پریود یکی از نشانههای زنان سالم است. در این چرخه که تقریبا هر 28 روز یکبار رخ میدهد، خون از رحم زنان خارج میشود و رحم را برای باروری برای ماه آینده آماده میسازد. پریود از سن 10 تا 16 سالگی آغاز میشود و تا 45 تا 55 سالگی ادامه پیدا میکند.
اما گاهی موارد رخ میدهند که سبب میشوند بینظمی در این چرخه ماهیانه رخ دهد و همین امر سبب بهم خوردن تعادل هورمونها در بدن میشود و مشکلات فراوانی را برای بانوان به وجود میآورد. در این مقاله قصد داریم در مورد تمامی موارد مرتبط با پریود نامنظم صحبت کنیم. در پایان این مقاله شناخت کاملی به این موضوع خواهید داشت.
علائم پریود نامنظم
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، هر 21 تا 35 روز یکبار چرخه قاعدگی برای زنان به وجود میآید و این چرخه 2 تا 7 روز به طول میانجامد. در اوایل سنین بلوغ ممکن است این چرخه نامنظم باشد، اما پس از پایان یافتن سن بلوغ این چرخه منظم میشود. اما گاهی مشکلاتی در این چرخه رخ میدهد. علائم پریود نامنظم به شرح زیرند:
- تغییر فاصله زمان بین دو پریود از 35 روز (اگر فاصله اولین پریود تا پریود بعدی بیشتر از و یا کمتر از 35 روز باشد، این چرخه نامنظم شده است)
- تغییر در حجم خونریزی
- وجود لختههای خونی که قطرشان بیشتر از 5/2 سانتیمتر است
چرا پریود نامنظم میشود؟
منابع خارجی به این موضوع اشاره می کنند دلایل زیادی برای بروز این امر وجود دارند. یکی از دلایل عمده آن استرس و اضطراب است. همچنین ضربههای ناگهان روحی (مانند مرگ عزیزان) در چرخه قاعدگی مشکل ایجاد میکند.
از دلایل دیگر بر هم خوردن نظم هورمون استروژن و پروژسترون است. مصرف برخی از داروها ممکن است سبب برهم ریختن نظم این هورمونها شود و همین امر در چرخه پریود اختلال ایجاد میکند.
ابتلا به برخی از بیماریها دلیل دیگر بروز اختلال در نظم پریود است. این بیماریها به شرح زیرند:
- سندروم تنبلی تخمدان
- اختلال تیروئید
- سرطان رحم و سرطان دهانه رحم
- اندومتریوز
- بیماری التهاب لگن
- فیبروم رحمی
از موارد دیگر ابتلا به پریود نامنظم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش وزن
- افزایش وزن
- اختلالات عصبی
- ورزشهای سنگین
- استفاده از قرصهای ضد بارداری ( با توجه به اینکه تعادل هورمونها را برهم میریزد)
مشکلاتی که در اثر پریود نامنظم به وجود میآیند!
وقتی چرخه قاعدگی از نظم خود خارج میشود مشکلات زیادی برای سلامتی به وجود میآید. یکی از این مشکلات نوسانات خلقی شدید و بروز دل درد در ناحیه شکم است. از مشکلات دیگر بروز جوش بر روی صورت و ریزش شدید مو است. زیرا این امر بر تعادل هورمونها اثر میگذارد و همین امر مشکلات زیادی در ارگانهای بدن به وجود میآورد. مشکل دیگری که در اثر پریود نامنظم به وجود میآید ناباروری است.
روشهای خانگی برای درمان پریود نامنظم
اگر میخواهید از روشهای خانگی برای درمان این بیماری استفاده کنید، میتوانید به موارد زیر توجه داشته باشید:
- ورزش منظم (برای کاهش استرس و کاهش وزن اضافی)
- رژیم غذایی سالم (مصرف ویتامین دی نقش مهمی در درمان این بیماری دارد)
- مصرف برخی از گیاهان دارویی مانند کوهوش سیاه، تمشک، ریشه شیرین بیان و زردچوبه
همچنین، می توانید استفاده از انواع گیاهان دارویی قاعده آور را آغاز کنید.
قبل از درمان پریود نامنظم، دلیل اصلی آن را بیابید!
تشخیص دلیل بیماری نقش بسزایی در درمان این بیماری دارد که به شرح زیرند:
- اگر این بیماری در اثر مصرف قرصهای ضد بارداری باشد، پزشک استفاده از روشهای دیگری مانند کاندوم را پیشنهاد میدهد.
- اگر این بیماری در اثر اضافه وزن و یا ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد، فرد باید وزن خود را کاهش دهد. با کاهش وزن بدن نیاز کمتری به تولید انسولین خواهد داشت و در نتیجه تستسترون کمتری در بدن تولید میشود.
- اگر این بیماری در اثر ابتلا به بیماریهای تیروئیدی باشد، داروهای کنترل تیروئید باید مصرف شوند.
دارو درمانی
معمولا داروهای زیر برای درمان این بیماری تجویز میشوند:
- قرص متفورمین (این دارو به کاهش تولید انسولین در بدن کمک میکند و سبب منظم شدن پریود و تخمک گذاری میشود)
- استفاده از پروژسترون در هر ماه به مدت 10 تا 14 روز
- گاهی پزشکان دوز اندکی از قرصهای ضد بارداری را درمان پریود نامنظم تجویز میکنند
گیاه بومادران برای درمان قاعدگی نامنظم
تحقیقات جدید نشان داده اند که گیاه بومادران یکی از گیاهان است که می تواند به درمان قاعدگی نامنظم کمک کند.
پریود نامنظم و یائسگی
یکی از دلایل پریود نامنظم بروز یائسگی است. یائسگی معمولا در دور مرحله رخ میدهد. در مرحله اول پریود نامنظم میشود و سپس بعد از چند ماه پریود برای همیشه قطع میگردد. در این دوره معمولا درمان خاصی برای پریود نامنظم در نظر گرفته نمیشود.
پریود نامنظم و بارداری
همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم، این بیماری بر میزان باروری زنان اثر میگذارد و آن را کاهش میدهد. چرخه نامنظم قاعدگی نشان دهنده وجود تخمکهای نامنظم و در برخی موارد عدم تخمک گذاری است. در صورت کاهش تخمک در بدن شانس بارداری کاهش پیدا میکند. بنابراین اگر میخواهید باردار شوید، باید این چرخه منظم شود.
همچنین مشکل دیگری در این زمینه وجود دارد. مطالعات نشان میدهند بارداری ناخواسته در زنانی که از قاعدگی نامنظم رنج میبرند بیشتر از زنانی که قاعدگی منظمی دارند رخ میدهد. زیرا عدم وجود چرخه منظم سبب میشود که این زنان نسبت به زمان پریود خود توجه نداشته باشند و در صورت بارداری مدت دیرتری به این موضوع پی ببرند و همین امر خطر آسیب به جنین را بالا میبرد.
عفونت و پریود نامنظم
یکی از سوالات رایجی که در مورد چرخه قاعدگی نامنظم پرسیده میشود این است که آیا عفونت واژینال سبب بروز چرخه قاعدگی نامنظم میشود؟! در پاسخ به این سوال باید بدانید که ابتلا به عفونت واژینال هیچ ارتباطی به پریود منظم ندارد. در نتیجه اگر به این عفونت مبتلا هستید باید برای درمان آن اقدام کنید، اما هرگز به اشتباه فکر نکنید که علت قاعدگی نامنظم شما این عفونت است.
پریود نامنظم و شیردهی
به طور کلی با تولد نوزاد هورمون پرولاکتین توسط غده هیپوفیز در مغز تولید میشود و سبب ترشح شیر در پستان مادر میشود. این هورمون از قاعدگی مادر در دوران شیردهی جلوگیری به عمل میآورد و یا باعث بروز قاعدگی نامنظم میگردد. پس از اینکه نوزاد کمتر از شیر مادر تغذیه کند و یا شیردهی مادر قطع شود، ترشح این هورمون در بدن پایان مییابد و مادر مانند سابق پریود میشود.
خرید قرص قاعدگی
اگر به دنبال انواع قرص قاعدگی هستید، می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید:
