مکمل تقویت قوای جنسی

انواع درمان سرطان تیروئید

درمان سرطان تیروئید

درمان سرطان تیروئید به نوع سرطان تیروئید و میزان گسترش آن بستگی دارد. درمان های اصلی عبارتند از: تیروئیدکتومی و جراحی. غده تیروئید تقریباً تمام ید موجود در بدن را جذب می کند. به همین دلیل، ید رادیواکتیو (RAI، همچنین به نام I-131) می تواند برای درمان سرطان تیروئید استفاده شود.

RAI عمدتاً در سلول‌های تیروئید جمع می‌شود، جایی که تشعشع می‌تواند غده تیروئید و سایر سلول‌های تیروئید (از جمله سلول‌های سرطانی) را که ید جذب می‌کنند، با تأثیر کمی بر بقیه بدن شما از بین ببرد. دوز تشعشع مورد استفاده در اینجا بسیار قوی تر از دوز مورد استفاده در اسکن ید رادیویی است که در تست های سرطان تیروئید توضیح داده شده است. این درمان سرطان تیروئید می تواند برای از بین بردن (تخریب) هر بافت تیروئیدی که با جراحی برداشته نشده است یا برای درمان برخی از انواع سرطان تیروئید که به غدد لنفاوی و سایر قسمت های بدن گسترش یافته اند استفاده شود.

درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو به افراد کمک می‌کند تا در صورت ابتلا به سرطان پاپیلاری یا فولیکولی تیروئید (سرطان متمایز تیروئید) که به گردن یا سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته است، زندگی طولانی‌تری داشته باشند، و در حال حاضر در چنین درمانی یک روش استاندارد است.

اما مزایای درمان RAI برای افراد مبتلا به سرطان های کوچک غده تیروئید که به نظر گسترش نیافته اند، کمتر مشخص است، که اغلب می توان آنها را به طور کامل با جراحی برداشت. درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو نمی تواند برای درمان کارسینوم های آناپلاستیک (تمایز نشده) و مدولاری تیروئید استفاده شود، زیرا این نوع سرطان ها، ید نمی گیرند.

انواع روش های درمان سرطان تیروئید

درمان با ید رادیواکتیو: شما یک ماده رادیواکتیو را می بلعید که در خون شما حرکت می کند و سلول های سرطانی را می کشد.

رادیوتراپی خارجی: دستگاهی برای هدایت پرتوها به سلول های سرطانی برای از بین بردن آنها استفاده می شود.

شیمی درمانی: داروهایی که برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شوند همچنین پس از درمان برای بررسی و پیشگیری از هر گونه مشکل بیشتر به مراقبت های مداوم نیاز خواهید داشت.

در طول درمان توسط تیمی از متخصصان از شما مراقبت می شود. این بستگی به نوع سرطان تیروئید شما دارد. مثلا: کارسینوم پاپیلاری و کارسینوم فولیکولار معمولاً با جراحی و سپس درمان با ید رادیواکتیو قابل درمان هستند. کارسینوم مدولاری تیروئید معمولاً با جراحی برای برداشتن تیروئید درمان می شود و اغلب با رادیوتراپی دنبال می شود کارسینوم آناپلاستیک تیروئید معمولاً با جراحی قابل درمان نیست، اما رادیوتراپی و شیمی درمانی می توانند به کنترل علائم کمک کنند.

درمان سرطان تیروئید

درمان سرطان تیروئید با عمل جراحي

جراحی اولین درمان برای اکثر انواع سرطان تیروئید است و ممکن است شامل حذف موارد زیر باشد:

  • بخشی از تیروئید
  • کل تیروئید
  • غدد لنفاوی مجاور

این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. شما باید چند هفته پس از جراحی در خانه استراحت کنید و از هر گونه فعالیتی که می تواند به گردن شما فشار وارد کند، مانند بلند کردن اجسام سنگین اجتناب کنید. شما یک جای زخم کوچک روی گردن خود خواهید داشت، اما با گذشت زمان کمتر قابل توجه است.

درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو

یک دوره درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو اغلب پس از جراحی توصیه می شود. این کار به تخریب سلول های سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت سرطان کمک می کند. درمان با ید رادیواکتیو شامل بلعیدن ید رادیواکتیو به صورت مایع یا کپسولی است.

ید از طریق خون شما حرکت می کند و سلول های سرطانی را از بین می برد. شما باید چند روز بعد در بیمارستان بمانید زیرا ید بدن شما را کمی رادیواکتیو می کند. برای احتیاط، باید در یک اتاق یک نفره بمانید و در ابتدا نمی توانید بازدیدکننده داشته باشید. وقتی سطح تشعشعات بدنتان پایین آمد، می توانید بازدیدکنندگان داشته باشید و به خانه بروید. پزشک به شما توصیه می کند که آیا بعد از رفتن به خانه باید اقدامات احتیاطی را انجام دهید یا خیر.

آماده شدن برای درمان سرطان تیروئید

برای موثرتر کردن درمان سرطان تیروئید، به شما توصیه می شود که ید را در رژیم غذایی خود به مدت 1 تا 2 هفته قبل از درمان کاهش دهید. توصیه می شود که:

  • از تمام غذاهای دریایی اجتناب کنید
  • مقدار لبنیات مصرفی خود را محدود کنید
  • داروهای ضد سرفه مصرف نکنید – این داروها می توانند حاوی ید باشند
  • مقدار زیادی گوشت تازه، میوه و سبزیجات تازه، پاستا و برنج بخورید
  • اگر فکر می کنید باردار هستید، به پزشک خود بگویید، زیرا درمان در دوران بارداری بی خطر نیست.

زنان باید حداقل تا 6 ماه پس از درمان سرطان تیروئید از باردار شدن خودداری کنند و مردان باید حداقل تا 4 ماه از بچه دار شدن خودداری کنند. اگر شیر می دهید، توصیه می شود که چند هفته قبل از شروع درمان سرطان تیروئید، آن را قطع کنید. پزشک شما می تواند توصیه های بیشتری به شما بدهد.

درمان با ید رادیواکتیو نوعی رادیوتراپی داخلی است که در آن از شکل رادیواکتیو ید به نام ید 131 (I-131) استفاده می شود. این یک درمان مفید برای سرطان تیروئید است زیرا غده تیروئید بیشتر ید را در بدن شما جذب و ذخیره می کند. همچنین غده تیروئید ید را از غذاهای خاص دریافت می کند و از آن برای ساخت هورمون های ضروری تیروئید استفاده می کند.

درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو یک درمان هدفمند است. ید رادیواکتیو در سراسر بدن شما در جریان خون شما گردش می کند. اما عمدتاً توسط سلول های تیروئید جذب می شود و تأثیر کمی بر سایر سلول ها دارد. سلول های سرطانی تیروئید در بدن شما ید را جذب می کنند. تشعشعات موجود در ید سپس سلول های سرطانی را از بین می برد. فقط برای برخی از انواع سرطان تیروئید مناسب است.

این یک روش درمان برای:

سرطان تیروئید فولیکولی و سرطان پاپیلاری تیروئید است کهمی تواند سرطان تیروئید را حتی اگر گسترش یافته باشد، درمان کند. اما حتی اگر یکی از این انواع سرطان تیروئید را دارید، این درمان سرطان تیروئید ممکن است برای شما ضروری یا مناسب نباشد. همه سلول‌های سرطانی، ید را نمی‌گیرند، بنابراین ممکن است یک دوز آزمایشی برای بررسی اینکه آیا ید مصرف می‌کنند یا خیر داشته باشید.

درمان سرطان تیروئید

چه زمانی درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو خواهید داشت؟

در موارد زیر، ممکن است درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو داشته باشید:

  • پس از جراحی، برای از بین بردن سلول های سرطانی که ممکن است پشت سر گذاشته شده باشند
  • برای درمان سرطان تیروئید که گسترش یافته است
  • برای درمان سرطان تیروئید که پس از اولین درمان عود کرده است

ممکن است فقط یک بار نیاز به انجام این درمان سرطان تیروئید داشته باشید. اما در صورت نیاز می توان آن را هر 3 ماه یکبار تکرار کرد تا زمانی که هیچ علامتی از سرطان تیروئید در اسکن های شما دیده نشود.

قبل از درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو

برای اینکه درمان شما موثر واقع شود، یکی از سطوح هورمون در بدن شما باید بالا باشد. این هورمون، هورمون محرک تیروئید یا TSH نامیده می شود. سطح بالای TSH به هر سلول سرطانی تیروئید در بدن کمک می کند تا ید رادیواکتیو را جذب کند. برای افزایش سطح TSH، پزشک از شما می خواهد یک بار در روز به مدت 2 روز یک TSH مصنوعی به نام TSH نوترکیب انسانی (rhTSH) تزریق کنید.

مصرف قرص های هورمون تیروئید خود را چند هفته قبل از درمان قطع کنید (ترک تیروئید) پزشک شما توضیح خواهند داد که چه کاری باید انجام دهید و چه اتفاقی قرار است بیفتد. همچنین در صورتی که از شما خواسته باشند مصرف قرص های هورمونی خود را متوقف کنید، به شما اطلاع می دهند که چه زمانی باید قرص های هورمونی خود را دوباره شروع کنید.

رژیم کم ید

ممکن است لازم باشد برای چند هفته قبل از شروع درمان سرطان تیروئید، رژیم غذایی کم ید داشته باشید. این کار سلول های تیروئید را آماده می کند تا بتوانند ید رادیواکتیو را جذب کنند. تمام غذاها و نوشیدنی ها حاوی مقداری ید هستند. رژیم غذایی کم ید به این معنی است که شما باید از غذاهایی که سطح ید بالایی در آنها دارند اجتناب کنید.

غذاهایی که مجاز به مصرف هستید

شما می توانید غذاهای زیر را بخورید زیرا حاوی مقادیر بسیار کمی ید هستند:

میوه ها و سبزیجات: از جمله سیب زمینی، سبزیجات سبز پخته شده، گوشت، نمک معمولی غذا و نمک دریا، نان تازه، برنج و ماکارونی، روغن زیتون، روغن های گیاهی و روغن های آجیل، نوشابه، نوشابه های گازدار، آب میوه و نوشیدنی های الکلی، چای و قهوه بدون شیر، جایگزین‌های شیر مانند نارگیل، برنج، بادام و شیر سویا، شکلات تیره و ساده با 70 درصد کاکائو یا بیشتر،چیپس

غذاهای محدود

می توانید مقدار کمی از این مواد غذایی را بخورید زیرا دارای مقدار متوسطی ید هستند:

  • شیر حدود 5 تا 7 قاشق چایخوری در روز (25 میلی لیتر)
  • یک قاشق چایخوری (5 گرم) کره در روز
  • پنیر 25 گرم (1 اونس) در هفته
  • محصولات لبنی مانند ماست و بستنی لبنی 1 وعده در هفته
  • هر هفته 1 تخم مرغ
  • محصولات حاوی تخم مرغ مانند سس مایونز، کاستارد، ماکارونی تخم مرغ تازه، برنج سرخ شده با تخم مرغ، پودینگ یورکشایر، پنکیک

غذاهایی که باید اجتناب کرد

شما نباید این غذاها را بخورید زیرا سطح ید بالایی دارند:

  • ماهی
  • غذاهای دریایی
  • جلبک دریایی
  • اسطوخودوس
  • سبزیجات سبز خام مانند اسفناج و کلم بروکلی
  • کیک ها و بیسکویت هایی که با تخم مرغ یا کره درست می شوند
  • شکلات شیری و شکلات سفید
  • از فست فودها و غذاهای رستورانی اجتناب کنید زیرا مواد تشکیل دهنده آنها مشخص نیست و ممکن است حاوی ید باشند
  • نمک یددار

اثرات جانبی درمان سرطان تیروئید

عوارض جانبی درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو غیر معمول است، اما می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • گردن درد یا تورم
  • احساس خشک دهان
  • طعم ناخوشایند در دهان

این درمان بر باروری در زنان تأثیر نمی گذارد. باروری را می توان در مردان پس از درمان کاهش داد، اما باید با گذشت زمان بهبود یابد.

درمان های هدفمند

داروهای جدیدتر که به عنوان درمان های هدفمند شناخته می شوند، به طور گسترده برای درمان چندین نوع سرطان تیروئید استفاده می شوند. اینها به طور خاص سلول های سرطانی را هدف قرار می دهند، نه اینکه به سلول های سالم آسیب برسانند، همان کاری که شیمی درمانی انجام می دهد.

اگر سرطان تیروئید به سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته باشد (سرطان متاستاتیک تیروئید) و به درمان با ید رادیواکتیو پاسخ نداده باشد، ممکن است توصیه شود. 3 داروی اصلی مورد استفاده به عنوان درمان هدفمند در NHS برای درمان سرطان تیروئید عبارتند از:

  • کابوزانتینیب
  • لنواتینیب
  • سورافنیب

رادیوتراپی خارجی

اگر درمان سرطان تیروئید با ید رادیواکتیو مناسب نباشد یا بی اثر باشد، ممکن است رادیوتراپی خارجی پس از جراحی برای کاهش خطر عود سرطان تیروئید استفاده شود. همچنین می‌توان از آن برای کنترل علائم کارسینوم پیشرفته یا آناپلاستیک تیروئید استفاده کرد، در صورتی که نتوان آنها را به طور کامل با جراحی برداشت.

رادیوتراپی خارجی معمولاً شامل درمان سرطان تیروئید مثلا یک بار در روز از دوشنبه تا جمعه، با استراحت در تعطیلات آخر هفته، به مدت 4 تا 6 هفته است. عوارض جانبی رادیوتراپی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • احساس بیمار بودن
  • خستگی
  • درد هنگام بلع
  • خشکی دهان

این عوارض جانبی باید ظرف چند هفته پس از پایان درمان از بین بروند.

درمان سرطان تیروئید

شیمی درمانی

شیمی درمانی به ندرت برای درمان سرطان تیروئید استفاده می شود، اما گاهی اوقات برای درمان کارسینوم آناپلاستیک تیروئید که به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است، استفاده می شود. این روش شامل مصرف داروهای قدرتمندی است که سلول های سرطانی را از بین می برند.

پس از درمان سرطان تیروئید

پس از پایان درمان، ممکن است نیاز به ادامه مصرف دارو برای کاهش خطر مشکلات بیشتر داشته باشید. همچنین به شما توصیه می شود که معاینات منظمی داشته باشید تا علائم عود سرطان را بررسی کنید.

داروها و مکمل ها

اگر مقداری یا تمام غده تیروئید شما برداشته شود، بدن دیگر هورمون تیروئید تولید نمی کند. این بدان معناست که برای جلوگیری از علائم کم کاری تیروئید، مانند خستگی، افزایش وزن و خشکی پوست، باید تا آخر عمر از قرص های هورمونی جایگزین استفاده کنید.

گاهی اوقات، غدد پاراتیروئید ممکن است در طی جراحی تحت تأثیر قرار گیرند. این غدد در نزدیکی غده تیروئید قرار دارند و به تنظیم سطح کلسیم در خون شما کمک می کنند. اگر غدد پاراتیروئید شما تحت تأثیر قرار گرفته باشد، سطح کلسیم شما ممکن است به طور موقت کاهش یابد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است نیاز به مصرف قرص کلسیم داشته باشید تا زمانی که غدد دوباره شروع به عملکرد طبیعی کنند.

بارداری و شیردهی

اگر فکر می کنید باردار هستید به پزشک خود اطلاع دهید. در دوران بارداری نباید درمان سرطان تیروئید را انجام دهید. در صورت شیردهی با پزشک خود صحبت کنید. قبل از شروع درمان با ید رادیواکتیو، باید شیردهی را قطع کنید.

قرص مگاسلنیم ویواتون

قرص مگاسلنیم ویواتون محصولی سرشار از سلنیوم است که فواید بسیار زیادی بر سلامتی دارد. از فواید این قرص می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خرید مکمل دارویی

اگر می خواهید برای خرید مکمل دارویی مانند قرص تقویت سیستم ایمنی بدن اقدام کنید، می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.

مجله سلامت داروخانه آنلاین مطلعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :

محصولات جنسی
سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.