این روزها تقریبا برای هر نوع بیماری انواع دارو و قرص وجود دارد که به بیمار کمک می کنند تا بیماری خود را درمان کند. با این وجود نهادهای سلامتی، از جمله سازمان بهداشت جهانی در این مورد هشدار دادهاند که هرگز مصرف هیچ دارو و یا مکملی را خودسرانه آغاز نکنید. این مورد در مورد مصرف داروهای اعصاب و روان اهمیت بیشتری پیدا می کند. در این مقاله قصد داریم به معرفی داروی ریسپریدون بپردازیم.
در پایان این مقاله شناخت کاملی به رسپریدون خواهید داشت و در مواقع ضرورت می دانید که این دارو چه اثرات و عوارض جانبی به همراه دارد. به این نکته توجه داشته باشید که این مقاله تنها برای افزایش آگاهی تنظیم شده است و هرگز مصرف و یا عدم مصرف ریسپریدون را توصیه نمی کند. در این مورد تنها باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
شما می توانید جهت خرید قرص مغز و اعصاب به صورت آنلاین از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
ریسپریدون چیست؟
در سال 1993 سازمان غذا و دارو در آمریکا مصرف این دارو را برای درمان بیماری اسکیزوفرنی مورد تایید قرار داد. سپس در سال 2003 این دارو برای درمان علائم بیماری جنون و دوقطبی مورد تایید قرار گرفت.
در سال 2006 این دارو برای درمان بی قراری در بیماران اوتیستیک تجویز گردید. مطالعات نشان می دهند که این دارو برای درمان برخی دیگر از اختلالات روانی مانند اختلال وسواس، افسردگی و اختلال توره بسیار اثر بخش است. رپسپریدون به صورت قرص، شربت و آمپول در بازار دارویی موجود است.
ریسپریدون برای درمان اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی یا تحریک پذیری مرتبط با اختلال اوتیسم استفاده می شود. این دارو نباید برای درمان مشکلات رفتاری در افراد مسن مبتلا به آلزایمر استفاده شود و فقط با تجویز پزشک در دسترس است.
ریسپریدون دارویی است که به علائم برخی از بیماری های روانی مانند:
- اسکیزوفرنی (جایی که ممکن است چیزهایی را ببینید، بشنوید یا احساس کنید که وجود ندارند یا چیزهایی را باور کنید که درست نیستند یا به طور غیرعادی مشکوک هستید یا افکاری درهم دارید).
- علائم شیدایی اختلال دوقطبی، که در آن خلق و خوی شما بین احساس هیجان شدید (شیدایی) و بسیار پایین (افسردگی) تغییر می کند.
- رفتار پرخاشگرانه در کودکان (بالای 5 سال) یا جوانان با ناتوانی های یادگیری
- رفتار پرخاشگرانه یا تحریک آمیز در بزرگسالان مبتلا به بیماری آلزایمر
چگونه از دارو ریسپریدون استفاده کنیم؟
این دارو باید با تجویز مستقیم پزشک مورد استفاده قرار گیرد و دستور العملی که دکتر می گوید باید به طور کامل رعایت شود. به طور کلی این دارو یک یا دو بار در طول روز باید مصرف شود. پزشک ابتدا وضعیت بیمار، شرایط بدنی، سن و ابتلا به بیماریهای دیگر روانی و جسمانی را بررسی می کند سپس دستورالعمل مصرف این دارو را به بیمار پیشنهاد می دهد.
مطالعات نشان داده اند اگر این دارو طبق برنامه زمانی خاصی مصرف شود اثربخشی زیادی خواهد داشت. بنابراین این دارو را سر زمان مشخص باید مصرف کنید. هرگز دوز مصرفی را تغییر ندهید. اگر فراموش کردید که این دارو را مصرف کنید و نزدیک به زمان مصرف بعدی بودید، صبر کنید و دوباره سر زمان مشخص این دارو را مصرف کنید.
دوز برای اسکیزوفرنی (زیر 65 سال)
معمولاً با دوز کم 2 میلی گرم شروع می کنید. پزشک شما ممکن است این مقدار را در روز دوم به 4 میلی گرم در روز افزایش دهد. اکثر مردم با دوزهای روزانه 4 تا 6 میلی گرم احساس بهتری دارند. می توانید آن را به صورت تک دوز هر روز مصرف کنید یا می توانید نیمی از دوز خود را صبح و نیمی را در شب مصرف کنید.
دوز برای اسکیزوفرنی (بیش از 65 سال)
معمولاً با دوز کم 0.5 میلی گرم، دو بار در روز مصرف می کنید. پزشک ممکن است دوز شما را به 1 یا 2 میلی گرم، دو بار در روز افزایش دهد.
دوز برای مانیا (سن زیر 65 سال)
شما معمولا با دوز کم 2 میلی گرم یک بار در روز شروع می کنید. پزشک ممکن است دوز مصرفی شما را بسته به اینکه ریسپریدون چگونه به بهبود شما کمک میکند، تغییر دهد. بیشتر افراد با دوزهای 1 تا 6 میلی گرمی که یک بار در روز مصرف می شوند، احساس بهتری دارند.
دوز برای مانیا (بیش از 65 سال)
معمولاً با دوز کم 0.5 میلی گرم، دو بار در روز مصرف می کنید. پزشک ممکن است دوز شما را به آرامی به 1 یا 2 میلی گرم، دو بار در روز تغییر دهد. این بستگی به این دارد که ریسپریدون چقدر بر شما اثر می گذارد.
دوز برای رفتار پرخاشگرانه (18 سال و بالاتر)
معمولاً با دوز کم 0.25 میلی گرم، دو بار در روز مصرف می کنید. پزشک شما ممکن است دوز شما را به آرامی افزایش دهد تا ببیند ریسپریدون چقدر برای شما موثر است. اکثر افراد با مصرف 0.5 میلی گرم دو بار در روز احساس بهتری دارند. برخی افراد ممکن است به 1 میلی گرم دو بار در روز نیاز داشته باشند. ممکن است فقط برای چند هفته ریسپریدون به شما داده شود.
دوز برای رفتار پرخاشگرانه در کودکان (5 تا 17 سال)
دوز کودک شما به وزن او بستگی دارد. معمولاً کم شروع می شود و ممکن است یک روز در میان به مقدار کمی افزایش یابد.
عوارض جانبی دارو ریسپریدون
عوارض جانبی بخشی از هویت هر دارو است. اما وقتی پزشک دارویی را برای شما تجویز می کند حتما به این نتیجه رسیده است که اثرات این دارو بیشتر از عوارض جانبی آن است. عوارض جانبی ریسپریدون به شرح زیرند:
- خواب آلودگی
- افزایش آب دهان
- افزایش وزن
- خستگی دایم
- از دست دادن تعادل
- مشکلات بلعیدن
- لرزش عضلات
- افزایش اضطراب و استرس
عوارض جدی تر این دارو به شرح زیرند:
- افزایش قند خون
- افزایش تشنگی
- افزایش کلسترول خون
- افزایش بروز بیماریهای قلبی
- مشکلات حرکتی
- حرکات غیرعادی در ناحیه صورت، دست و پا
- ترشح شیر در زنان
- مشکلات قاعدگی
- تورم سینه در مردان
- نعوظ دردناک در مردان
ممکن است بیش از حد معمول احساس گرسنگی در شما ایجاد کند، بنابراین ممکن است وزن اضافه کنید. بهتر است در چند روز اول درمان الکل ننوشید تا زمانی که متوجه شوید دارو بر شما تأثیر می گذارد.
واکنشهای آلرژیک به این دارو بسیار نادر است. در صورت بروز واکنشهای آلرژیک با اورژانس تماس بگیرید. مطالعات نشان داده اند که این دارو ( در موارد بسیار اندک) می تواند باعث بروز بیماری سندروم نورولپتیک بدخیم شود. اگر در اثر مصرف این دارو دچار تب، درد عضلات، تپش نامنظم قلب و مشکلات کلیوی شدید سریعا با بخش فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
موارد احتیاطی در مصرف ریسپریدون
قبل از مصرف هر دارو وضعیت بدنی شما باید به طور کامل سنجیده شود. قبل از مصرف این دارو به موارد زیر توجه داشته باشید:
- اگر به بیماریهای کبدی، تشنج، مشکلات بلع، بیماری پارکینسون، زوال عقل، مشکلات بیمایی، دیابت و بیماریهای قلبی دچار هستید این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- در مصرف این دارو هرگز الکل و ماری جوانا مصرف نکنید.
- اگر در دوران بارداری و شیردهی هستید حتما قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید.
- اگر از مشکلات روانی مانند اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، افسردگی رنج می برید حتما این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- اگر تا به حال به ریسپریدون یا هر داروی دیگری واکنش آلرژیک داشته باشید.
- اگر مشکل قلبی (از جمله آریتمی) فشار خون پایین (فشار خون پایین) یا سابقه سکته داشته اید یا در معرض خطر بالای سکته هستید تا به حال در کنترل حرکات زبان، دهان و صورت خود مشکل داشته اید.
- اگر تا به حال یک بیماری نادر به نام سندرم بدخیم نورولپتیک داشته اید (علائم عبارتند از درجه حرارت بالا، سفتی عضلانی، تعریق، اضطراب و بزاق اضافی)
- اگر مبتلا به بیماری پارکینسون یا زوال عقل هستید
- اگر تا به حال سطوح پایین گلبول های سفید خون داشته اید
- اگر دیابت یا صرع دارید
- اگر تا به حال نعوظ طولانی یا دردناکی داشته اید که بیش از 2 ساعت طول کشیده باشد
- اگر در کنترل دمای بدن یا گرمای بیش از حد مشکل دارید
- اگر مشکلات کلیوی یا کبدی دارید
- اگر لخته خون داشته اید یا فردی در خانواده شما لخته خون داشته است.
تداخل دارویی رپسپریدون
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که تداخل دارویی موضوع بسیار مهمی است که باید در نظر گرفته شود. این دارو با موارد زیر تداخل دارد:
- داروهای حاوی کدئین
- داروهای ضد اضطراب مانند آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم
- آنتی هیستامین ها
- داروهای شل کننده عضلات
این لیست شامل تمامی تداخلات دارویی ریسپریدون نیست. قبل از مصرف هر دارو و یا مکملی با پزشک مشورت کنید.
علایم مصرف بیش از اندازه ریسپریدون
اگر این دارو را بیش از دوز تجویز شده مصرف کنید مشکلات زیادی برای شما به وجود می آید. این مشکلات به شرح زیرند:
- مشکلات تنفسی
- تپش قلب نامنظم
- حرکات غیر طبیعی
- تشنج
در صورت بروز این علایم با بخش اورژانس تماس بگیرید. در پایان این مقاله دوباره به شما گوشزد می کنیم که هرگز این دارو را خودسرانه مصرف نکنید.
شما می توانید جهت خرید قرص افسردگی و اضطراب از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
اگر مصرف ریسپریدون را فراموش کردید چه اقداماتی باید انجام دهید؟
اگر یک نوبت را فراموش کردید و معمولاً ریسپریدون مصرف می کنید:
یک بار در روز – به محض یادآوری نوبت فراموش شده را مصرف کنید، مگر اینکه کمتر از 12 ساعت قبل از موعد نوبت بعدی باشد. در این صورت دوز فراموش شده را کنار بگذارید و نوبت بعدی را طبق معمول مصرف کنید.
دو بار در روز – به محض اینکه به یاد آوردید، نوبت فراموش شده را مصرف کنید، مگر اینکه کمتر از 8 ساعت قبل از موعد نوبت بعدی باشد. در این صورت دوز فراموش شده را کنار بگذارید و نوبت بعدی را طبق معمول مصرف کنید.
برای جبران دوز فراموش شده، 2 دوز را همزمان مصرف نکنید. اگر اغلب دوزها را فراموش می کنید، ممکن است تنظیم زنگ هشدار برای یادآوری به شما کمک کند. اگر 2 دوز یا بیشتر را فراموش کردید با پزشک خود تماس بگیرید. آنها به شما خواهند گفت که در مورد مصرف ریسپریدون خود چه کاری باید انجام دهید.
اگر بیش از اندازه ریسپریدون مصرف کردم چه اتفاقی می افتد؟
مصرف بیش از حد ریسپریدون می تواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند مانند:
- احساس خواب آلودگی یا خستگی
- حرکات غیر معمول بدن
- مشکلات ایستادن و راه رفتن
- احساس سرگیجه
- داشتن ضربان قلب تند
- تشنج
مجله سلامت داروخانه آنلاین خرید محصولات زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- قرص ویتامین ب 1 300 داروسازی ساپونین | براي پيشگيري و درمان كمبود اين ويتامين
- کپسول سربروم گلد 50+ ناتیریس | جلوگیری از بروز اختلالات شناختی و کاهش تخریب سلولهای مغز با افزایش سن
- قرص زیر زبانی ویتامین ب 12 هلث اید | حفظ عملکرد سیستم عصبی و کمک به تشکیل گلبول قرمز خون
- کپسول جینکوبیلوبا ویتارمونیل | تقویت سیستم عصبی بویژه در آلزایمر و بهبود افسردگی
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- بیماری اسکیزوفرنی را بشناسید!
- روانشناسی رنگ و تاثیر رنگ ها بر زندگی ما
- هایپرلکسیا چیست؟
- آیا لکنت زبان یک بیماری ارثی است؟