شاید بتوان گفت دیابت خطرناکترین بیماری است که بشر تاکنون تجربه کرده است. دیابت به تمامی ارگانهای بدن آسیب وارد میکند و در پایان منجر به مرگ میشود. مطالعات نشان دادهاند که دیابت زمینه ساز ابتلا به انواع بیماریهاست.
یکی از مشکلاتی که در اثر بیماری دیابت به وجود میآید بیماری هایپرگلایسمی است و معمولا داروی دیازوکساید برای کنترل این بیماری تجویز میشود.
در این مقاله قصد داریم به معرفی داروی دیازوکساید بپردازیم. در پایان این مقاله اطلاعات کاملی در مورد این دارو خواهید داشت. به این نکته توجه داشته باشید، این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی است و هرگز توصیهای به استفاده یا عدم استفاده از این محصول نمیکند.
دیازوکساید چیست؟
این دارو برای درمان فشار خون بالا یا پرفشاری شریانی ( کریز فشار خون) ، هایپرگلایسمی و حملات ناگهانی افزایش فشار خون که معمولا در بیماران مبتلا به دیابت رخ میدهد تجویز میگردد. این دارو با مهار ترشح هورمون انسولین از لوزالمعده و اثر مستقیم بر دیواره عروق به کاهش فشار خون کمک میکند.
این دارو به شکل قرص دیازوکساید 50 و 100 میلیگرم و مدل تزریقی در بازار دارویی موجود است.
فشارخون بالا یا پرفشاری شریانی چیست؟
فشار خون بالا، پرفشاری شریانی یا کریز فشار خون یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون در رگها بالا میرود. این امر سبب میشود که گردش خون در رگها شدیدتر شود و قلب بیشتر از حالت عادی فعالیت کند. این بیماری به قلب آسیبهای زیادی را وارد میکند.
هایپرگلایسمی چیست؟
دیابت نوعی بیماری اختلال در سوخت و ساز بدن است. در این بیماری توانایی بدن در تولید انسولین تحلیل میرود و یا اینکه بدن در برابر انسولین مقاوم میشود. در این بیماری قند خون افزایش ناگهانی پیدا میکند. به افزایش ناگهانی قند خون در بیماری دیابت هایپرگلایسمی گفته میشود. در دراز مدت اعضای مختلف بدن مانند کلیه، چشم، اعصاب و قلب تحت تاثیر افزایش قند خون قرار میگیرند و از بین میروند. علائم هایپرگلایسمی به شرح زیرند:
- احساس گرسنگی شدید
- لرزش بدن
- نوسانات خلقی مانند عصبانیت و بی قراری
- عرق بیش از حد
- مشکلات قلبی مانند ضربان نامنظم قلب
- افزایش اضطراب
- سردرد و سرگیجه
- مشکل در تمرگز
- ضعف دید
- مور مور شدن لبها و انگشتان
- توهم
- لکنت زبان
در موارد حاد خطر تشنج، از دست دادن هوشیاری و رفتن به کما وجود دارد.
نحوه مصرف داروی دیازوکساید
نحوه مصرف این دارو به سن و وضعیت بیمار بستگی دارد. پزشک بهترین کسی است که در این مورد میتواند بیمار را راهنمایی کند. به طور کلی نحوه مصرف این دارو به شرح زیر است:
- بزرگسایان و کودکان برای درمان هایپوگلایسمی: 3 تا 8 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به فاصله 8 تا 12 ساعت. اگر این دارو به مدت 2 تا 3 هفته مورد استفاده قرار گرفت، اما اثربخش نبود، مصرف دارو باید قطع شود.
- بزرگسالان و کودکان برای درمان کریز فشار خون: 1 تا 3 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت تزریقی هر 5 تا 10 دقیقه تا زمانی که فشار خون کاهش یابد. دقت داشته باشید که این مقدار نباید به بیشتر از 150 میلیگرم برسد (سریعا داروی خوراکی مناسب باید جایگزین دارو تزریقی شود)
- نوزادان مبتلا به هایپوگلایسمی: 8 تا 15 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به فاصله 8 تا 12 ساعت. اگر این دارو به مدت 2 تا 3 هفته مورد استفاده قرار گرفت، اما اثربخش نبود، مصرف دارو باید قطع شود.
عوارض جانبی دیازوکساید
عوارض جانبی بخشی از هویت هر دارویی است. وقتی پزشک دارویی را برای بیماری تجویز میکند، حتما اثرات آن بیشتر از عوارض جانبی است. عوارض جانبی داروی دیازوکساید به شرح زیرند:
- تهوع، استفراغ، دردهای شکمی
- درد در قفسه سینه، تپش قلب
- اضطراب
- حساسیت به نور و تاری دید
- افزایش اوره خون
- کاهش اشتها
واکنشهای آلرژیک در این دارو نادر است. اما در اگر در اثر مصرف این دارو دچار واکنشهای آلرژیک پوستی مانند کهیر شدید یا تنگی نفس پیدا کردید و یا ضربان قلب شما بسیار نامنظم گردید سریعا با بخش فوریتهای پزشکی بیمارستان تماس بگیرید.
داروهای مشابه دیازوکساید
اگر به این دارو دسترسی ندارید، میتوانید با صلاحدید پزشک از داروهای مشابه استفاده کنید. این داروها به شرح زیرند:
- گلوکاگون
- فنول دویام
- نیتروپروساید سدیم
- سرم دکستروز
تداخل دارویی دیازوکساید
تداخل دارویی مسئله مهمی است که در مصرف هر دارو و مکملی رخ میدهد. به همین دلیل قبل از مصرف هر دارویی لیستی از داروهایی را که استفاده میکنید در اختیار پزشک و یا دارو ساز قرار دهید تا شما را راهنمایی کنند. دیازوکساید با داروهای زیر تداخل دارد:
- فوزینوپریل
- پروبنسید
- فنی توئین
- داروهای ضد دیابت
- داروهای کاهش فشار خون
- تیازیدها
موارد احتیاطی در مورد استفاده از داروی دیازوکساید
اگر میخواهید از داروی دیازوکساید استفاده کنید، به موارد زیر توجه داشته باشید:
- اگر به بیماریهای قلبی، نقرس، بیماریهای کلیوی و ریوی مبتلا هستند، قبل از مصرف این دارو پزشک را در جریان بگذارید.
- اگر در دوران بارداری و شیردهی هستید، تحت نظارت مستقیم پزشک باید این دارو مصرف شود.
سلامتی نعمتی است که جایگیزینی برای آن نیست. مراقب سلامتی خود باشید!
برای تهیه بهترین محصولات و مکملهای دارویی به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.