زخم معده زخمی است که در لایه داخلی معده و قسمت فوقانی روده کوچک ایجاد می شود و دردهای شدید گوارشی از علائم رایج این زخم به شمار می روند. انواع مختلفی از این زخم موجود هست که بدین شرحند: زخمی که در قسمت داخلی معده ایجاد می شود و زخم هایی که در قسمت داخلی روده کوچک به وجود می آیند و به آنها زخم های اثنی عشر گرفته می شود. شایع ترین دلیل ابتلا به این زخم عفونت با با کتری هلیکوباکتر پیلوری و یا استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و سدیم ناپروکسن است.
شما می توانید جهت خرید قرص معده از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
طول درمان این بیماری
اگر این زخم در مراحل اولیه تشخیص داده شود، ظرف مدت 2 تا 3 ماه درمان می شود. هر چقدر که این زخم کهنه تر شود، درمان آن زمان بیشتری طول می کشد. اما این افراد حتی پس از درمان باید به این نکته توجه داشته باشند، در صورتی که از سیستم گوارشی خود محافظت نکنند، خطر بروز مجدد این بیماری وجود دارد.
علائم زخم معده
علائم این بیماری به شرح زیر هستند:
- سوزش شدید و معده درد
- احساس سیری، نفخ یا آروغ زدن
- عدم تحمل غذاهای چرب
- سوزش سردل
- حالت تهوع
همانطور که در ابتدای این متن به آن اشاره کردیم، شایع ترین علامت زخم معده سوزش و درد شدید معده است. اسید معده باعث درد می شود، به ویژه زمانی که معده خالی است. این درد اغلب با خوردن غذا و یا مصرف داروهایی که اسید معده را کاهش می دهند تسکین پیدا می کند. همچنین، در بسیاری از موارد این درد در بین وعده های غذایی و شب بیشتر می شود. برخی از افراد مبتلا به این زخم هیچ علامتی ندارند. اگر این زخم بسیار شدید باشد می تواند با علائم زیر بروز پیدا کند:
- استفراغ خونی
- خون در مدفوع
- مدفوع سیاه و تیره
- مشکلات تنفسی
- احساس ضعف شدید
- حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش وزن بدون دلیل
- تغییر اشتها
علل ابتلا به زخم معده
زخم معده زمانی رخ می دهد که اسید موجود در دستگاه گوارشی به سطح داخلی معده یا روده کوچک برخورد کند. این اسید می تواند یک زخم باز دردناک ایجاد کند و باعث خونریزی شود. دستگاه گوارشی با یک لایه مخاطی پوشانده شده است که این لایه وظیفه محافظت از معده را در برابر اسید معده بر عهده دارد. اما اگر مقدار اسید معده افزایش یابد و یا میزان مخاط معده کاهش یابد، این زخم به وجود می آید. علل دیگری که می توانند زمینه ساز ابتلا به این زخم شوند به شرح زیرند:
- باکتری هلیکوباکتر پیلوری در لایه مخاطی معده حضور دارد که بافت های معده و روده کوچک را پوشانده است. این باکتری در اکثر مواقع مشکلی ایجاد نمی کند، اما می تواند باعث ایجاد التهاب در لایه داخلی معده شود.
- عفونت هلیکوباکتر پیلوری می تواند از مصرف آب یا غذای کسی که به این بیماری مبتلاست نیز انتقال پیدا کند.
- استفاده منظم از داروی آسپرین یا داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی می تواند مخاط روده و معده را تحریک کند. برخی از داروهایی که می توانند باعث بروز زخم معده شوند بدین شرحند: قرص ایبوپروفن، ناپروکسن سدیم، کتوپروفن ( استامینوفن باعث بروز این زخم نمی شود). همچنین، استفاده از داروهای ضد انعقاد خون، داروهای جذب مجدد سروتونین نیز در بروز این زخم نقش دارند.
چه عواملی خطر بروز این زخم را افزایش می دهند؟
علائم متعددی سبب بروز زخم معده می شوند که به شرح زیرند:
- سیگار کشیدن
- نوشیدن الکل
- استرس بیش از حد
- مصرف غذاهای پر ادویه
البته باید بدانید که این عوامل به تنهایی باعث بروز این زخم نمی شوند، اما زمینه را برای بروز این بیماری مهیا می سازند.
عوارض زخم معده
اگر زخم معده درمان نشود، می تواند منجر به موارد زیر شود:
- خونریزی داخلی
- ایجاد سوراخ در دیواره معده
- انسداد معده و ایجاد استفراغ های شدید
- سرطان معده
چگونه از این زخم جلوگیری کنیم؟
برخی از راهکارهای خانگی وجود دارند که خطر بروز این زخم را به میزان زیادی کاهش می دهند و به شرح زیر هستند:
- از غذا و یا آبی که شخص دیگری استفاده کرده است، استفاده نکنید. زیرا اگر مبتلا به عفونت معده باشد، امکان دارد این بیماری به شما نیز منتقل شود.
- دستهای خود را به طور مداوم بشویید تا آلودگی به درون معده شما وارد نشود.
- از داروهای مسکن با احتیاط مصرف کنید و برای کاهش عوارض، آنها را با وعده های غذایی مصرف کنید.
تشخیص زخم معده
برای تشخیص این زخم ابتدا پزشک سابقه بیمار و علائم او را بررسی می کند و پس از آن آزمایش های تشخیصی را دستور می دهد. این آزمایشات به شرح زیرند:
- تست آزمایشگاهی برای تشخیص عفونت معده، این تست می تواند آزمایش خون، مدفوع یا تنفس باشد.
- آندوسکوپی برای بررسی دستگاه گوارشی
درمان زخم معده
درمان این بیماری به علت آن بستگی دارد. اگر این بیماری در اثر عفونت باکتریایی به وجود آمده باشد، پزشک انواع آنتی بیوتیک برای زخم معده را تجویز می کند. اگر این بیماری به استفاده بیش از حد از داروهای مسکن مرتبط باشد، پزشک از شما می خواهد مصرف این داروها را کاهش دهید و یا قطع کنید. داروهایی که برای درمان زخم معده تجویز می شوند به شرح زیرند:
- آنتی بیوتیک مانند آموکسی سیلین، کلاریترومایسین، مترومیدازول، تینیدازول، تتراسایکلین و لووفلوکساسین
- داروهایی که مانع تولید اسید معده می شوند و یا میزان آن را کاهش می دهند مانند امپرازول، لانزوپرازول، رابپرازول، ایزومپرازول و پانتوپرازول
- فاموتیدین
- سایمتیدن
- نیژاتیدین
برای زخم معده چی بخوریم؟
مواد غذایی حاوی فیبر برای درمان این زخم موثر هستند. سیب، گلابی، بلغور جو دوسر و سایر غذاهایی که سرشار از فیبر به کاهش نفخ و درد کمک می کنند و میزان اسید را در معده پایین می آورند. همچنین، کسانی که به این زخم مبتلا هستند نباید از غذاهای پر ادویه و یا فست فود استفاده کنند. زیرا این غذاها خطر خونریزی معده را بالا می برند.
درمان گیاهی این بیماری چیست؟
مطالعات نشان داده اند گل ختمی یکی از گیاهانی است که می تواند به درمان این بیماری کمک کند و آن را در روند بهبودی قرار دهد. اگر می خواهید از گیاه ختمی استفاده نمایید، بهتر است قبل از مصرف با پزشک طب گیاهی مشورت کنید.
شما می توانید جهت خرید قرص دستگاه گوارش از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
انواع قرص دستگاه گوارش را از کجا سفارش دهیم؟
برای خرید انواع مکمل های دارویی مانند قرص تقویت سیستم ایمنی بدن و قرص دستگاه گوارش می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین خرید محصولات زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- شربت پپتولیک نوتک فار | کمک به درمان و پیشگیری از زخم معده
- قرص دایجستیو اید گلدن لایف | رفع سوء هاضمه و نفخ، کاهش درد معده و رفع التهاب و تورم خفیف جدار معده
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- رابزول؛ دارویی برای درمان زخم معده
- کاهش اسید معده با استفاده از داروی پنتوپرازول
