دیسوریا به این معنی است که هنگام ادرار کردن احساس درد یا سوزش می کنید. خانم ها و آقایان در هر سنی می توانند دچار سوزش ادرار شوند، اما در خانم ها شایعتر است. عفونت های دستگاه ادراری، معمولاً با درد و سوزش ادرار همراه است. درمان ادرار دردناک به علت آن بستگی دارد و شامل استفاده از آنتی بیوتیک، اجتناب از محرک ها و درمان مشکل پزشکی زمینه ای می باشد.
ادرار دردناک (دیسوریا) چیست؟
دیسوریا، درد یا ناراحتی هنگام ادرار کردن است. بیشتر در اثر عفونت های دستگاه ادراری فوقانی و تحتانی از جمله عفونت های مثانه و کلیه ایجاد می شود. سایر علائمی که می تواند همراه با سوزش ادرار باشد عبارتند از میل به ادرار کردن، تکرر ادرار، وجود خون در ادرار، درد در قسمت پایین شکم یا بالای کمر، تب، لرز، تهوع ، استفراغ و همچنین ترشحات واژن و درد در حین رابطه جنسی. دیسوریا با علت شناخته شده معمولاً به خوبی به درمان پاسخ می دهد.
چه افرادی به دیسوریا مبتلا می شوند؟
مردان و زنان در هر سنی، احتمال دارد که ادرار دردناک را تجربه کنند که این در زنان شایع تر است. عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) معمولاً با سوزش ادرار همراه است و در خانم ها بیشتر از آقایان رخ می دهد. سایر افرادی که در معرض خطر ابتلا به ادرار دیسوریا هستند عبارتند از زنان باردار، افراد مبتلا به دیابت و افراد مبتلا به هر نوع بیماری مثانه.
علائم دیسوریا (ادرار دردناک) چیست؟
علائم دیسوریا می تواند بین مردان و زنان متفاوت باشد، اما هر دو جنس معمولاً آن را به عنوان درد، سوزش یا خارش توصیف می کنند. سوزش شایع ترین علامت گزارش شده است.
درد می تواند در شروع ادرار یا بعد از ادرار ایجاد شود. درد در شروع ادرار، اغلب نشانه عفونت دستگاه ادراری است. درد بعد از دفع ادرار، می تواند نشانه ای از مشکل در مثانه یا پروستات باشد. در مردان، درد قبل و بعد از ادرار، می تواند در آلت تناسلی باقی بماند.
علائم در زنان می تواند داخلی یا خارجی باشد. درد خارج از ناحیه واژن می تواند ناشی از التهاب یا تحریک پوست حساس این ناحیه باشد. درد داخلی نیز می تواند نشانه عفونت دستگاه ادراری باشد.
دیسوریا چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر هنگام ادرار کردن احساس درد یا سوزش کردید به پزشک مراجعه نمایید. سوزش ادرار می تواند نشانه ای از وضعیت پزشکی باشد که نیاز به درمان دارد. برای تشخیص درد، ابتدا پزشک سابقه پزشکی کامل شما را بررسی می کند و سؤالاتی در مورد شرایط پزشکی فعلی و گذشته تان، مانند دیابت یا اختلالات نقص ایمنی می پرسد.
او همچنین احتمال دارد که در مورد سابقه جنسی شما بپرسد تا مشخص کند که آیا STI می تواند علت درد باشد یا خیر. احتمالاً آزمایشهایی برای غربالگری عفونتهای مقاربتی نیز مورد نیاز باشد، بهویژه اگر مردان از آلت تناسلی خود و یا زنان از واژن خود ترشح داشته باشند. همچنین اگر خانمی در سنین باروری هستید، احتمال دارد آزمایش بارداری انجام شود.
پزشک در مورد نسخههای فعلی شما و استفاده از داروهای بدون نسخه و هرگونه درمان خانگی، سؤال میکند. همچنین در مورد علائم فعلی شما میپرسد و در خواست آزمایش ادرار می دهد. سپس ادرار شما را از نظر گلبول های سفید، گلبول های قرمز یا مواد شیمیایی خارجی بررسی می کند.
وجود گلبول های سفید به پزشک می گوید که در مجرای ادراری دچار التهاب شده اید. کشت ادرار نشان می دهد که آیا عفونت مجاری ادراری دارید و اگر چنین است، باکتری های عامل آن را نشان می دهد. این اطلاعات به پزشک اجازه میدهد تا آنتیبیوتیکی را انتخاب کند که بهترین عملکرد را در درمان باکتری داشته باشد.
اگر هیچ نشانه ای از عفونت در نمونه ادرار شما یافت نشد، احتمال دارد که پزشک آزمایش های بیشتری را برای بررسی مثانه یا پروستات (در مردان) پیشنهاد کند. همچنین احتمال دارد که پزشک شما یک نمونه سواب از پوشش واژن یا مجرای ادرار شما، برای بررسی علائم عفونت زنان بگیرد.
علل ایجاد دیسوریا (ادرار دردناک) چیست؟
علل زیادی برای دیسوریا وجود دارد. همچنین بدانید که پزشکان همیشه نمی توانند علت را شناسایی کنند. ادرار دردناک برای زنان می تواند نتیجه موارد زیر باشد:
- عفونت مثانه (سیستیت)
- عفونت واژن
- عفونت دستگاه ادراری
- اندومتریت و سایر علل خارج از دستگاه ادراری، از جمله دیورتیکولوز و دیورتیکولیت
- التهاب مثانه یا مجرای ادرار (اورتریت) (التهاب معمولاً در اثر عفونت ایجاد می شود، همچنین می تواند در اثر مقاربت جنسی، دوش، صابون، دستمال توالت معطر، اسفنج های ضد بارداری یا اسپرم کش ها ایجاد شود)
ادرار دردناک مردان، احتمال دارد نتیجه موارد زیر باشد:
- عفونت دستگاه ادراری و سایر عفونت های خارج از دستگاه ادراری، از جمله دیورتیکولوز و دیورتیکولیت
- بیماری پروستات
- سرطان
همچنین ادرار دردناک برای مردان و زنان می تواند نتیجه عفونت های مقاربتی (STIs) یا عوارض جانبی داروها باشد. داروهای شیمی درمانی سرطان یا پرتودرمانی در ناحیه لگن می توانند مثانه را ملتهب کرده و باعث ادرار دردناک شوند.
روش درمان دیسوریا
درمان دیسوریا بستگی به علت درد و احساس سوزش دارد. اولین قدم درمان این است که مشخص شود ادرار دردناک، ناشی از عفونت، التهاب، عوامل غذایی یا مشکلی در مثانه یا پروستات است.
اغلب عفونت های دستگاه ادراری، با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند. اگر درد شما شدید باشد، احتمال دارد که فنازوپیریدین برای شما تجویز شود. این دارو ادرار شما را قرمز مایل به نارنجی می کند و لباس های زیر را لکه دار می کند.
التهاب ناشی از تحریک پوست، معمولاً با اجتناب از عامل تحریک کننده درمان می شود. ادرار دردناک ناشی از یک بیماری زمینه ای مانند مثانه یا پروستات، با درمان بیماری زمینه ای درمان می شود.
چندین مرحله وجود دارد که می توانید برای کاهش ناراحتی ادرار دردناک انجام دهید، از جمله نوشیدن آب بیشتر یا مصرف داروهای بدون نسخه مانند قرص ارومکس گلدن لایف. سایر درمان ها نیاز به داروهای تجویزی دارند. اگر به طور مکرر عفونت ادراری دارید، پزشک می تواند به شما در یافتن علت کمک کند.
240,500 تومان
چه زمانی باید برای ادرار دردناک به پزشک مراجعه کنم؟
دیسوریا باعث احساس سوزش، درد و یا ناراحتی می شود. برای اینکه مشخص شود که آیا علائم شما مربوط به عفونت دستگاه ادراری است یا علت پزشکی دیگری دارد، باید به پزشک مراجعه نمایید. بنابراین هر چه زودتر به پزشک مراجعه نمایید، زودتر تشخیص داده می شود و تحت درمان قرار می گیرید.
نکات پایانی
ادرار دردناک می تواند به دلایل مختلفی از جمله عفونتها، سنگهای کلیه، کیستها و سایر بیماریهایی که مثانه یا قسمتهای مجاور بدن را تحت تأثیر قرار میدهند، ایجاد شود. درمان این عارضه، به علت آن بستگی دارد. در صورت ابتلا به دیسوریا، باید پزشک خود را از علائم دیگری که تجربه می کنید آگاه نمایید. اگر این موارد مربوط به ادرار دردناک باشد، می تواند به پزشکان در تشخیص و توصیه درمان مناسب کمک کند.
منبع:
What causes painful urination (dysuria)

ارسال نقد و بررسی