قرص دومپریدون دارویی برای کنترل حالت تهوع و استفراغ و ترش کردن معده است. این دارو می تواند برای کنترل درد معده نیز استفاده گردد. این دارو به صورت قرص و شربت در بازار دارویی موجود است و فروش آن تنها با نسخه پزشک امکان پذیر است.
شما می توانید جهت خرید قرص ضد تهوع از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
قرص دومپریدون چیست؟
قرص دومپریدون یک داروی ضد میکروب و پروکینتیک است. دومپریدون متعلق به گروهی از داروها به نام آنتاگونیست های دوپامین است. از آن برای درمان مسائل مربوط به معده مانند حالت تهوع و استفراغ و همچنین درد معده و ناراحتی ناشی از کاهش حرکت معده و دستگاه گوارش فوقانی (GI) استفاده می شود. همچنین از این دارو برای تقویت شیر مادر نیز استفاده می شود.
مکانیسم دارویی دومپریدون
دومپریدون گیرنده های دوپامین در روده را مسدود می کند. این باعث افزایش حرکت یا انقباضات عضلات موجود در معده و روده می شود و بنابراین سرعت هضم غذا در دستگاه گوارش را نیز افزایش می دهد. همچنین بر روی منطقه محرک در مغز، که در حالت تهوع و استفراغ دخیل است اثر می گذارد.
این ناحیه از مغز، خارج از سد خونی مغزی است. بر خلاف سایر آنتاگونیست های دوپامین، دومپریدون از سد خونی مغزی عبور نمی کند. بنابراین عوارض جانبی سیستم عصبی مرکزی (CNS) را به حداقل می رساند. همچنین دومپریدون با افزایش سطح هورمونی به نام پرولاکتین که باعث تحریک تولید شیر مادر می شود، روی تقویت شیر اثر دارد.
نحوه استفاده از قرص دومپریدون
پزشک بهترین کسی است که در این زمینه می تواند شما را راهنمایی کند. زیرا پزشک به پرونده بیمار دسترسی دارد و پس از بررسی وضعیت جسمانی بیمار می تواند بهترین روش مصرف را به او نشان دهد. به طور کلی روش مصرف این دارو به صورت زیر است:
برای فرم دوز خوراکی (قرص)
- درمان اختلالات حرکتی دستگاه گوارش:
بزرگسالان: 10 میلی گرم سه تا چهار بار در روز. بعضی از بیماران ممکن است به دوزهای بالاتر تا 20 میلی گرم سه یا چهار بار در روز نیاز داشته باشند.
- تهوع و استفراغ:
بزرگسالان: 20 میلی گرم (میلی گرم) سه تا چهار بار در روز.
بهترین زمان مصرف این قرص 10 تا 15 دقیقه قبل از غذا است. اگر مصرف این دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری مصرف کنید. اگر نزدیک به زمان بعدی مصرف بودید، تا زمان مصرف صبر کنید. هرگز دوز مصرفی را افزایش ندهید.
عوارض قرص دومپریدون
مصرف هر دارویی همیشه با عوارض جانبی همراه است. اما معمولا پس از دو یا سه هفته از مصرف این دارو، این عوارض کمرنگ می شوند و یا به طور کامل از بین می برند. مهمترین عارضه ای که در زمان مصرف این دارو به وجود می آید خشکی دهان است. این امر کاملا عادی است و مشکل خاصی را برای سلامتی به وجود نمی آورد. برخی از عوارض دیگر در زمان مصرف این قرص ممکن است رخ دهند که به شرح زیرند:
- از دست دادن تعادل یا کنترل عضلات
- تورم دهان
از عوارض جانبی و نادر این قرص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ضربان قلب یا نبض سریع، نامنظم
- تورم صورت، دستها ، پایین پاها یا پاها
موارد مصرف دومپریدون
این دارو برای برای درمان حالت تهوع و استفراغ به ویژه ناشی از سردردهای میگرن یا ناشی از مصرف داروهای خاص درمان بیماری پارکینسون مانند لوودوپا و پرگولید، تجویز می شود.
همچنین از این دارو برای رفع ناراحتی ناشی از معده با حرکت آهسته که به عنوان گاستروپاریس شناخته می شود، استفاده می شود. علائم این بیماری شامل سوء هاضمه، عدم توانایی به پایان رساندن وعده غذایی، احساس سیری بیش از حد، نفخ بعد از غذا ، از دست دادن اشتها ، احساس بیماری و یا استفراغ می باشد.
موارد منع مصرف دومپریدون
مصرف قرص دومپریدون در بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال مجاز است. همچنین، گاهی ممکن است پزشکان این دارو را برای نوزادان و خردسالان تجویز کنند. اما این تجویز تنها توسط پزشک متخصص اطفال و پس از بررسی وضعیت کلی کودک امکان پذیر است. همانطور که می دانید، این قرص همانند داروی های دیگر منع مصرف دارد که به صورت زیر هستند:
- افراد مبتلا به آلرژی های شدید
- افرادی که کمتر از 35 کیلوگرم وزن دارند
- افراد مبتلا به انسداد روده یا بیماری کرون یا دیورتیکولیت
- افرادی که اخیرا تحت عمل جراحی شکم از جمله فتق و سزارین قرار گرفته اند
- افرادی که خونریزی روده و معده داشته اند
- افرادی که در غده هیپوفیز خود تومور دارند
- افراد مبتلا به بیماری های کبد، کلیوی، قلبی از جمله ضربان قلب نامنظم
- افراد بالای 60 سال ( زیرا خطر بروز عوارض جانبی شدید تر است)
علائم مصرف بیش از اندازه این قرص
اگر این قرص را بیش از اندازه مصرف کنید، عوارض زیر برای شما به وجود می آیند:
- مشکل در صحبت کردن
- گیجی
- سرگیجه های شدید
- غش کردن
- ضربان قلب نامنظم
- از دست دادن تعادل
در این صورت باید سریعا با بخش فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
تداخل دارویی قرص دومپریدون
تداخل دارویی مسئله بسیار مهمی است که در مصرف هر دارو و مکملی باید در نظر گرفته شود. قرص دومپریدون با داروهای زیر تداخل دارد:
- سیساپراید
- دارووناویر
- فلوکونازول
- کتوکونازول
- مزوریدازین
- پیموزید
- پیراكاوین
- پوزاکونازول
- ساکویناویر
- اسپارفلوکساسین
- ترفنادین
- تیوریدازین
- زیپرازیدون
این لیست شامل تمامی تداخلات دارویی این قرص نیست. به همین دلیل قبل از مصرف این قرص لیست کاملی از داروهایی را که مصرف می کنید در اختیار پزشک و یا داروساز قرار دهید. همچنین، اگر از داروهای ضد افسردگی، داروهای قلبی، فشار خون بالا و داروهای کنترل HIV استفاده می کنید، قبل از مصرف این قرص با پزشک مشورت کنید.
آیا مصرف قرص دومپریدون در دوران بارداری ضرر دارد؟
مطالعات نشان داده اند کودکانی که مادران آنها در دوران بارداری این قرص را مصرف می کنند دچار مشکل خاصی نمی شوند و مصرف این قرص در دوران بارداری می تواند بی ضرر باشد. اما مصرف این قرص در این دوران تنها با نظر پزشک متخصص امکان پذیر است.
قرص دومپریدون و یبوست
همانطور که در بخش عوارض جانبی اشاره کردیم مصرف این قرص می تواند منجر به یبوست گردد.
سوالات پرتکرار در مورد قرص دومپریدون
در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار شما در این زمینه پاسخ دهیم.
آیا مصرف این قرص در آمریکا ممنوع است؟
بله! دلیل اصلی آن بروز مشکلات قلبی در میان مصرف کنندگان بود.
چه مدت می توان از این قرص استفاده کرد؟
به طور کلی، مصرف این قرص تنها برای یک هفته مفید است و بیشتر از آن توصیه نمی شود.
آیا این قرص رفلاکس معده را بهبود می بخشد؟
بله! این قرص برای رفلاکس معده مفید است.
نکات پایانی
قرص دومپریدون یک داروی مؤثر برای رفع حالت تهوع و استفراغ ناشی از تاخیر در تخلیه معده می باشد. این دارو حرکات روده را افزایش می دهد و تخلیه روده را تسهیل می کند. بدلیل اینکه ممکن است این دارو باعث اسهال شود، بهتر است در هنگام مصرف آن مایعات زیادی مصرف کنید زیرا به جلوگیری از کمبود آب بدن کمک می کند.
Domperidone به دلیل عدم وجود داده های ایمنی برای استفاده در کودکان زیر 12 سال توصیه نمی شود. همچنین اگر باردار هستید یا اگر مشکلات خونریزی کبد ، کلیه یا دستگاه گوارش دارید ، ضمن مطالعه مجله سلامت داروخانه آنلاین قبل از مصرف این دارو به پزشک خود اطلاع دهید.
سلام برای دل درد عالی هست
قرص دمپریدون با گروه استاتین ها مثل آتورواستاتین هم تداخل دارد. این موضوع رو بنده خودم تجربه کردم و جالب اینجاست که وقت به دکترم اطلاع دادم قبول نکرد. در داروخانه هم از دکتر داروشناس جویا شدم ایشان گفتند که نرم افزاری دارند که وزارت بهداشت به ایشان داده برای تشخیص تداخل دارویی که آنجا هم این موضوع ذکر نشده بود. اما خوب است بدانید که در اکثر وب سایتهای دارویی در اینترنت این تداخل را به آسانی می توان مشاهده کرد. ممنون از مقاله مفید شما. موفق باشید.
سلام من هم چند روزی دل درد و حالت تهوع داشتم. این قرص بهترم کرد
[…] مبتلا به رفلکس معده یا سوزش سر دل بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند. اسید […]
[…] کبدی، بیماری های گوارشی مانند مشکلات مری و یا رفلاکس معده رنج میبرید این موضوع را با پزشک در میان […]
[…] قرص دومپریدون، دارویی برای کنترل تهوع، استفراغ و رفلاک… […]
[…] قرص دومپریدون، دارویی برای کنترل تهوع، استفراغ و رفلاکس معده! […]