سرطان تیروئید درست بر روی غده پروانه ای شکل در قسمت پایین گردن رخ می دهد. غده تیروئید هورمون هایی را تولید می کند به طور مستقیم بر ضربان قلب، فشار خون، دمان بدن و وزن تاثیر می گذارد. وقتی سرطان آغاز می گردد، در ابتدا هیچ علامتی ندارد، اما پس از مدتی رشد می کند و باعث درد و تورم در گردن می شود. انواع مختلفی از این سرطان وجود دارد که برخی از آنها بسیار آهسته رشد می کنند و برخی دیگر رشد بسیار سریعی دارند. منابع خارجی به این موضوع اشاره می کنند که در اکثر موارد سرطان تیروئید قابل درمان است.
علائم سرطان تیروئید
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم این بیماری در ابتلدا هیچ گونه علامتی ندارند، اما علائم کم کم مشخص می شوند که به صورت زیر هستند:
- بزرگ شدن توده بر روی گردن
- تغییر در صدا مانند گرفتگی صدا
علل ابتلا به سرطان تیروئید
متاسفانه علت دقیق ابتلا به این بیماری هنوز مشخص نیست. با این وجود سرطان تیروئید زمانی رخ می دهد که سلول های غده تیروئید دچار تغییرات ژنتیکی می شود. این جهش سبب می شود تا سلول های غده تیروئید به سرعت رشد کنند و تکثیر پیدا نمایند. سلولهای جهش یافته به بافت های مجاور حمله می کنند و همین امر باعث گسترش سرطان در نقاط دیگر بدن می شود. به این امر متاساز سرطان تیروئید گفته می شود.
انواع سرطان تیروئید
سرطان تیروئید بر اساس انواع سلول های موجود در تومور طبقه بندی می شود. در این شرایط ابتدا بافت سرطانی نمونه برداری می شود و سپس مورد بررسی قرار می گیرد. انواع سرطان تیروئید به شرح زیر هستند:
- سرطان تیروئید پاپیلاری: این سرطان شدیدترین نوع سرطان است که ناشی از سلول های فولیکولی است که هورمون های تیروئید را تولید و ذخیره می کنند. این سرطان می تواند در هر سنی رخ دهد، اما بیشتر اوقات افراد 30 تا 50 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد. پزشکان گاهی از سرطان پاپیلاری و سرطان فولیکولار متمایز می کنند.
- سرطان تیروئید فولیکولار: این سرطان از سلول های فولیکول تیروئید ناشی می شود. سرطان فولیکولار معمولاً افراد بالای 50 سال را تحت تأثیر قرار می دهد. سرطان سلول هورتل یک نوع نادر و تهاجمی تر از سرطان تیروئید فولیکولار است.
- سرطان آناپلاستیک تیروئید: این سرطان یک نوع نادر از سرطان تیروئید است که از سلول های فولیکولی شروع می شود و به سرعت رشد می کند و درمان آن بسیار مشکل است. سرطان آناپلاستیک معمولاً در بزرگسالان 60 سال به بالا رخ می دهد.
- سرطان مدولاری تیروئید: سرطان مدولاری تیروئید از سلول های تیروئید به نام سلول های C شروع می شود که هورمون کلسی تونین را تولید می کنند. افزایش سطح کلسی تونین در خون می تواند سرطان تیروئید مدولاری را در مراحل اولیه نشان دهد. برخی از سندرم های ژنتیکی خطر ابتلا به سرطان تیروئید مدولاری را افزایش می دهند، اگرچه این ارتباط ژنتیکی غیر معمول است.
انواع بسیار نادر دیگری از این سرطان وجود دارند که از لنفوم تیروئید شروع می شوند و سلول های ایمنی تیروئید را تحت تاثیر قرار می هد.
عوامل خطر
برخی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند که به شرح زیرند:
- جنسیت: سرطان تیروئید در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.
- قرار گرفتن در معرض سطوح بالای اشعه های مضر: درمان های پرتودرمانی در سر و گردن خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد.
- برخی سندرم های ژنتیکی ارثی: سندرم های ژنتیکی که خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهند شامل سرطان تیروئید مدولاری فامیلی، نئوپلازی غدد درون ریز متعدد، سندرم کاودن و پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی هستند.
عوارض این سرطان چیست؟
این سرطان در صورتی که مشکلی در نواحی زیر به وجود بیاید، ممکن است دوباره عود کند:
- غدد لنفاوی در گردن
- قطعات کوچکی از بافت تیروئید که در حین عمل باقی مانده است
- مشکل در ریه ها و استخوان ها
البته باید بدانید اگر این بیماری عود کند قابل درمان است. به همین دلیل این بیماران باید تا چندین ماه آزمایش خون بدهند تا سلامتی آنها دائما مورد بررسی قرار گیرد.
جلوگیری
روش های مختلفی وجود دارد که از ابتلا به این بیماری پیشگری می کند. کسانی که در نزدیکی نیروگاه های هسته ای قرار دارند باید از داروی ید پتاسیم استفاده کنند. این امر خطر اثر گذاری اشعه های مضر را به میزان زیادی کاهش می دهند.
تشخیص سرطان تیروئید
آزمایشات و روشهای مورد استفاده برای تشخیص سرطان تیروئید به شرح زیرند:
- معاینه بدنی: پزشک گردن بیمار را بررسی می کند تا تغییرات فیزیکی تیروئید مانند ندول های تیروئید را احساس کند. پزشک همچنین در مورد عوامل خطر مانند قرار گرفتن در معرض اشعه و سابقه خانوادگی تومورهای تیروئید سوال می پرسد.
- آزمایش خون: آزمایش خون به تعیین عملکرد طبیعی غده تیروئید کمک می کند.
- تصویربرداری سونوگرافی: سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از ساختارهای بدن استفاده می کند. برای ایجاد تصویری از تیروئید، مبدل سونوگرافی بر روی گردن قرار می گیرد.
- برداشتن نمونه ای از بافت تیروئید: در این شرایط نمونه ای از بافت تیروئید برداشته می شود و برای تحلیل به بیمارستان فرستاده می شود.
گاهی پزشک دستور می دهد تا ام آر آی و سی تی اسکن صورت گیرد. برخی افراد نیز باید آزمایش ژنتیک بدهند ( افرادی که این بیماری را در تاریخچه خانواده خود دارند)
درمان سرطان تیروئید
گزینه های درمانی سرطان تیروئید به نوع و مرحله سرطان و سلامت کلی بیمار بستگی دارد. اکثر سرطان های تیروئید قابل درمان هستند. سرطان های بسیار کوچک که خطر انتشار کمی در بدن دارند ممکن است نیاز به درمان فوری نداشته باشند. در عوض، نظارت مکرر این نوع سرطان اهمیت زیادی دارد و از رشد توده جلوگیری می کند.
عمل جراحي
اکثر افراد مبتلا به این سرطان تحت عمل جراحی برای برداشتن تیروئید قرار می گیرند. اینکه پزشک چه عملی را توصیه می کند بستگی به موارد زیر بستگی دارد:
- نوع سرطان تیروئید
- شدت درگیری سرطان
- اینکه آیا سرطان بافت های دیگر بدن را درگیر کرده است یا خیر
قرص مگاسلنیم ویواتون
قرص مگاسلنیم ویواتون محصولی سرشار از سلنیوم است که فواید بسیار زیادی بر سلامتی دارد. از فواید این قرص می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود عملکرد غده تیروئید
شما می توانید جهت خرید قرص مگاسلنیم ویواتون از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید .
خرید مکمل دارویی
اگر می خواهید برای خرید مکمل دارویی مانند قرص تقویت سیستم ایمنی بدن اقدام کنید، می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطلعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :

[…] سرطان تیروئید […]