مکمل تقویت قوای جنسی

کیست بارتولن چیست و چه عوارضی دارد؟

کیست بارتولن چیست و چه عوارضی دارد؟

کیست بارتولن یکی از بیماری هایی است که در زنان رخ می دهد و می تواند نگرانی های زیادی را به وجود بیاورد. غدد بارتولن در هر طرف دهانه واژن قرار دارند. این غدد مایعی را ترشح می کنند که به روان شدن واژن کمک می کند. گاهی اوقات دهانه این غدد مسدود می شود و باعث می شود مایع به داخل غده برگردد.

در نتیجه، یک تورم نسبتاً بدون درد  در ناحیه واژن به وجود می آید که به آن کیست بارتولن می گویند. اگر مایع داخل کیست عفونی شود، احتمال عفونت افزایش پیدا می کند. منابع خارجی به این موضوع اشاره می کنند که درمان این کیست به اندازه آن و میزان عفونی بودن آن بستگی دارد. گاهی اوقات، این کیست با درمان خانگی رفع می شود. گاهی نیز نیاز به جراحی است. در این صورت فرد باید استفاده از آنتی بیوتیک ها را آغاز کند، زیرا آنتی بیوتیک ها در درمان این کیست بسیار موثر هستند.

علائم کیست بارتولن

اگر این کیست در مراحل اولیه باشد، کوچک است و بسیاری از افراد متوجه آن نمی شوند. اما اگر این کیست رشد کند، فرد می تواند توده ای را در نزدیکی دهانه واژن خود احساس کند. اگرچه این کیست معمولاً بدون درد است، اما ممکن است حساس باشد. عفونت کامل این کیست می تواند در عرض چند روز رخ دهد. اگر کیست عفونی شود، علائم زیر به وجود می آیند:

  • یک توده حساس و دردناک در نزدیکی دهانه واژن
  • ناراحتی هنگام راه رفتن یا نشستن
  • درد هنگام مقاربت
  • تب

علل رخداد این کیست چیست؟

کارشناسان معتقدند که علت ایجاد این کیست عدم کارکرد درست غدد وهانه واژن در خروج مایع است.  هنگامی که این غدد مسدود شوند، مایع درون آنها تجمع می یابد. عدم کارکرد درست این غدد می تواند ناشی از ضربه های شدید به واژن یا ابتلا به انواع عفونت ها باشد.

این کیست می تواند عفونی شده و آبسه ایجاد کند. تعدادی از باکتری ها ممکن است باعث عفونت شوند که از آن جمله می توان به باکتری های بیماری سوزاک و کلامیدیا اشاره کرد. به همین دلیل خرید کاندوم برای جلوگیری ازا نتقال بیماری های مقاربتی اهمیت بسیار زیادی دارد.

عوارض کیست بارتولن

کیست یا آبسه بارتولن ممکن است عود کند و دوباره نیاز به درمان داشته باشد.

روش جلوگیری از بروز این کیست

هیچ راهی برای جلوگیری از بروز این کیست وجود ندارد. با این حال، استفاده از کاندوم برای جلوگیری از انتقال بیماری های مقاربتی و بررسی دائم سلامت جنسی اهمیت بسیار زیادی در جلوگیری از عفونت و ایجاد کیست در ناحیه واژن دارد.

تشخیص

برای تشخیص این کیست پزشک موارد زیر را دستور می دهد:

  • بررسی سابقه پزشکی بیمار
  • معاینه لگن
  • نمونه برداری از ترشحات واژن و دهانه رحم برای آزمایش عفونت مقاربتی
  • در صورت یائسگی یا بروز این بیماری در زنان بالای 40 سال آزمایش توده (بیوپسی) برای بررسی وجود سلول های سرطانی

علائم کیست بارتولن

درمان

تقریبا در بیشتر موارد کیست بارتولن نیازی به درمان ندارد، به خصوص اگر کیست هیچ علامت یا نشانه ای نداشته باشد. در صورت نیاز به درمان اندازه کیست یا میزان عفونی بودن آن مورد بررسی قرار می گیرد. گزینه های درمانی برای کیست بارتولن به شرح زیرند:

  • حمام سیتز، به مدت سه تا چهار روز، این کار به کوچک شدن و تخلیه خود به خودی کیست کمک می کند
  • آنتی بیوتیک ها برای درمان کیست بارتولن زمانی پیشنهاد می شوند که فرد به بیماری های مقاربتی دچار شده است یا کیست عفونی شده است
  • جراحی، این گزینه زمانی پیشنهاد می شود که کیست بسیار بزرگ است

برای انجام این عمل، پزشک یک برش کوچک در کیست ایجاد می کند تا به طور کامل تخلیه شود. سپس پزشک یک  لوله لاستیکی کوچک (کاتتر) را در محل برش قرار می دهد. کاتتر تا شش هفته در محل خود باقی می ماند تا برش باز بماند و تخلیه کامل انجام شود.

مراقبت لازم پس از عمل

  • به مدت 1 تا 2 ماه رابطه جنسی نداشته باشید.
  • اگر درد آغاز شد از داروهای مسکن استفاده کنید.
  • به مدت 4 هفته از شوینده های ملایم استفاده کنید.
  • به مدت 1 ماه وسایل سنگین جا به جا نکنید.

درمان خانگی کیست بارتولن

توصیه می شود کسانی که به این کیست مبتلا هستند روزانه سه بار تا چهار بار در آب گرم بنشینند و مقداری بتادین به آب اضافه کنند تا محیط تمیز باشد. پس از اینکار ناحیه تناسلی باید به طور کامل خشک شود و از لباس زیر نخی استفاده شود. همچنین، می توان مخلوط سرکه سیب، عسل و عصاره آلوئه ورا را به صورت خمیر به مدت 10 تا 15 دقیقه بر روی کیست قرار داد.

مرهم سیاه برای کیست بارتولن

مرهم سیاه یکی از مواردی است که برای درمان این کیست توصیه می شود. این مرهم بر روی کیست قرار می گیرد و به جمع شدن عفونت کمک می کند و پس از آن عفونت خارج می شود.

سوالات پرتکرار

در این قسمت تلاش می کنیم به سوالات پرتکرار پاسخ دهیم.

کیست بارتولن در افراد مجرد

بسیاری از افراد در این باره سوال می پرسند آیا افرادی که رابطه جنسی ندارند ممکن است به این کیست مبتلا شوند. پاسخ به این سوال مثبت است. زیرا این کیست می تواند در اثر ضربه به ناحیه واژن نیز ایجاد شود.

کیست بارتولن در دوران بارداری

گاهی این کیست در دوران بارداری به وجود می آید. اگر این کیست بزرگ و عفونی نباشد معمولا نیاز به درمان خاصی نیست، اما اگر این کیست بزرگ و عفونی شود باید برای درمان اقدام شود در غیر این صورت خطر زایمان زودرس افزایش پیدا می کند.

مکمل های کنترل عفونت زنان

محصولات جنسی
سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.