قرص ید برای درمان مشکلاتی نظیر پرکاری تیروئید، کمبود ید در بدن و یا محافظت از بدن در برابر اشعات رادیواکتیویته به کار می رود اگر می خواهید با اثرات ید بر سلامتی آشنا شوید، می توانید مقاله ید چیست و چه کاربردی دارد؟ را مطالعه کنید). به طور مثال، کسانی که در نیروگاه های هسته ای کار می کنند، برای محافظت از بدن خود در برابر اشعات رادیو اکتیو از این دارو استفاده می کنند. ید اشعات مضر را به خوبی جذب می کند و اجازه نمی دهد این تشعشعات به بدن آسیب های جدی وارد کنند. به این موضوع توجه داشته باشید مصرف قرص ید تنها با نظر پزشک امکان پذیر است.
نحوه مصرف قرص ید
این دارو در بیمارانی که در معرض اشعه های مضر قرار گرفته اند، زمانی مصرف می شود که پزشک به طور مستقیم دستور داده باشد. معمولا روش مصرف بدین صورت است که این قرص یک بار در روز و به مدت 10 روز مصرف شود. بیش از مقدار توصیه شده مصرف نکنید، زیرا ممکن است منجر به بروز عوارض جانبی گردد. اگر مصرف این قرص شما را اذیت می کند، می توانید آن را بعد از غذا و یا به همراه غذا مصرف کنید. اگر ناراحتی های گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و درد معده و اسهال ادامه یافت، این موضوع را به پزشک بگویید.
قطره ید
این قرص به صورت قطره نیز موجود است. به این موضوع توجه داشته باشید اگر رنگ قطره زرد مایل به قهوه ای باشد، نباید از آن استفاده کنید. پزشکان توصیه می کنند برای بهبود طعم و کاهش ناراحتی معده، قطره ید را در یک لیوان آب یا آمیوه حل کنید و مصرف نمایید. به این موضوع توجه داشته باشید که تمامی محتوای لیوان باید مصرف شود. قبل از استفاده از این قطره آن را تکان دهید.
میزان دوز مصرف
بهتر است بدانید میزان دوز مصرف در بیماران مختلف با توجه به شدت بیماری متفاوت است. به همین دلیل، پزشک بهترین کسی است که می تواند شما را در این مسیر راهنایی کند.
قطره ید برای درمان پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید)
- بزرگسالان و نوجوانان: یک میلی لیتر (میلی لیتر) سه بار در روز. اولین دوز از این قطره حداقل یک ساعت پس از اولین دوز داروی ضد تیروئید مصرف می شود.
- کودکان: میزان دوز مصرفی باید توسط پزشک تعیین شود.
قطره ید برای آماده شدن برای جراحی برداشتن غده تیروئید
- بزرگسالان، نوجوانان و کودکان: 3 تا 5 قطره (تقریبا 0.1 تا 0.3 میلی لیتر) سه بار در روز به مدت ده روز قبل از جراحی ( این دارو معمولاً همراه با داروهای ضد تیروئید تجویز می شود)
قطره ید برای محافظت از غده تیروئید در برابر اشعه
- بزرگسالان و نوجوانان: 130 میلی گرم یک بار در روز به مدت ده روز.
- کودکان: 65 میلی گرم یک بار در روز به مدت ده روز.
برای درمان کمبود ید
- بزرگسالان و نوجوانان:3 تا 1 میلی لیتر سه تا چهار بار در روز.
- کودکان: مصرف و دوز باید توسط پزشک تعیین شود.
نکات مهم برای استفاده از قرص ید
زمانی که پزشک تصمیم می گیرد قرص ید را برای بیمار خود تجویز کند، از قبل سابقه پزشکی بیمار را به خوبی مطالعه کرده است و تلاش می کند تا با در نظر گرفتن تمامی موارد این قرص را به بیمار خود بدهد. توصیه می شود مواردی که در ادامه می آیند برای تجویز قرص ید و یا قطره ید در نظر گرفته شوند.
آلرژی
بیمار باید هر گونه آلرژی و یا واکنش غیرعادی را که به داورهای مختلف در طول زندگی خود داشته است به پزشک اطلاع دهد. همچنین، اگر بیمار به انواع غذاها، رنگ ها، مواد نگهدارنده و یا حتی حیوانات واکنش نشان می دهد باید این موضوع را به پزشک بگوید.
اطفال
استفاده قطره ید ممکن است باعث بثورات پوستی و مشکلات تیروئید در نوزادان شود.
سالمندان
اثرات بسیاری از داروها به طور ویژه بر روی افراد مسن مورد مطالعه قرار نگرفته است. به همین دلیل، ممکن است مشخص نباشد آیا اثربخشی این دارو بر روی سالمندان همانند جوانان است یا خیر. به طور کلی؛ قرص ید به طور جداگانه در سالمندان امتحان نشده است، اما انتظار نمی رود این قرص عوارض جانبی خاصی را در سالمندان ایجاد کند.
زنان شیرده
مطالعات بر روی زنان نشان می دهد که مصرف قرص ید در دوران شیردهی کمترین خطر را برای نوزاد به همراه دارد. با وجود این، بسیاری از کارشناسان به این موضوع اشاره می کنند این مطالعات اندک است و به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است. به همین دلیل، قبل از مصرف قرص ید در دوران شیردهی با پزشک خود مشورت کنید و خطرات احتمالی آن را در نظر بگیرید.
تداخلات دارویی
تداخل دارویی یکی از مهمترین مواردی است که در زمان مصرف هر دارو و یا مکملی باید مد نظر قرار گرفته شود ( اگر به این موضوع علاقه مند هستید؛ می توانید مقاله چه روشهایی برای تشخیص تداخل دارویی وجود دارد؟ را مطالعه کنید). در غیر اینصورت ممکن است عوارض ناخواسته ای به وجود بیاید که سلامتی را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. قرص ید با داروهای زیر تداخل دارد:
- آسنوکومارول
- انی سیندیون
- دیکومارول
- فنیدیون
- فن پروکومون
- وارفارین
موارد احتیاطی
اگر می خواهید قرص ید را مصرف کنید، بهتر است به موارد زیر توجه داشته باشید:
- قرص ید برونشید و یا سایر مشکلات ریوی را شدیدتر می کند.
- مصرف این قرص باعث افزایش میزان پتاسیم در خون می شود، به همین دلیل بیماران کلیوی باید با احتیاط این قرص را مصرف کنند.
- افرادی که باید ار رژیم غذایی کم پتاسیم استفاده کنند، باید بدانند این قرص میزان پتاسیم را بالا می برد.
عوارض قرص ید
استفاده از این قرص باعث بروز برخی عوارض جانبی می گردد که به شرح زیر است:
- درد مفاصل
- تورم بازوها، صورت، پاها، لب ها، زبان و یا گلو
- تورم غدد لنفاوی
در صورت مصرف طولانی مدت ممکن است عوارض زیر به وجود بیایند:
- سوزش دهان یا گلو
- گیجی
- سردرد (شدید)
- افزایش آب دهان
- ضربان قلب نامنظم
- احساس طعم فلز در دهان
- بی حسی، گزگز، درد یا ضعف در دست ها یا پاها
- درد دندان و لثه
- ناراحتی معده
- علائم سردرد
- خستگی غیر معمول
- ضعف یا سنگینی پاها
سوالات پرتکرار در مورد قرص ید
در این قسمت تلاش می کنیم به سوالات پرتکرار شما در مورد قرص ید پاسخ دهیم.
قرص ید مام برای چیست؟
قرص ید مام قرصی است که حاوی فولیک اسید و ید است و در دوران بارداری و شیردخی برای بهبود قدرت دیداری و شنوایی کودک مورد استفاده قرار می گیرد. این قرص ریسک تولد نوزادان با نواقص مغزی و نخاعی را کاهش می دهد.
قرص ید برای چی خوبه
به طور کلی، قرص ید برای جلوگیری از تاثیرات تششعات و مشکلات غده تیروئید به کار می رود.
بهترین زمان مصرف قرص ید مام
بهترین زمان مصرف این قرص بعد از غذا همراه با یک لیوان آب است.
خرید مکمل دارویی
برای خرید انواع مکمل دارویی از جمله خرید قرص تقویت سیستم ایمنی بدن می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید. همچنین، می توانید قبل از خرید از مشاوره های رایگان کارشناسان داروخانه بهره مند شوید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- قرص لوپرامید نحوه مصرف، عوارض جانبی و موارد احتیاطی!

ارسال نقد و بررسی