امید داشتن در زندگی برای بقای انسان ضروری است. امید به ما کمک می کند در شرایط سخت به دنبال راهی برای رهایی باشم. امید به ما کمک می کند تا سدها و مشکلات را کنار بزنیم و رو به جلو پیش برویم. افراد در برخورد با پدیده ها و اتفاقات دو نوع نگاه امیدوارانه و نا امیدانه دارند. اگر شما از آن دسته افرادی هستید که عادت دارید در هنگام مواجهه با مشکلات به دنبال راه و مسیری تازه برای رسیدن به اهدافتان باشید می توان گفت نگاه شما به زندگی امیدوارانه است. در مقاله امروز به نظریه امید اشنایدر خواهیم پرداخت که به ما یاد می دهد چطور امیدوارانه زندگی کنیم.
نظریه امید اشنایدر و خالق آن
“ریک اشنایدر” یک روانشناس مثبت گراست که معقتد است افرادی که دید امیدوارانه به زندگی دارند موفقیت های بیشتری نیز در زندگی کسب می کنند و از نظر جسمی و روحی نیز سالم تر خواهند بود. اسنایدر به مفاهیمی همچون امید و بخشش توجه و علاقه بسیاری داشته است. او در طول زندگی خود 6 کتاب در مورد نظریه امید و 262 مقاله در مورد نقش امید در زندگی و تاثیرات آن بر بخش های مختلف زندگی مانند کار، تحصیل، سلامتی و مفاهیم شخصی نوشته است.
طبق نظریه امید اشنایدر تفکر امیدوارانه حاصل سه بخش مهم است:
- هدف ها: داشتن یک زندگی هدف گرا در زندگی
- مسیرها: یافتن مسیرهای مختلف برای رسیدن به اهداف
- عاملیت: باور داشتن به توانایی خود در ایجاد تغییر و رسیدن به اهداف
نظریه امید اشنایدر افراد امیدوار را اینگونه توصیف می کند: افرادی که می توانند برای خود اهداف مشخص تعیین کنند، مسیرهای مختلف برای رسیدن به هدف ها طراحی کنند و در صورت برخوردن به مشکل در مسیر باز هم به مسیر ادامه دهند.
چگونه نظریه امید اشنایدر را عملی کنیم؟
همانطور که گفته شد نظریه امید اشنایدر دارای سه مرحله است. برای عملی کردن این سه مرحله باید با روش اجرایی آنها آشنا شوید. در ادامه با جزئیات این سه بخش آشنا می شوید:
قدم اول: تفکر هدف گرا را در خود تقویت کنید
داشتن هدف بخش مهم و ابتدایی نظریه امید اسنایدر است. هدف های انسان می تواند کوتاه مدت یا بلند مدت باشند. هدف ها می توانند در قالب کلام مطرح شوند یا تصویری ذهنی باشند که نشان از موفق شدن شما در رسیدن به هدفتان دارند. اسنایدر در هنگام پژوهش های خود و با آزمایش افراد متوجه شد آنها زمانی بیشترین امید را در خود مشاهده کرده اند که هدفشان دست یافتنی باشد اما هم زمان کمی هم عدم اطمینان و ابهام در مورد آن داشته باشند.
پس در قدم اول به اهداف خود فکر کنید، به اینکه آیا مشخص، قابل اندازه گیری، دست یافتنی، مرتبط و زمان دار هستند یا نه؟ این کار را می توانید در مورد خود و اطرافیان خود انجام دهید. به طور مثال اگر مدیریت جایی را برعهده دارید از افراد بخواهید این چنین اهداف خود را بررسی کنند.
قدم دوم: مسیرهای رسیدن به موفقیت را پیدا کنید
یافتن مسیر برای رسیدن به هدف بسیار مهم است. هر چقدر بتوانید در پیدا کردن مسیرهای جدید خلاق تر و مصمم تر باشید همان اندازه نیز امیدوارتر هستید و با پیش آمدن مشکل از هدف چشم نمی پوشید.
زمانیکه به هدف خود فکر می کنید راه رسیدن به هدف را ترسیم کنید. چه کارهایی باید انجام دهید تا به آن برسید. به موانع نیز فکر کنید؛ همچنین به ریسک های لازم و … این کار کمک می کند برای مشکلات ممکن آماده شوید و با دیدن آنها شوکه نشوید.
قدم سوم: تغییر را ایجاد کنید
در این مرحله باید عاملیت را نشان دهید. عاملیت در نظریه امید اشنایدر به این معنی است که شما باور راسخ و مداوم دارید که اگر به شکل پیوسته در مسیر به سوی هدف گام بردارید سرانجام به آن خواهید رسید.
تفکر عاملی از این جهت در نظریه امید اشنایدر بسیار مهم است که به فرد در مواجهه با مشکلات قدرت عمل می دهد. تفکر عاملی کمک می کند زمانی که نیاز به تغییر مسیر دارید بتوانید حرکت کنید و از راهی که مسدود شده یا به بیراهه می رود بیرون بیایید و مسیر جدیدتری را دنبال کنید.
ایجاد تغییر گاهی می تواند به معنای ایجاد عادت ها برای رسیدن به نتیجه بهتر نیز باشد. به طور مثال برای پول درآوردن بیشتر شاید نیاز باشد صبح ها زودتر از خواب بیدار شوید یا از برخی از برنامه های تفریحی خود بگذرید.
چند نکته بسیار مهم در روند اجرایی کردن نظریه امید اشنایدر
باید دانست داشتن امید و حفظ آن نیازمند ریزه کاری هایی است. می توانید نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
- اگر احساس کمبود امید داشتید اهدافتان را کلاژ کنید و با نوشته های مربوط و انگیزشی روی دیوار بزنید تا به شما انگیزه دوباره ای بدهد.
- برخی اهداف بلند مدت نیاز به ثبات قدم بیشتری دارند. باید در نظر داشته باشید انگیزه شما در طول این مسیر حفظ شود. می توانید از تجسم خلاق، تفکر مثبت و روش های این چنینی برای حفظ انگیزه در مسیر استفاده کنید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- درماندگی آموخته شده؛ نا امیدی از تلاش برای تغییر زندگی
- تست شخصیت شناسی مایزر بریگز MBTI
- تست شخصیت شناسی نئو

ارسال نقد و بررسی