مکمل تقویت قوای جنسی

حساسیت به لاتکس چیست و چرا رخ می دهد؟

allergy to latex 1

بسیاری از افراد پس از دست کردن دستکش های از جنس لاتکس و همچنین استفاده از سایر لوازم بهداشتی مانند کاندوم که از لاتکس تولید شده‌اند، دچار قرمزی و التهاب پوست می شوند. برخی افراد به لاتکس حساسیت دارند و این موضوع می تواند باعث مشکلات پوستی در آنها شود. در این مقاله به حساسیت به لاتکس، علائم و درمان آن می پردازیم.

حساسیت به لاتکس چه علائمی دارد؟

بسیاری از افراد به برخی مواد خوراکی یا مواد مصرفی دیگر حساسیت دارند و این حساسیت باعث مشکلاتی برای آنها می شود. حساسیت می تواند حتی در مورد آب نیز رخ دهد، برخی از افراد به آب نیز حساسیت دارند. حساسیت به لاتکس یکی از حساسیت های مهم دیگر است که می تواند آزار دهنده باشد. این حساسیت با علائم زیر همراه است:

تحریک پوست

 بر اثر تحریک پوست علائمی همچون خارش، التهاب، قرمزی و تورم رخ می دهد. این علائم پس از تماس با لاتکس ایجاد می شوند و می توانند در همه جای بدن از جمله دست ها، لب ها، و پوست آلت تناسلی مردان و زنان دیده شوند.

کهیر، آبریزش بینی و عطسه

 این علائم در کنار خارش پوست دور لب و دهان، خارش چشم و آبریزش بینی ظاهر می شوند. ممکن است در برخی افراد چشم ها نیز قرمز شوند.

راش پوستی

 در برخی افراد ممکن است دانه ها و بثورات قرمز رنگ که خارش شدیدی دارند در بخش هایی از پوست که در تماس با لاتکس بوده اند، دیده شود. این بثورات معمولاً یک روز پس از تماس ایجاد می شوند و در تماس با بخش های دیگر بدن ممکن است انتشار یابند.

مشکلات تنفسی

برخی افراد دچار واکنش آلرژیک، ممکن است با مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس و خس یا خس خس سینه مواجه شوند.

حساسیت به لاتکس

حساسیت به لاتکس چه مشکلات و بیماری هایی را ایجاد می کند؟

ممکن است در برخی افراد عوارضی شدیدتر از مواردی که به آنها اشاره کردیم ایجاد شود، به طوری که باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه نمایند. این مشکلات و بیماری ها به شرح زیر است:

بیماری آنافیلاکسی

افراد حساس به پروتئین لاتکس ممکن است دچار این مشکل شوند. علائم این بیماری افت شدید فشار خون و مشکلات اساسی در تنفس می باشد.

درماتیت تحریکی

این واکنش آلرژیک نیست، بلکه زمانی که مواد لاتکس به پوست آسیب دیده جذب شوند، رخ می دهد.

درماتیت آلرژیک تماسی

این درماتیت اگزما می باشد و یکی از شایع ترین واکنش های سیستم ایمنی بدن در هنگام حساسیت به لاتکس است. این واکنش ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از تماس با لاتکس رخ می دهد.

رینیت آلرژیک یا تب یونجه

این واکنش در هنگام تنفس مواد لاتکس رخ می دهد و علائمی مشابه آسم دارد.

چرا حساسیت به لاتکس رخ می دهد؟

از پروتئین موجود در شیر درختی به نام  Hevea brasiliensis لاتکس یا پلاستیک طبیعی تولید می شود. در حین تولید مواد شیمیایی نیز به لاتکس اضافه می‌شود تا پلاستیک نرمی، انعطاف پذیری و مقاومت داشته باشد حساسیت به لاتکس می‌تواند به دلیل حساسیت به این مواد شیمیایی و یا به پروتئین لاتکس باشد. در هنگام حساسیت، سیستم ایمنی بدن این مواد را تهدیدی تصور می کند و برای از بین بردن آنها به فعالیت می پردازد.

درمان حساسیت به لاتکس چگونه صورت می گیرد؟

متاسفانه درمان قطعی برای حساسیت به لاتکس وجود ندارد. داروهایی که در هنگام حساسیت تجویز می شوند تنها برای کاهش و تسکین علائم و نشانه های این بیماری می باشند. داروهایی که در این شرایط به طور معمول تجویز می شوند عبارتند از:

  • قرص های آنتی هیستامین و آدرنالین: این داروها برای کاهش علائم در هنگام بروز حساسیت های سطحی و موقتی تجویز می شوند.
  • آنتی بیوتیک ها: اگر زخم ها در هنگام پیشرفت بیماری عفونی شوند پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند.
  • داروهای کورتون دار: ممکن است برای سرکوب موقتی سیستم ایمنی بدن این داروها تجویز شوند.
  • مسکن ها: اگر حساسیت شدید شود و درد در ناحیه رخ دهد از مسکن ها استفاده می گردد.
  • پمادها و کرم های کاهش دهنده التهاب: این پمادها میزان خارش را کاهش می دهند و همچنین در تسکین التهابات موثرند. این کرم ها به طور معمول از موادی همچون کورتیکو استروئید در ترکیب خود استفاده کرده اند.
  • تزریق آمپول اپی نفرین: ممکن است در صورت بروز حساسیت شدید پزشک این آمپول را برای جلوگیری از آنافیلاکسی تجویز نماید.

چه افرادی بیشتر در معرض بروز این حساسیت هستند؟

حساسیت به لاتکس ممکن است در بسیاری از افراد وجود داشته باشد اما کسانی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد بیشتر در معرض این مشکل می باشند:

  • افرادی که سابقه آلرژی دارند بیشتر در معرض حساسیت به لاتکس قرار دارند.
  • کارکنان مراکز بهداشتی و پزشکان که با دستکش های لاتکس بسیار سر و کار دارند.
  • مبتلایان به مهره شکاف به دلیل اینکه بسیار سریع تحت درمان قرار گرفته و با دستکش لاتکس پزشکان در تماس بوده اند.
  • کارگران صنعت لاستیک به دلیل تماس بسیار زیاد با لاتکس

حساسیت به لاتکس

درمان خانگی برای کاهش حساسیت به لاتکس

درمان خانگی برای تسکین لاتکس به میزان حساسیت شما به لاتکس بستگی دارد. گاهی حساسیت به اندازه ای زیاد و شدید است که باید حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید. اما در مواردی که حساسیت خفیف است می‌توانید با استفاده از مراقبت های در منزل به تسکین حساسیت خود یاری رسانید. شما می توانید با اقدامات زیر به تسکین حساسیت به لاتکس کمک نمایید:

  • سعی کنید از مصرف محصولاتی که در آنها از لاتکس استفاده شده خودداری کنید.
  • در مورد حساسیت خود به همه اطرافیان، فروشندگان و پزشکان اطلاع دهید تا هنگام خدمات رسانی به شما از محصولات حاوی لاتکس استفاده نکنند.
  • از تماس عطر، ادکلن، مواد آرایشی و بهداشتی عطری به محل دچار حساسیت خودداری نمایید.
  • از برخورد پوست با آب داغ جلوگیری کنید.
  • تا زمان بهبودی کامل سعی کنید محل آسیب دیده را کمتر با مواد شوینده بشویید.
  • کرم هایی را که پزشک تجویز کرده به صورت مداوم استفاده کنید یا از کرم چرب بدون عطر و مواد شیمیایی برای مرطوب کردن ناحیه استفاده نمایید.
  • محیط خانه را مرطوب نگاه دارید. محیط خشک می تواند حساسیت را تشدید کند.
  • از مصرف مواد غذایی حساسیت زا مانند کیوی، موز، پاپایا، آووکادو، جوجه فرنگی، سیب هویج و سیب زمینی پرهیز کنید. البته می توانید حساسیت خود را به این مواد بسنجید و سپس از مصرف آن ماده غذایی خودداری نمایید.

مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:

محصولات جنسی
سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.