عوارض قرص ضد افسردگی می تواند قابل توجه باشد. منابع خارجی بر این امر تاکید می ورزند که این عوارض پس از مدتی از بین می روند، اما کسانی که از قرص های ضد افسردگی استفاده می کنند باید ورزش کنند تا بتوانند خطر آسیب این عوارض را به حداقل برسانند. اگر پس از مصرف قرص های ضد افسردگی عوارض آنها تا دو هفته ادامه داشت، باید با پزشک خود تماس بگیرید. این عوارض باید در طی هفته دوم کمرنگ شوند و در طول 4 هفته از بین بروند.
عوارض قرص ضد افسردگی SSRI ها و SNRI ها
بهتر است بدانید قرص های ضد افسردگی باز جذب کننده سروتونین و قرص های باز جذب کننده سروتونین و نوراپینفرین از قرص های پر استفاده هستند. به همین دلیل جای تعجب نیست که سوالات زیادی در مورد عوارض قرص ضد افسردگی SSRI ها و SNRI ها پرسیده شود. عوارض جانبی داروهای باز جذب کننده سروتونین SSRI ها ( مانند فلوکستین، سرترالین، فلووکسامین، سیتالوپرام، پاروکستین، ویلازودون و ورتیوکستین) و عوارض جانبی داروهای باز جذب کننده سروتونین و نوراپینفرین ( مانند ونلافاکسین، دس ونلافاکسین، دولکستین و لوومیلنا سیپران) به شرح زیر هستند:
- احساس آشفتگی، لرزش یا اضطراب
- احساس مریضی
- سوهاضمه و معده درد
- اسهال
- یبوست
- از دست دادن اشتها
- سرگیجه
- احساس خواب آلودگی شدید یا بی خوابی
- سردرد
- کاهش میل جنسی
- عدم رسیدن به ارگاسم در زنان
- اختلال نعوظ در مردان
این عوارض باید طی چند هفته از بین بروند و به بهبود سلامتی فرد افسرده کمک کنند.
عوارض داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای
یکی از سوالاتی که در مورد عوارض قرص ضد افسردگی در مورد داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای است. باید بدانید عوارض جانبی شایع داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای یا TCA ( مانند آمیتریپتیلین، ایمیپرامین، نورتریپتیلین، کلومیپرامین، دزیپرامین، تریمیپرامین، دوکسپین) به صورت زیر هستند:
- دهان خشک
- تاری دید
- یبوست
- مشکلات دفع ادرار
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- افزایش وزن
- تعریق زیاد (به ویژه در شب)
- مشکلات ریتم قلبی، مانند تپش قلب یا ضربان قلب سریع (تاکی کاردی)
این عوارض در طی 2 تا 4 هفته باید کاهش پیدا کنند.
خطرات احتمالی و عوارض قرص ضد افسردگی
عوارض قرص ضد افسردگی تنها به مواردی که در بالا اشاره کردیم ختم نمی شود. این قرص ها می توانند عوارض دیگری را نیز در پی داشته باشند که در ادامه به آنها می پردازیم.
سندرم سروتونین
سندرم سروتونین یکی از عوارض قرص ضد افسردگی که به ندرت رخ می دهد. در این شرایط سطح ماده شیمیایی سروتونین در مغز بالا می رود. داروهای SSRI ها و SNRI ها اگر همراه با داروهای دیگر که حاوی سروتونین مصرف شوند می توانند خطر بروز این سندروم را افزایش دهند. علائم سندرم سروتونین به شرح زیرند:
- گیجی
- تحریک
- گرفتگی عضلات
- تعریق
- لرزش شدید
- اسهال
در صورت مشاهده این عوارض با 115 تماس بگیرید. علائم شدید سندروم سروتونین که از عوارض قرص ضد افسردگی به شمار می روند به شرح زیرند:
- تشنج
- ضربان قلب نامنظم (آریتمی)
- بیهوشی
هیپوناترمی
افراد مسن که از داروهای ضد افسردگی استفاده می کنند، به ویژه کسانی که از SSRI استفاده می کنند، ممکن است با کاهش شدید سطح سدیم خون که به هیپوناتریمی معروف است مواجه شوند. این ممکن است منجر به تجمع مایع در داخل سلول های بدن شود که می تواند به طور بالقوه خطرناک باشد. یکی از عوارض قرص ضد افسردگی SSRI ها به هم ریختن تعادل هورمونی است. هیپوناترمی علائم زیر را ایجاد می کند:
- احساس بیماری
- سردرد
- درد عضلانی
- کاهش اشتها
- گیجی
علائم شدید هیپوناترمی به صورت زیر است:
- احساس بی حالی و خستگی
- بی نظمی
- تحریک
- روان پریشی
علائم هیپوناترمی که از عوارض قرص ضد افسردگی می تواند خطرناک باشد و حتی خطر مرگ را در پی دارد. هیپوناترمی را می توان با تغذیه محلول سدیم در بدن از طریق قطره وریدی درمان کرد.
دیابت
یکی دیگر از عوارض قرص ضد افسردگی که در اثار استفاده طولانی مدت از SSRI ها و TCA ها رخ می دهد افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. بسیاری از پزشکان بر این عقده هستند که یکی از عوارض قرص ضد افسردگی افزایش وزن است و همین امر می تواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
افکار خودکشی
در موارد نادر، به نظر می رسد یکی از عوارض قرص ضد افسردگی خودکشی باشد. این عوارض معمولا در افراد زیر 25 سال رخ می دهد. به همین دلیل توصیه می شود به محض بروز این افکار سریعا به پزشک مراجعه شود.
مکمل های ضد افسردگی
اگر می خواهید برای بهبود روحیات خود از مکمل های ضد افسردگی استفاده کنید، می توانید پس از مشورت با پزشک استفاده از مکمل های زیر را مد نظر قرار دهید:
برای تهیه انواع دیگر مکمل های دارویی می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید. همچنین، در زمان خرید، می توانید از مشاوره های رایگان و تخصصی این مرکز بهره مند شوید و بهترین مکمل ها را سفارش دهید.
[…] عوارض قرص ضد افسردگی! […]
[…] عوارض قرص ضد افسردگی! […]
[…] عوارض قرص ضد افسردگی! […]