سوء هاضمه بیماری شایعی است و جدی نیست. اگر بعد از یک وعده غذایی زیاد دچار معده درد می شوید، معمولاً می توانید آن را با یک آنتی اسید تسکین دهید. اگر اغلب دچار درد معده می شوید، به این معنی است که شما یک بیماری قابل درمان مانند رفلاکس اسید یا بیماری زخم معده دارید. اما گاهی اوقات پیچیده تر است و درد معده نشان از اختلال در هضم غذا دارد. اصطلاحی که آن را سوء هاضمه می نامند. در این نوشتار به شناخت این بیماری و روش های درمان آن می پردازیم.
سوء هاضمه چیست؟
سوء هاضمه درد یا ناراحتی بعد از غذا خوردن است، در حالی که معده شما در حال هضم است. پزشکان نیز از واژه سوء هاضمه استفاده می کنند که به همان معنی است: اختلال در هضم. اگر بعد از خوردن غذا دچار معده درد یا ناراحتی شکم می شوید، چیزی در فرآیند گوارش شما درست پیش نمی رود. در نظر داشته باشید گاهی اوقات فقط به این معنی است که چیز ناسازگاری خوردید یا خیلی سریع خوردید.
تقریباً همه افراد گاه به گاه سوء هاضمه را تجربه کرده اند. اما برای برخی افراد، این یک اتفاق روزمره است که کیفیت زندگی آنها را کاهش می دهد. هنگامی که سوء هاضمه به یک مشکل مهم تبدیل می شود، به دنبال مراقبت های بهداشتی برای پاسخ و تسکین می شوید. گاهی اوقات یک بیماری زمینه ای گوارشی (GI) وجود دارد که نیاز به درمان دارد. اما گاهی اوقات هیچ توضیح ساده ای برای این علائم وجود ندارد.
علائم سوء هاضمه
سوء هاضمه علائم مختلفی دارد، اما همیشه مقداری از درد یا ناراحتی شکمی را شامل می شود. شکم شما جایی است که بیشتر اندام های دستگاه گوارش شما در آن زندگی می کنند، بنابراین اگر آنها در حین انجام وظایف خود با مشکل مواجه می شوند، اینجاست که شما آن را احساس خواهید کرد. علائم سوء هاضمه همیشه بعد از غذا خوردن، زمانی که معده شما در حال هضم است رخ می دهد – چیزی که پزشکان آن را دوره پس از غذا می نامند.
متخصصان به طور کلی موافق هستند که علائم سوء هاضمه عبارتند از:
- درد اپی گاستر: اپی گاستر ناحیه مرکزی و بالای شکم شما است، جایی که شکم شما قرار دارد.
- احساس سوزش: سوزش از اسیدهای معده و آنزیم های موجود در دستگاه گوارش شما یا از التهاب ناشی می شود.
سیری زودرس یا دیررس احساس سیری بلافاصله پس از غذا خوردن، یا مدت طولانی پس از آن، نشان می دهد که معده شما مشکل دار شده است. اما افرادی که سوء هاضمه را تجربه می کنند اغلب علائم دیگری را همراه با آن گزارش می کنند، مانند:
- نفخ
- حالت تهوع
- آروغ زدن
- رگورژیتاسیون (هنگامی که غذای بلعیده شده برمی گردد)
- رفلاکس اسید
- سوزش سردل
این علائم می توانند با سوء هاضمه همپوشانی داشته باشند، اما می توانند جدا از آن نیز رخ دهند.
توجه: گاهی اوقات حمله قلبی می تواند به عنوان سوء هاضمه ظاهر شود. اگر سوء هاضمه با تعریق، تنگی نفس یا احساس سفتی و فشردگی در ناحیه بالای شکم همراه است، فوراً به پزشک مراجعه کنید.
سوء هاضمه چقدر طول می کشد؟
ممکن است برای چند دقیقه تا چند ساعت پس از صرف غذا علائم سوء هاضمه داشته باشید. 3-5 ساعت طول می کشد تا معده شما یک وعده غذایی را قبل از انتقال به روده هضم کند. در طول این مدت، لوزالمعده و کیسه صفرا صفرا و آنزیم ها را به معده می فرستند تا به هضم کمک کنند. این اندام ها در ناحیه اپی گاستر شما (بالای میانی شکم) هستند که علائم سوء هاضمه در آنها رخ می دهد.
چه چیزی باعث سوء هاضمه می شود؟
دلایل سوء هاضمه گاهآ می تواند ساده باشد. به عنوان مثال، بسیاری از مردم پس از یک وعده غذایی به خصوص زیاد یا غنی دچار سوء هاضمه می شوند. توضیح آن آسان است: سیستم گوارشی شما برای تحمل بار سنگین سخت تر از حد معمول کار می کند. معده شما در حال کشیده شدن است، کیسه صفرا و لوزالمعده منقبض می شوند، و همگی شیره گوارشی قوی تولید می کنند که بافت های شما را تحریک می کند.
اما سوء هاضمه ای که بیشتر از یک وعده غذایی طول می کشد، یا به طور مزمن می آید و می رود، اغلب ساده نیست و عوامل مختلفی دخیل هستند. گاهی اوقات یک علت ارگانیک مانند یک بیماری وجود دارد. و گاهی اوقات هیچ دلیل واضحی وجود ندارد. به این حالت سوء هاضمه عملکردی می گویند. اختلالات عملکردی دستگاه گوارش زمانی اتفاق میافتد که اعصاب دستگاه گوارش شما بیش از حد حساس باشند، که آستانه ناراحتی شما را کاهش میدهد.
به طور کلی علل سوء هاضمه به سه دسته تقسیم می شوند:
- عادات غذایی شما
- نحوه عملکرد دستگاه گوارش شما
- درک شما از درد و ناراحتی
علت اصلی سوء هاضمه چیست؟
وقتی یک علت ارگانیک وجود دارد، معمولاً به اسید معده مربوط می شود. اسید باعث ایجاد احساس سوزش می شود که اغلب در سوء هاضمه توصیف می شود. معده شما دارای یک پوشش قوی است که برای محافظت از آن در برابر اسید خود طراحی شده است، اما گاهی اوقات پوشش آن فرسوده می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، توسط اسید تحریک شده و ملتهب می شود. التهاب پوشش معده شما دلایل دیگری نیز دارد، اما آنها کمتر رایج هستند.
گاهی اوقات شیره معده از معده شما به قسمت بالای روده کوچک (اثنی عشر) می ریزد. دوازدهه شما مانند معده شما پوشش محافظی ندارد، بنابراین اسید می تواند آسیب بیشتری به آن وارد کند. اسیدها همچنین می توانند از بالای معده به پایین مری شما فرار کنند. به این حالت رفلاکس اسید می گویند. مری شما نیز برای تحمل اسید طراحی نشده است.
رفلاکس اسید احتمال دارد علائم دیگری را توضیح دهد که با سوء هاضمه همراه است، مانند آروغ زدن، بازگشت مجدد و سوزش سر دل. شما می توانید رفلاکس اسید و ناراحتی در مری خود داشته باشید حتی اگر پوشش معده شما هنوز دست نخورده باشد. با این حال، وقتی اسید مخاط معده شما را می خورد، شما به بیماری زخم معده مبتلا هستید که می تواند باعث ایجاد زخم در معده و اثنی عشر شود. زخم معده همچنین باعث ایجاد نوعی درد سوزش می شود.
بیماری زخم معده علائم دیگری را توضیح دهد که می تواند با سوء هاضمه همراه باشد، مانند سیری زودرس، تهوع و نفخ. در واقع، اسید و زخم اغلب علل ارگانیک سوء هاضمه مزمن هستند که پزشکان از سوء هاضمه عملکردی به عنوان “سوء هاضمه غیر زخمی” یاد می کنند. اما به طور کلی، سوء هاضمه عملکردی شایع تر از هر علت ارگانیک سوء هاضمه است.
علل احتمالی دیگر سوء هاضمه
فاکتورهای رژیم غذایی و شیوه زندگی که در ایجاد سوء هاضمه گاه به گاه نقش دارند عبارتند از:
خوردن بیش از حد یا خیلی سریع: پرخوری معده شما را کشیده و احتمال خروج اسید از بالای آن را افزایش می دهد.
چربی بیش از حد در رژیم غذایی شما: محتوای چربی بالا باعث تحریک اسیدها و آنزیم های بیشتری می شود که بافت های شما را تحریک می کند.
عدم تحمل غذایی ناشناس: شاید در هضم برخی غذاها مشکل داشته باشید.
مصرف سیگار و الکل: هر دوی این مواد پوشش مخاطی را در سراسر دستگاه گوارش شما تحریک می کنند. آنها می توانند باعث التهاب شوند.
استفاده بیش از حد از NSAID ها (مانند آسپرین و ایبوپروفن): بسیاری از NSAID ها می توانند پوشش معده شما را فرسایش دهند.
استرس و اضطراب: دستگاه گوارش شما از طریق اعصاب با مغز شما ارتباط نزدیکی دارد و هر یک می تواند بر دیگری تأثیر بگذارد.
بیماری ها و شرایطی که در سوء هاضمه مزمن دخیل هستند عبارتند از:
- بیماری زخم معده
- بیماری بازگشت اسید به مری
- هیپرکلریدری (اسید بیش از حد معده)
- گاستریت (التهاب مخاط معده شما)
- گاستروپارزی (تخلیه کند معده)
- فتق هیاتال (معده شما از طریق دیافراگم به سمت بالا حرکت می کند)
- رشد بیش از حد باکتری (در معده یا روده کوچک)
- اختلالات خوردن
- سنگ کیسه صفرا
- التهاب کیسه صفرا (کوله سیستیت)
- التهاب پانکراس (پانکراتیت)
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
- بیماری سلیاک
- انسداد روده کوچک
- سرطان معده
- حساسیت احشایی
تشخیص سوء هاضمه
پزشک شما احتمالاً با یک سابقه سلامتی و یک معاینه فیزیکی کامل شروع می کند. اگر سوء هاضمه شما خفیف است و علائم خاصی مانند کاهش وزن و استفراغ مکرر را تجربه نمی کنید، این ارزیابی ها کافی می باشد. اما اگر سوء هاضمه شما به طور ناگهانی شروع شد، و علائم شدیدی را تجربه می کنید یا سن شما بالاتر از 55 سال است، پزشک موارد زیر را توصیه می کند:
- آزمایشات آزمایشگاهی، برای بررسی کم خونی یا سایر اختلالات متابولیک.
- آزمایش های تنفس و مدفوع، برای بررسی وجود هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori)، باکتری مرتبط با زخم معده، که می تواند باعث سوء هاضمه شود.
- آندوسکوپی، برای بررسی مشکلات موجود در دستگاه گوارش فوقانی، به ویژه در افراد مسن که علائمی از بین نمیروند. یک نمونه بافت، به نام بیوپسی، ممکن است برای تجزیه و تحلیل گرفته شود.
- تست های تصویربرداری (اشعه ایکس یا سی تی اسکن)، برای بررسی انسداد روده یا مشکل دیگر.
درمان سوء هاضمه
چه درمان پزشکی برای سوء هاضمه مزمن در دسترس است؟
اگر با سوء هاضمه مزمن به پزشک مراجعه کنید، از شما در مورد علائم، سابقه سلامتی و رژیم غذایی و سبک زندگی شما می پرسند. آنها شما را به صورت فیزیکی معاینه می کنند تا علائم واضح بیماری را جستجو کنند. بسته به آنچه که یاد می گیرند، شاید بخواهند آزمایش های دیگری را برای تأیید یا رد یک وضعیت خاص انجام دهند یا با تجویز داروهای مسدودکننده اسید شروع کنند تا ببینند آیا کمک می کنند یا خیر.
مسدود کننده های اسید تجویزی عبارتند از:
آنتاگونیست های گیرنده هیستامین (بلوکرهای H2): این داروها با مسدود کردن مواد شیمیایی که به بدن شما میگویند آن را تولید کند (هیستامین) اسید معده را کاهش میدهند. شما می توانید آنها را بیشتر از آنتی اسیدها مصرف کنید، اما آنها همیشه طولانی مدت اثر نمی کنند. بدن شما احتمالا با آنها سازگار شود و آنها را کمتر موثر کند.
مهارکننده های پمپ پروتون (PPIs): اینها مسدود کننده های اسید قوی تری هستند که باعث بهبودی بافت ها می شوند. اگر علائم شما نسبتاً شدید باشد یا علائم زخم یا سایر آسیب های بافتی در دستگاه گوارش خود داشته باشید، پزشک شما این موارد را تجویز می کند. آنها در برابر اسید بسیار موثر هستند و می توانید آنها را طولانی مدت مصرف کنید.
داروهای دیگر برای سوء هاضمه:
عوامل پروکینتیک: داروهایی که سیستم گوارش شما را در صورت کندی سرعت می بخشند.
آنتی بیوتیک ها: اگر رشد بیش از حد باکتری در معده یا روده کوچک دارید.
نکات پایانی
سوء هاضمه شایع است و معمولا جدی نیست. اما اگر اغلب آن را داشته باشید، می تواند به یک مشکل واقعی تبدیل شود. می تواند در خوردن، خواب و کیفیت زندگی شما اختلال ایجاد کند. ممکن است نشانه ای از یک وضعیت پزشکی باشد و به ندرت ممکن است یک بیماری جدی باشد. سیستم گوارشی شما پیچیده است و چیزهای زیادی می تواند بر آن تأثیر بگذارد. یک پزشک با تجربه می تواند به شما کمک کند این عوامل را مرتب کنید.
ارسال نقد و بررسی