هیسترکتومی نوعی عمل جراحی است که رحم از طریق برشی که در پایین شکم ایجاد می شود، خارج می شود. اگر این عمل به صورت جزیی صورت بگیرید فقط رحم برداشته می شود و دهانه رحم دست نخورده باقی می ماند. گاهی اوقات هر دو تخمدان و لوله های فالوپ نیز برداشته می شوند. این عمل می تواند از طریق برش در واژن یا با عمل جراحی لاپارسکوپی صورت گیرد.
این روش به دو صورت هیسترکتومی واژینال یا هیسترکتومی ابدومینال انجام میشود. در روش اول رحم از طریق واژن خارج میشود و در روش دوم از طریق برشی که بر روی شکم ایجاد میشود. روش اول در مقایسه با روش دوم هزینه و دوره ریکاوری کمتری را دارد. اگر جراح تشخیص دهد که اندزه رحم به صورتی است که خروج آن از واژن امکان پذیر نیست، روش دوم را به کار میبرد.
علت هیسترکتومی
این عمل به دلایل مختلفی صورت می گیرد که به شرح زیرند:
- سرطان رحم: اگر زنان به سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم مبتلا هستد، بهترین گزینه درمانی این عمل است. همچنین، ممکن است پزشک گزینه های دیگری مانند پرتو درمانی و یا شیمی درمانی را توصیه کند.
- فیبروم: اگر دارای فیبروم هستید، ممکن است دچار خونریزی مداوم، کم خونی و یا درد در لگن یا فشار در مثانه شوید. اگر این بیماری توسط روش های دیگر درمان نشود، این عمل جراحی پیشنهاد می شود.
- آندومتریوز: اندومتریوز بافت داخلی رحم است که بر روی تخمدان ها، لوله های فالوپ و یا سایر اندام های لگنی و شکمی رشد می کند. وقتی این بیماری با دارو و یا عمل جراحی درمان نشود، پزشک روش هیسترکتومی را پیشنهاد می دهد.
- پرولاپس رحم: این بیماری زمانی رخ می دهد که رباط ها و بافت های رحم ضعیف شوند. در نتیجه افتادگی رحم می تواند منجر به بی اختیاری ادرار، فشار در لگن یا مشکلات روده شود. در این صورت ممکن است پزشک این عمل جراحی را پیشنهاد دهد.
- خونریزی غیر طبیعی واژن: اگر زن پریودهای سنگین، نامنظم و یا طولانی مدت دارد که با روش های دیگر قابل کنترل نیست، ممکن است پزشک این عمل جراحی را پیشنهاد دهد.
- درد مزمن لگن: گاهی اوقات درد لگن بسیار زیاد می شود و روش های دیگر درمانی پاسخگو نیستند. در این صورت این عمل انجام می شود تا درد لگن کاهش پیدا کند.
آیا پس از عمل جراحی هیسترکتومی امکان بارداری وجود دارد؟
متاسفانه باید بدانید که این عمل جراحی توانایی فرد برای باردار شدن را کاهش می دهد. به همین دلیل منابع خارجی بر این امر تاکید می ورزند که این روش باید آخرین روش درمانی باشد. در واقع، با این عمل یائسگی رخ می دهد.
عوارض هیسترکتومی
این جراحی جز جراحیهای بی خطر است ، اما ممکن است مشکلات زیر برای برخی از بیماران به وجود بیاید:
- خونریزی سنگین
- لخته های خونی در پاها یا ریه ها
- لخته شدن خون
- خون ریزی بیش از حد
- عفونت
- آسیب به ارگان های اطراف
- واکنش جانبی به داروهای بی حسی
- آسیب به مثانه و مجاری ادرار
- احتمال بروز بیماریهای قلبی و عروقی
به این مورد توجه داشته باشید که خطر بروز این مشکلات در زنانی که اضافه وزن دارند بیشتر است. از عوارض دیگر این عمل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب به مجاری ادراری، مثانه و روده
- یائسگی زود رس
آزمایشات لازم قبل از رحم
قبل از عمل جراحی، پزشک آزمایشاتی را انجام می دهد. این آزمایشات به شرح زیر هستند:
- سیتولوژی دهانه رحم و تست پاپ اسمیر ( این کار برای تشخیص سلول های غیر طبیعی دهانه رحم انجام می شود)
- بیوپسی آندومتر ( این تست سلول های غیر طبیعی را که در پوشش رحم هستند، به کار می رود)
- سونوگرافی لگن ( این آزمایش برای سنجش اندازه فیبروم رحم، پولیپ آندومتر و کیست تخمدان به کار می رود)
اقدامات لازم قبل از عمل جراحی هیسترکتومی |
تست پاپ اسمیر |
بیوپسی آندومتر |
سونوگرافی لگن |
روز قبل از عمل جراحی با استفاده ناحیه واژن با استفاده از مواد شوینده خاص ناحیه واژن شستشو داده می شود تا خطر عفونت کاهش پیدا کند. همچنین، ممکن است پزشک دوش واژینال را تجویز کند. پس از عمل نیز آنتی بیوتیک به صورت وریدی به بیمار تزریق می شود تا خطر عفونت کاهش پیدا کند. معمولا پس یک یا دو روز بیمار از بیمارستان مرخص می شود. اما ممکن است چندین هفته ترشحات خون آلود از واژن ادامه داشته باشد. این ترشحات کم هستند، در صورتی که احساس کردید این ترشحات مانند قاعدگی هستند، به پزشک مراجعه کنید.
موارد مهم پس از عمل جراحی هیسترکتومی
بعد از این عمل به موارد زیر توجه داشته باشید:
- به اندازه کافی استراحت کنید.
- تا شش هفته بعد از عمل هیچ چیز سنگینی را بلند نکنید.
- تا شش هفته اول فعالیت شدید بدنی نداشته باشید.
- تا شش هفته نباید رابطه جنسی داشته باشید.
بعد از عمل هیسترکتومی چی بخوریم؟
بعد از این عمل توصیه می شود از رژیم غذایی زیر پیروی کنید:
- از رژیم غذایی متعادل شامل پروتئین، میوه و سبزیجات استفاده کنید. این امر به بهبود بعد از عمل کمک می کند.
- روزانه حدود 8 تا 10 لیوان مایعات (به ویژه آب) بنوشید تا بدن شما به خوبی هیدراته بماند.
- مصرف فیبر را در این دوران افزایش دهید.
- غذاهای نفاخ استفاده نکنید.
قسمت تلخ داستان در انجام این عمل جراحی چیست؟
در عمل جراحی هیسترکتومی برش کوچکی در شکم بانوان ایجاد می شود و از یک وسیله کوچک الکتریکی برای برش و خروج رحم استفاده می شود. قسمت تلخ داستان این است که سر تیز و چرخنده این وسیله سبب انتشار سلولهای سرطانی در شکم فرد می شود.به همین دلیل در سال 2014، سازمان غذا و دارو در آمریکا در مورد استفاده از این تکنیک جراحی هشدار داد.
مطالعات نشان می دهند جراحی هیسترکتومی آثار منفی بر سلامتی زنان دارند!
دکتر زیانو زو در دانشگاه ییل می گوید: «عمل جراحی هیسترکتومی و میمکتومی عمل های رایجی هستندو سالانه زنان زیادی این جراحی ها را انجام می دهند.اما مسئله مهم این است که این عمل باید در شرایطی کاملا امن انجام شود» دکتر زو و تیمش داده های مرتبط با سالهای 2003 تا 2013 را جمع آوری کردند. آنها متوجه شدند زنانی که بیماری سرطان رحم داشته اند و این بیماری در آنها تشخیص داده نشده بود، هنگامیکه این جراحی را انجام داده بودند در خطر بزرگ انتشار سلولهای سرطانی قرار داشتند.
این مطالعه نشان می دهد که زنانی که بعد از عمل جراحی هیسترکتومی و یا میموکتومی می فهمند که مبتلا به سرطان رحم هستند با قطعه برداری از تومور در خطر مرگ قرار می گیرند. مخصوصا این وضعیت در زنانی که از سرطان لیومیوسارکوما رنج می برند، بدتر است! سرطان لیومیوسارکوما یک سرطان بسیار سخت رحم است. محققان به این نتیجه رسیدند انجام این جراحی ها تشخیص سرطان را دشوار می کنند.همچنین درمان بیماری سرطان را نیز با چالشهای زیادی رو به رو می کنند.
با این وجود، زو و تیمش خاطرنشان می کنند که این جراحی ها نباید به طور کامل کنار گذاشته شوند.جراحی هیسترکتومی و میموکتومی برای بیماران جوانی خوب هستند که کمتر در خطر ابتلا به بیماری سرطان قرار دارند. این گزارش در 16 سپتامبر 2019 در مجله clinical Oncology به چاپ رسید.
سوالات پرتکرار
در این قسمت تلاش می کنیم به سوالات پرتکرار شما پاسخ دهیم.
علت بزرگ شدن شکم بعد از عمل هیسترکتومی
معمولا یک یا سه ماه پس از انجام این عمل فرد احساس نفخ دارد و همین امر سبب بزرگ شدن شکم بعد از این جراحی می شود.
عوارض بعد از عمل هیسترکتومی
یکی از مهمترین عوارض هیسترکتومی عدم بارداری است. این امر می تواند چالش های زیادی را به وجود بیاورد. اما باید بدانید این عمل فعالیت جنسی را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
هزینه عمل هیسترکتومی
این عمل تحت پوشش بیمه قرار می گیرد، با این وجود باید در این رابطه با پزشک مشورت کنید.
برای خرید مکمل های دارویی به کجا مراجعه کنیم؟
برای خرید مکمل های دارویی مانند قرص تقویت سیستم ایمنی بدن و مکمل های عفونت زنان می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.
[…] دلیل اصلی احساس خستگی و یا ضعف در شما باشد. کورتاژ و یا هیسترکتومی از جمله درمان هایی هستند که خطر ابتلا به این مشکل را […]
[…] هیسترکتومی : یکی از روش های خونریزی غیر طبیعی رحم هیسترکتومی است. در این نوع جراحی رحم از بدن خارج می شود. اگر هیسترکتومی انجام دهید، دیگر پریود نخواهید شد و نمی توانید باردار شوید. هیسترکتومی جراحی بزرگی است که نیاز به بیهوشی عمومی و بستری شدن در بیمارستان دارد. احتمالا به یک دوره نقاهت طولانی نیاز داشته باشد. در مورد خطرات و مزایای هیسترکتومی حتما با پزشک مشورت کنید . […]
[…] بچه دار شوند (اگر به این موضوع علاقه مند هستید، مقاله آیا عمل جراحی هیسترکتومی منجر به سرطان می شود؟ را مطالعه […]