گرفتگی گوش می تواند به دلیل عوامل بیرونی یا مشکلات داخل گوش ایجاد شود. گرفتگی گوش وضعیتی آزاردهنده است و می تواند شنوایی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. این مشکل می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و درمان های متفاوتی نیز دارد. در مقاله امروز به گرفتگی گوش بیشتر خواهیم پرداخت.
چه دلایلی باعث گرفتگی گوش می شوند؟
گرفتگی گوش می تواند در هر سنی رخ دهد هر چند این مشکل بیشتر در کودکان و در هنگام سرماخوردگی یا سینوزیت بیشتر دیده می شود. دلایل گرفتگی گوش به شرح زیرند:
جرم گوش و تجمع آن
جرم گوش ماده ای نرم است و همیشه در گوش وجود دارد. زمانیکه جرم سفت شود می تواند باعث گرفتگی گوش گردد. گوش درد، زنگ زدن گوش ها و سرگیجه می توانند از نشانه های آن باشند. جرم گوش با پاکسازی کانال گوش برطرف می شود.
انسداد شیپور استاش
شیپور استاش لوله ای است که گوش میانی را به حلق وصل می کند. مایعات و مخاط گوش از این لوله از گوش به سمت پشت حلق روانه شده و در آنجا بلعیده می شوند. برخی مواقع این مایعات و مخاط در گوش میانی به دام می افتند و گرفتگی گوش ایجاد می شود. این گرفتگی با عفونتی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا سینوزیت همراه می شود. یکی دیگر از دلایل انسداد شیپور استاش رینیت آلرژیک (التهاب مخاط بینی) است.
هر چه سریعتر باید گرفتگی شیپور استاش را برطرف کرد زیرا این مایع که در آنجا جمع شده می تواند باعث عفونت گوش شود.
قرار گیری در ارتفاعات بالا
موقعیت هایی مانند رانندگی در جاده های کوهستانی، غواصی اسکوبا و نشستن در هواپیما به دلیل تغییر سریع در فشار هوای بیرون بدن می تواند باعث گرفتگی گوش شود. این مشکل به دلیل اختلال در عملکرد لوله استاش در یکسان سازی فشار در گوش میانی رخ می دهد. گرفتگی گوش می تواند در اثر تغییر ارتفاع به تنهایی ایجاد شود و یا با سردرد، حالت تهوع و تنگی نفس همراه باشد.
تومور خوش خیم داخل گوش
نوروم آکوستیک، توموری خوش خیم است و برروی عصب جمجمه که باعث اتصال مغز به گوش درونی می شود ایجاد می گردد. این تومورها کوچک اند و رشد آرامی دارند اما زمانیکه بزرگ شوند باعث ایجاد فشار به اعصاب داخل گوش درونی می شوند. گرفتگی گوش، زنگ زدن گوش و کاهش شنوایی می تواند از عوارض آن باشد. این مشکل با جراحی و خارج کردن تومور برطرف می شود.
درمان های خانگی برای برطرف کردن گرفتگی گوش
اگر گرفتگی گوش ناشی از جرم باشد می توانید از روش های زیر برای درمان استفاده کنید:
استفاده از قطره گوش
می توان برای نرم کردن جرم و خارج کردن آن دو یا سه قطره از محلول های زیر را در گوش بریزید:
- گلیسیرین
- روغن معدنی
- روغن بچه
- هیدروژن پروکساید
- کاربامید پروکساید
اگر جرم زیاد است می توانید قطره گوش دبراکس بدون نسخه را تهیه نمایید.
شستشوی گوش
این روش برای همه به جز افرادی که جراحی گوش داشته اند یا گوششان آسیب دیده مناسب است. می توانید کیت مخصوص شستشوی گوش را از داروخانه تهیه کنید و با توجه به دستور العمل گوش ها را بشویید.
اگر گرفتگی گوش ناشی از آلرژی و عفونت باشد می توانید از روش های زیر برای درمان استفاده کنید:
استنشاق بخار
از آنجا که سینوس ها مستقیم به گوش وصل هستند استنشاق بخار می تواند مفید باشد. تنفس عمیق بخار آب جوش و دوش آب گرم می تواند به درمان گرفتگی گوش کمک کند.
استفاده از روغن های معدنی و اسانسی
برخی روغن ها خواص آنتی بیوتیک، ضدالتهاب و ضد عفونی کننده دارند. روغن نعناع، روغن اکالیپتوس و روغن درخت چای از جمله این روغن ها هستند. شما می توانید این روغن ها را به صورت بخور استنشاق کنید تا وارد بینی شوند و به پاکسازی مخاط گوش، کاهش التهاب یا درمان عفونت کمک کنند.
استفاده از پارچه گرم روی گوش
برای خشک کردن مخاط بینی و کاهش آن می توانید از پارچه گرم شده استفاده کنید. برای اینکار آب داغ را روی پارچه ای تمیز بریزید. سپس پارچه را به خوبی فشار دهید تا آب خارج شود و بعد پارچه را 5 تا 10 دقیقه روی گوش قرار دهید.
قرقره آب نمک
اینکار نیز می تواند در کاهش مخاط بینی و گوش بسیار موثر باشد.
اگر گرفتگی گوش ناشی از قرارگیری در ارتفاع باشد می توانید از روش های زیر برای بهبود استفاده کنید:
- آدامس بجوید.
- خمیازه بکشید.
- چیزی بخورید یا آب نبات بمکید.
- سوراخ بینی را با انگشت بگیرید و به آرامی سعی کنید هوا را از بینی خارج کنید.
چه زمانی باید در صورت گرفتگی گوش به پزشک مراجعه کرد؟
اگر گرفتگی گوش با روش های خانگی برطرف نشد و علائم زیر را به همراه داشت باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید:
- درد گوش
- تب
- از دست دادن شنوایی
- گرفتگی مداوم گوش
سخن پایانی
گرفتگی گوش مشکلی خطرناک محسوب نمی شود اما می تواند باعث آزار فرد شود. این مشکل به راحتی و با درمان های خانگی قابل رفع است. باید توجه داشت برای درمان گرفتگی گوش از گوش پاکن یا وسایل سر تیز به هیچ وجه استفاده نکنید. همچنین روش هایی مانند استفاده از شمع گوش نیز به دلیل آسیب هایی که به گوش می زند به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
- پارگی پرده گوش؛ علائم و علل آن
- گوش درد چگونه درمان می شود؟
- درمانی جدید برای بیماری وزوز گوش !

ارسال نقد و بررسی