خوردن عصبی به نوعی خوردن اطلاق میشود که فرد به دلیل مشکلات عصبی شروع به خوردن غذا می کند نه برای رفع گرسنگی. غذا همیشه گزینه جذاب و دوست داشتنی برای انسانها بوده است. اما گاهی حس خوشایند غذا خوردن با یک احساس و اختلال روانی ترکیب می شود و به سلامتی آسیب وارد می کند. ممکن است وقتی احساس بدی دارید چیپس یا شکلات زیادی بخورید.
اغلب اوقات استرس سبب به وجود آمدن این حس در افراد می شود و آنها برای فرار از استرس و فشار عصبی به خوردن غذا روی می آوردند که به آن خوردن عصبی می گویند. وقتی با توجه به احساس بدی که در شما به وجود آمده است غذا می خورد و این کار دایما تکرار شود دچار اضافه وزن می شوید.
چه عواملی سبب بروز خوردن عصبی می شوند؟
همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم استرس یکی از عوامل مهمی است که سبب بروز خوردن عصبی در فرد می شود. اما احساسات دیگری نظیر غم، عصبانیت، تنهایی، خستگی و کسالت سبب می شوند فرد به این حالت دچار شود.
در واقع خوردن عصبی یک نوع واکنش مغزی در برابر احساساتی است که شما را آزار می دهد در این زمان بدن شما نیازی به غذا ندارد اما این ذهن شماست که احساس می کند که باید غذا بخورد.
در موقع بروز حس خوردن عصبی تمایل فرد به خوردن شیرینی و تنقلات بالا می رود و همین امر سبب اضافه وزن می شود. در بسیاری از موارد فرد پس از خوردن دچار عذاب وجدان می شود و دست به پاکسازی معده می زند.
در این حالت فرد تلاش می کند با استفراغ عمدی و یا استفاده از ملین ها آنچه را که خورده است از بدن خارج کند و همین امر آسیب بسیار بیشتری به سلامتی وارد می کند.
بهتر ست بدانید وقتی حس خوردن عصبی در فرد به وجود می آید و شروع به خوردن غذا می کند اصلا احساس سیری به او دست نمی دهد زیرا این حس منشا روانی دارد و فرد باید به دنبال راهی برای حل این مشکل باشد.
هفت روش برای مبارزه با خوردن عصبی!
وقتی احساس می کنید حال خوبی ندارید و می خواهید به خوردن عصبی روی بیاورید ، سعی کنید به دنبال کاری به جز خوردن بروید. به طور مثال:
- با دوستانتان صحبت کنید
- کتاب یا مجله بخوانید و به موسیقی مورد علاقه تان گوش دهید
- مدیتیشن کنید و یا ورزشهایی که نیازمند تنفس عمیق هستند را انجام دهید
- بازی کنید
- کارهای خانه مانند شستشو و کارهای حیاط را انجام دهید
- ایمیل بزنید
بهتر است یک دفترچه غذایی داشته باشید. غذا هایی را که می خورید درون آن بنویسید. کنار آن احساسات و افکار خود را برای هر وعده غذا یی یا میان وعده وارد کنید. با این کار الگوی غذ ایی پیدا می کنید.
به طور مثال، متوجه می شوید که شما به چه دلایلی وقتی که گرسنه نیستید غذا می خورید، مثلا وقتی دیگران شما را تشویق می کنند همراه با آنها چیزی بخورید.
آیا مشاوره برای کنترل خوردن عصبی نیاز است؟
اگر با استفاده از راهکارهای بالا برای خوردن عصبی به نتیجه نرسیدید بهتر است به یک مشاوره مراجعه کنید و احساسات خود را با او در میان بگذارید. مشاوره با رد یابی حس خوردن عصبی شما ریشه اصلی این مشکل را پیدا می کند و به شما کمک می کند این مشکل را به صورت پایه ای درون خود حل کنید.
خوردن عصبی ضررات بسیار زیادی بر سلامتی دارد. مهم تر از همه این است که خوردن عصبی سبب می شود کالری زیادی وارد بدن شود و همین امر تجمع چربی را در بدن بالا می برد. بافت چربی به قلب آسیب فراوانی وارد می کند و سبب می شود کلسترول و یا قند خون بالا رود. همین امر خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
خوردن عصبی بر روی کبد نیز اثرات بدی می گذارد. زیرا حجم زیادی از غذا وارد بدن می شود در حالیکه بدن به آنها هیچ گونه نیازی ندارد! همین امر بر کبد فشار وارد می کند و بروز مشکلات کبدی را افزایش می دهد. بنابراین مشاوره بهترین کسی است که می تواند به شما در این زمینه کمک کند.
آیا استفاده از قرص کاهش اشتها در این مواقع مفید است؟
قرص کاهش اشتها نوعی دارو است که به کنترل اشتها در فرد کمک می کند و با به وجود آوردن حس سیری در فرد از خوردن او جلوگیری می کند. تا به حال تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است و بهتر است بدانید این تحقیقات نتایج ضد و نقیضی را نشان می دهند. نتایج برخی از تحقیقات حاکی از آن است که استفاده از مکمل کاهش اشتها در افرادی که از این بیماری رنج می برند ( در کنار استفاده از روشهای دیگر مانند مشاوره) به کنترل اشتها کمک می کند.
اما برخی از تحقیقات نیز این نتایج را تایید نمی کنند. پزشک بهترین کسی است که در این زمینه می تواند به شما کمک کند. بنابراین اگر از مشکل خوردن عصبی رنج می برید و می خواهید از مکمل کاهش اشتها استفاده کنید بهتر است با پزشک مشورت کنید.