دوکسوروبیسین یکی از داروهای بسیار مهم در صنعت دارویی کشور است که به عنوان داروی ضد سرطان شناخته شده است و مانع از رشد و پیشرفت سلولهای سرطانی در بدن می شود. این دارو در درمان انواع مختلف سرطان از جمله سرطان سینه، تخمدان، تیروئید، معده و ریه به کار می رود و برای کنترل و درمان لنفوم های هوچکینی نیز مفید است ( اگر به این موضوع علاقه مند هستید، می توانید مقاله تمام آن چیزی که باید در مورد سرطان سینه بدانید! را بخوانید). استفاده از این قرص بدون مشورت پزشک مجاز نیست و بدون نسخه پزشک به فروش نمی رسد.
این دارو برای درمان چه بیماری هایی استفاده می شود؟
همانطور که در ابتدای این متن به آن اشاره کردیم دوکسوروبیسین برای درمان سرطان به کار می رود. به طور کلی، این دارو می تواند بیماری هایی نظیر مولتیپل میلوما، تومور ویلمز ( نوعی تومور بدخیم در کلیه)، لوسمی میوبلاستیک حاد، سرطان مثانه، سارکوم بافت های نرم، سرطان معده، سرطان تخمدان و سارکوم کاپوزی را درمان کند.
نحوه مصرف
نحوه مصرف دوکسوروبیسین توسط پزشک مشخص می گردد. پزشک پس از مطالعه پرونده پزشکی بیمار مقدار دوز مصرفی را مشخص می کند. این دارو به شکل وریدی استعمال می شود و پرستاری باید اینکار را انجام دهد که از قبل در این زمینه آموزش دیده است. این دارو معمولا همراه با داروهای ضد سرطان دیگر به کار برده می شود. برای جلوگیری از حالت تهوع، استفراغ و عفونت که معمولا در اثر استفاده از این آمپول به وجود می آید، پزشک داروی دیگری را نیز تجویز می کند.
در صورتی که احساس کردید محل تزریق دردناک است، بهتر است این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. همچنین، اگر این دارو بر روی پوست ریخت، سریعا آن را با آب فراوان شستشو دهید.
کنترل وضعیت خون
دوکسوروبیسین بر روی سلول های خونی اثر می گذارد و تعداد آنها را کاهش می دهد. این موضوع باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می گردد و بر روی قدرت انعقاد خون اثر می گذارد. در نتیجه، کسانی که از این دارو استفاده می کنند باید دائما آزمایش خون بدهند تا وضیعت سلامتی آنها سنجیده شود.
کنترل وضعیت عمومی بدن
استفاده از این دارو باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود. در صورت مشاهده تب دائم، لرز و درد عمومی در بدن باید سریعا پزشک را در جریان بگذارید تا اقدامات لازم را جهت محافظت از بدن شما انجام دهد.
عوارض دوکسوروبیسین
عوارض جانبی یکی از مواردی است که در اثر استفاده از این دارو رخ می دهد. عوارض جانبی این دارو به شرح زیر است:
- کاهش نوتروفیل خون
- کاهش پلاکت خون
- ضعف عمومی بدن
- تنگی نفس
- اسهال
- بروز بثورات جلدی
- اسهال
- استفراغ
- گیجی
- سردردهای مزمن
- سندروم دست و پا
- بی اشتهایی
- عفونت
- طاسی سر
- تب مداوم
- التهاب گلو
- کم خونی
تداخلات دارویی
تداخل دارویی مسئله دیگری است که تمامی کسانی که می خواهند دوکسوروبیسین را مصرف کنند باید به این موضوع توجه داشته باشند. این دارو با داروهای زیر تداخل دارد:
- کاربامازپیم
- سیناکلست
- سورافنیب
- دانوروبیسین
- آلوپورینول
- تراستوزوماب
- پیموزاید
- بلئومایسین
- اریترومایسین
- ادفوویر کاربنی
- بپریدیل
- زیپراسیدون
- بداکلیلین
- نالترکسون
موارد احتیاطی
در صورتی که می خواهید از دوکسوروبیسین استفاده کنید، بهتر است موارد زیر را مد نظر داشته باشید:
- در صورتی که به دوکسوروبیسین یا داروهای مشابه مانند دانوروبیسین، اپی روبیسین، ایداروبیسین و میتوکسانترون حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.
- در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی، کبدی، بیمارهای قلبی، بیمارهای مغز استخوان باید این موضوع رو با پزشک در میان بگذارید. زیرا مصرف دوکسوروبیسین خطر بروز اختلالات به مغز استخوان و انواع دیگر لوسمی را به میزان زیادی افزایش می دهد.
- استفاده از این دارو در دوران باردار مجاز نیست و منجر به صدمه به جنین می شود و حتی خطر نقص عضور را در پی دارد. زمانی که از این دارو استفاده می کنید ( چه زن چه مرد) نباید باردار شوید. زنان باید حداقل 6 ماه پس از قطع کامل این دارو اقدام به بارداری کنند. مردانی که از این دارو استفاده می کنند باید رابطه جنسی محافظت شده داشته باشند.
- در صورت بارداری سریعا این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- دوکسوروبیسین از طریق شیر مادر به کودک انتقال پیدا می کند. به همین دلیل، استفاده از آن در دوران شیردهی ممنوع است.
- مصرف دوکسوروبیسین منجر به تغییر رنگ ادرار و مایعات دیگر بدن به قرمز و نارنجی می شود.
خرید مکمل دارویی
اگر می خواهید برای خرید مکمل دارویی مانند قرص تقویت سیستم ایمنی بدن و قرص آنتی اکسیدان اقدام کنید، می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.