطر ابتلا به ملانوم را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد. برخی از انواع سرطان پوست به صورت یک زخم ظاهر می شوند که به راحتی خونریزی می کند، پوسته پوسته می شوند ، بهبود می یابند و سپس دوباره این چرخه آغاز می شود.
آسیب دیدگی چشم
خورشید همچنین می تواند چشمان شما را بسوزاند. نور زیاد ماورا UV بنفش به شبکیه و یا قرنیه آسیب می رساند. آسیب خورشید به چشم می تواند زمینه ساز بیماری آب مروارید شود. همچنین، قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب می تواند خطر سوختگی قرنیه چشم را بالا ببرد.
چگونه از آفتاب سوختگی جلوگیری کنیم؟
راهکارهای متعددی وجود دارند که به شما کمک می کنند از بروز این مشکل جلوگیری کنید. این راهکارها به شرح زیر هستند:
- در ساعت های 10 صبح تا 4 بعد از ظهر در زیر نور خورشید قرار نگیرید.
- زمانی که در زیر نور خورشید هستید از کلاه و پوشش برای بدن خود استفاده کنید.
- از ضد آفتاب استفاده کنید.
- مراقب باشید نوزادان و کودکان هرگز زیر نور خورشید قرار نگیرند.
- از عینک آفتابی استفاده کنید.
درمان آفتاب سوختگی
پس از آفتاب سوختگی شما باید از کرم های مخصوص برای کنترل التهاب پوست استفاده کنید. کرم آلوئه ورا یکی از بهترین روش ها برای درمان این مشکل است. گاهی این مشکل به حدی شدید است که شما باید در بیمارستان بستری شود تا داروهای مناسب به شما تزریق شود.
درمان سریع آفتاب سوختگی
بهتر است بدانید بیماری با درمان های خانگی قابل درمان است. این راهکارها به شرح زیرند:
- از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن و یا ناپروکسن سدیم استفاده کنید.
- در وان آب خنک بنشینید. بهتر است کمی جوش شیرین به آب اضافه کنید.
- مرطوب کننده و آبرسان بزنید.
- آب فراوان بنوشید.
- برای کنترل خارش از داروهای آنتی هیستامین استفاده کنید.
پماد درمان آفتاب سوختگی
یکی از پماد هایی که برای پوشش پوست در زمان این مشکل توصیه می شود کرم کورتیکواستروئید است. این کرم برای آفتاب سوختگی خفیف تا متوسط مناسب است و بدون نسخه پزشک به فروش می رسد.
روغن برای آفتاب سوختگی
شما می توانید برای کنترل این مشکل از روغن های مختلفی استفاده کنید. این روغن ها رطوبت پوست را افزایش می دهند و همین امر مشکلات پوستی را تا میزان زیادی کنترل می کند. برخی از روغن هایی که برای این مشکل مناسب هستند به شرح زیرند:
- روغن لاوندر
- روغن نعناع
- روغن کندر
- روغن اوکالیپتوس
رفع تیرگی پوست در اثر آفتاب سوختگی
برای رفع تیرگی پوست معمولا نمی توان کار خاصی انجام داد و شما باید صبر کنید تا رنگ پوست شما از بین برود. معمولا این تیرگی ظرف مدت 1 تا 2 ماه از بین می رود. اگر می خواهید این روند تسریع پیدا کند، توصیه می شود پس از آنکه مشکلات پوستی به طور کامل رفع شد، از لایه بردارهای پوستی استفاده کنید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین محصولات زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- ژل آلوئه ورا سینره
- پماد سوختگی هانی درم
- کرم ضد آفتاب رنگی بژ روشن SPF50 فرونیا
- کرم ضد آفتاب نرمال رنگی اریکه