مکمل تقویت قوای جنسی

علت احساس طعم فلز در دهان

طعم فلز در دهان

برخی از افراد در دهان خود طعم فلز را حس می کنند. این مسئله یک اختلال چشایی است و حتی زمانیکه چیزی در دهان وجود ندارد نیز حس می شود. به این اختلال «دیسژوزیا» (Dysgeusia) یا «پاراژئوزیا» (Parageusia) گفته می شود. این اختلال دلایل مختلفی می تواند داشته باشد که در ادامه این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.

طعم فلز در دهان چرا ایجاد می شود؟

اختلال چشایی از آنجا ایجاد می شود که عاملی بتواند عملکرد طبیعی جوانه های چشایی و مسیرهای عصبی مرتبط به آنها را تغییر دهد. عواملی که می توانند باعث ایجاد طعم فلز در دهان شوند به شرح زیرند:

عدم نظافت دندان

زمانیکه بهداشت دهان رعایت نشود مشکلاتی نظیر عفونت دندان یا لثه، و التهاب خفیف یا مزمن لثه رخ می دهد. بیماری شدید دیگری مانند «ژنژیویت زخمی نکروزان حاد» نیز از دیگر مشکلات دهان و دندان است که ناگهانی رخ می دهد. تمام این موارد می توانند باعث ایجاد بوی بد و طعم فلز در دهان شوند.

عفونت

عفونت های گوش، سینوس و راه های هوایی فوقانی می توانند التهاب و تغییر در حس بویایی و چشایی را به همراه داشته باشند. طعم فلز در دهان می تواند نتیجه عفونت باشد که با درمان آن نیز از بین می رود.

مکمل ها

برخی از مولتی ویتامین ها حاوی فلزات سنگینی مانند مس، روی و آهن هستند. استفاده از این مکمل ها می تواند باعث ایجاد طعم فلز در دهان شود. مکمل های بارداری، کلسیم و آهن نیز می توانند باعث این مسئله شوند.

کمبود ویتامین B12 در بدن

کمبود این ویتامین می تواند مشکلاتی نظیر زرد شدن پوست، سوزن سوزن شدن دست و پا، تنگی نفس و تغییرات خلقی را در پی داشته باشد. همچنین بدن با کمبود این ویتامین دچار خستگی می شود، اعصاب نیز تحت تاثیر قرار می گیرند و طعم فلز در دهان حس می شود.

طعم فلز در دهان

بارداری

بسیاری از زنان در 3 ماهه اول بارداری از طعم فلز در دهان شکایت دارند. از آنجا که در دوران بارداری میزان هورمون های بدن دچار تغییر و نوسان می شوند این مسئله می تواند روی جوانه های چشایی اثر بگذارد و درک مزه ها را تغییر دهید.

درمان سرطان

درمان های سرطان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی می توانند باعث ایجاد طعم فلز در دهان شوند و خستگی به همراه داشته باشند. تغییرات چشایی در 86 درصد بیمارانی که تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی (به خصوص در ناحیه سر و گردن) بوده اند، دیده شده است. عوارض این مسئله پس از پایان دوره درمان برطرف می شود.

دهان کاج

بیماری سندرم دهان کاج بر اثر مصرف دانه کاج ایجاد می شود. 1 تا 3 روز پس از مصرف دانه کاج، افراد طعم تلخ یا مزه شدید فلز را در دهان حس می کنند که ممکن است چند هفته نیز طول بکشد.

سوء هاضمه

سوء هاضمه که با نفخ، سوزش معده و ریفلاکس همراه است می تواند باعث ایجاد طعم فلز در دهان شود. طعم فلز در دهان با برطرف شدن مشکل سوء هاضمه از بین می رود.

زوال عقل

از آنجا که مغز در تشخیص طعم غذاها نقش مهمی دارد زوال عقل می تواند روی بخش های مربوط به حس چشایی تاثیر بگذارد و باعث ایجاد طعم فلز در دهان شود.

اختلالات سیستم عصبی مرکزی

آسیب دیدگی سیستم عصبی مرکزی به دلیل سکته مغزی، ضربه به سر یا فلج بلز می تواند باعث اختلال چشایی و خستگی در فرد گردد.

جراحی مغز

ممکن است احساس طعم فلز در دهان از عوارض عمل جراحی مغز و خارج کردن تومور باشد.

طعم فلز در دهان

نارسایی کلیه

عملکرد کلیه می تواند به دلیل مسمومیت نیز مختل شود. برخی مسمومیت ها مانند مسمومیت با سرب می تواند باعث آسیب کلیه، خستگی و ایجاد طعم فلز در دهان شود.

مواد شیمیایی

افرادی که به واسطه شغل خود در معرض گازهای فلزی مانند زینک اکساید هستند ممکن است دچار تغییراتی در حس چشایی شوند. بسیاری از جوشکارها در معرض ابتلا به یک اختلال به نام تب بخار فلز هستند که با علائمی مانند تشنگی شدید و ایجاد طعم فلز در دهان همراه است و حدود 6 تا 12 ساعت ممکن است ادامه یابد.

مصرف داروها

تغییرات حس چشایی، خشکی دهان و خستگی می توانند از عوارض مصرف برخی داروها باشند. تحقیقاتی که روی 1645 دارو انجام شده نشان می دهد که 282 مورد آنها باعث ایجاد طعم فلز در دهان می شوند. داروهای زیر می توانند باعث دیسژوزیا شوند:

  • کاپتوپریل
  • دی سولفیرام
  • لیتیوم
  • متفورمین
  • آلوپورینول
  • بعضی داروهای قلبی
  • بعضی آنتی ‌بیوتیک ‎‌ها مثل تتراسایکلین، کلاریترومایسین و تینیدازول

طعم فلز در دهان

درمان های خانگی برای درمان طعم فلز در دهان

می توانید با استفاده از راهکارهای زیر طعم فلز در دهان را کنترل کنید:

  • نوشیدن آب کافی
  • مکیدن یک تکه آبنبات لیمویی قبل از خوردن غذا
  • نوشیدن چای گیاهی
  • مصرف ماست
  • خوردن مرکبات یا نوشیدن آبمیوه هایی مثل آب پرتقال یا آب لیموترش
  • استفاده نکردن از ظروف فلزی برای پخت و صرف غذا
  • شستشوی دهان پس از غذا با آب نمک، جوش شیرین یا دهانشویه‌ ضد باکتری
  • مسواک زدن دندان ‌ها و زبان پس از خوردن غذا

مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :

محصولات جنسی
سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.