شناخت داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند می تواند به شما کمک کند تا با دید باز داروهای خود را انتخاب کنید و یا با عوارض آنها آشنایی داشته باشید. همانطور که می دانید سفیدی مو دلایل متفاوتی دارد، اما شاید افراد کمتری به این موضوع توجه داشته باشند که استفاده از داروها نیز می تواند باعث سفیدی مو شود.
سفید شدن مو
تغییر رنگ مو با افزایش سن طبیعی است. اما موهای خاکستری یا سفید تقریباً در هر زمانی از زندگی ممکن است ظاهر شوند. عوامل ژنتیکی، استرس، رنگ مو و عوامل دیگر ممکن است در این امر نقش داشته باشند.
بدن انسان دارای میلیون ها فولیکول مو یا کیسه های کوچکی است که پوست را پوشانده اند. فولیکولها مو و سلولهای رنگی یا رنگدانهای، ملانین تولید میکنند. با گذشت زمان و یا بر اثر برخی عوامل، فولیکولهای مو سلولهای رنگدانهای را از دست میدهند و در نتیجه رنگ مو سفید میشوند.
دلایل عمده سفیدی مو
قبل از آنکه بخواهیم به معرفی دارویی بپردازیم که باعث سفیدی مو می شوند، بهتر است به دلایل عمده سفیدی مو توجهی داشته باشیم. این دلایل به شرح زیرند:
- استرس بیش از حد
- ژنتیک
- تغذیه نامناسب
- سیگار کشیدن
- استفاده مدام از الکل
- تفکر بیش از حد در مورد مسائل
- شرایط پزشکی خاص
- استفاده از رنگ مو و مواد شیمیایی
- هر گونه کمبود ویتامین B9، B12، بیوتین یا ویتامین D
همانطور که می دانید، شما می توانید با پیروی از سبک زندگی سالم از این موضوع پیشگیری کنید. اما در بسیاری از موارد سفیدی مو ارثی است که در این شرایط نمی توان کار خاصی را برای جلوگیری از سفیدی مو انجام داد. برخی اوقات نیز مصرف برخی از داروها می تواند دلیل از دست دادن رنگدانه مو شود که در ادامه به آن ها می پردازیم.
بلئومایسین
بلوئومایسین از جمله داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند، است. این دارو از داروهای شیمی درمان و ضد سرطان است که به شکل تزریقی مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از عوارض شدید این دارو مشکلات ریوی مانند پنومونیت است و حتی ممکن است باعث شود این بیماری به شکل فیبروز ریوی نمود پیدا کند. کسانی که بیش از 400 دوز واحد از این دارو را دریافت می کنند بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به این مشکلات قرار دارند.
اترتینات
اترتینات یکی دیگر از داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند است. این دارو برای درمان پسوریازیس های مقاوم به کار می رود. استفاده از این دارو می تواند با عوارض جانبی دیگری نیز همراه باشند که از مهمترین آنها می توان به درد شکم، تهوع, خارش، خشکی بینی، پوسته ریزی، افزایش حساسیت به نور، اختلالات چشمی، سرگیجه، اضطراب، عفونت گوش، تب و خشکی دهان اشاره کرد.
هالوپریدول
این دارو برای درمان و کنترل بیماری اسکیزوفرنی به کار می رود. هالوپریدول این قابلیت را دارد که توهمات شنیداری، گفتاری و دیداری را از بین ببرد و همین امر باعث می شود تا فرد به زندگی عادی خود بازگردد. هالوپریدول از جمله داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند است و معمولا کسانی که این دارو را مصرف می کنند پس از مدتی تارهای سفید را در موی خود مشاهده می کنند.
تاموکسیفن
تاموکسفین برای درمان سرطان پستان به کار برده می شود. همچنین، از این دارو می توان برای درمان نازایی استفاده کرد. این قرص عوارض متعددی دارد و می تواند بر روی قلب، پوست و دستگاه تناسلی و ادراری اثر بگذارد. همچنین، این دارو باعث سفیدی مو می شود.
والپروات
یکی دیگر از داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند و در میان مردم تقریبا شناخته شده است والپروات است. این دارو یک داروی ضد صرع است که برای کنترل تشنج در کودکان و بزرگسالان مورد استفاده قرار می گیرد. والپروات سدیم به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی اثر می گذارد، به همین دلیل باید با توجهات زیاد مصرف شود.
وراپامیل
وراپامیل از داروهایی است که زیاد استفاده می شود. این دارو معمولا برای کسانی توصیه می شود که فشار خون بالایی دارند. استفاده از این دارو فشار مغز را کاهش می دهد و خطر بروز سکته قلبی و مغزی در اثر فشار خون بالا را کاهش می دهد. سرگیجه یکی از عوارض رایج استفاده از این دارو است. این دارو نیز همانند داروهایی که در بالا به آنها اشاره کردیم از جمله داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند است.
مفنسین
مفنسین دارویی است که به عنوان شل کننده عضلات شناخته شده است. افرادی که دچار اسپاسم های شدید و بسیار دردناک عضلانی می شوند از این دارو استفاده می کنند. این دارو نیز از جمله داروهایی که باعث سفیدی مو می شوند است و افرادی که می خواهند آن را استفاده کنند باید با عوارض جانبی آن آشنایی داشته باشند.
آیا سفیدی مو از عوارض رایج این داروهاست؟
در بالا به لیست کاملی از داروهایی که احتمال دارد باعث سفیدی مو شوند اشاره کردیم. یکی از سوالات پرتکرار افراد در این زمینه است که آیا سفیدی مو از عوارض رایج این داروهاست. بهتر است بدانید مطالعات و جامعه آماری نشان می دهند که سفیدی مو از عوارض رایج این داروها نیست و افراد هرگز نباید نگران آن باشند. بلکه با مدیریت بیماری و استفاده از راهکارهای مناسب برای کنترل آن می توان از بروز این عارضه جلوگیری کرد.
پیشگیری و رفع سفیدی زودرس مو
اگر ژنتیک یا پیری علت سفیدی مو باشد، هیچ چیز نمی تواند آن را مانع یا معکوس کند. با این حال، در صورتی که سفیدی مو به دلیل یک وضعیت پزشکی باشد، درمان آن وضعیت میتواند باعث بازگشت رنگدانههای مو شود. هنگامی که کمبود رژیم غذایی و ویتامین دلیل سفید شدن زودرس موها باشد، اصلاح آنها می تواند مشکل را معکوس کند یا از بدتر شدن آن جلوگیری کند.
مصرف آنتی اکسیدان بیشتر
رژیم غذایی یک فرد در جلوگیری از سفیدی مو نقش دارد. رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان می تواند استرس اکسیداتیو را کاهش دهد. غذاهای غنی از آنتی اکسیدان عبارتند از میوه ها و سبزیجات تازه، چای سبز، روغن زیتون و ماهی.
هر فردی که موهای سفید ناشی از کمبود ویتامین دارد، باید غذاهای پر از آن ویتامین ها را بیشتر مصرف کند. به عنوان مثال، غذاهای دریایی، تخم مرغ و گوشت خوب هستند. شیر، ماهی قزل آلا و پنیر، منابع عالی ویتامین D هستند. مکمل های ویتامینی که بدون نسخه در دسترس هستند نیز می توانند کمبودها را برطرف کنند.
495,000 تومان
نکات پایانی
با تشخیص و درمان های مناسب، پیشرفت موهای سفید را می توان متوقف کرد و در برخی موارد معکوس کرد. یک رژیم غذایی متعادل و مراقبت خوب از مو نیز می تواند کمک کننده باشد. اما در برخی موارد، این روند غیرقابل برگشت است.
استفاده منظم از داروهای طبیعی می تواند باعث کند شدن و احتمالاً معکوس شدن موهای سفید شود. اما موهای هر فردی در نهایت شروع به سفید شدن میکند و فرد باید تصمیم بگیرد که آیا با سفیدی راحت است یا ترجیح میدهد که روند طبیعی پیری را متوقف کند.

ارسال نقد و بررسی