داروهای ضد اضطراب داروهایی هستند که برای درمان احساس نگرانی، ترس و ناراحتی به کار برده می شوند. کارشناسان بر این عقیده هستند سطوح خاصی از استرس طبیعی است، اما اگر این احساس از حد طبیعی خارج شود می تواند مشکلات زیادی را برای سلامتی به وجود بیاورد. مطالعات آماری نشان می دهند تمامی افراد حتی برای یک بار هم که شده استرس و اضطراب را در زندگی خود تجربه کرده اند. استفاده از دارو همراه با درمان سی بی تی و یا شناخت درمانی روش مناسبی برای بهبود و درمان اضطراب است.
شما می توانید جهت خرید قرص ضد اضطراب و افسردگی از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
داروهای ضد اضطراب و افسردگی
انواع مختلفی از دارو وجود دارند که برای درمان علائم اضطراب به کار می روند. انجمن اضطراب و افسردگی آمریکا چهار گروه عمده از داروها را برای درمان اختلال اضطراب پیشنهاد می دهد که در ادامه به آنها می پردازیم.
مهار کننده های بازجذب سروتونین انتخابی
گاهی پزشک برای درمان اضطراب داروهای ضد اضطراب باز جذب سروتونین یا SSRI ها را تجویز می کند. این داروها نوعی داروی ضد افسردگی هستند، اما برای کسانی که دارای اختلال اضطراب و یا وسواس اجباری هستند نیز تجویز می شوند. مطابق تحقیقات صورت گرفته، پزشکان SSRI ها را به عنوان داروی خط اول درمان اضطراب در نظر می گیرند. این داروها ها با متوقف کردن جذب مجدد سروتونین ( که یک ماده شیمیایی است و نقش مهمی در تنظیم خلق و خوی دارد) در بدن عمل می کنند. برخی از این داروها که برای درمان اضطراب تجویز می شوند به شرح زیرند:
- سیتالوپرام
- اسکیتالوپرام
- فلوکستین
- فلووکسامین
- پاروکستین (پاکسیل ، پکسوا)
- سرترالین
این داروها معمولاً در عرض 2 تا 6 هفته شروع به تأثیر می کنند، اما برای همه موثر نیستند. معمولا این داروهای ضد اضطراب به مدت 12 ماه استفاده می شوند و سپس دوز مصرفی باید کاهش پیدا کند. بهتر است بدانید این داروها منجر به وابستگی نمی شوند.
مهار کننده های بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین
دسته دیگری از داروهای ضد اضطراب مهار کننده های بازجذب سروتونین-نوراپی نفرین یا SNRIs ها هستند. این داروها برای درمان برخی از بیماریهای مزمن نیز تجویز می شوند. این دسته داروها با کاهش جذب مجدد مغز از مواد شیمیایی سروتونین و نوراپی نفرین کار می کنند. نمونه هایی از SNRI برای کاهش اضطراب عبارتند از:
- دولوکستین
- ونلافاکسین
مانند SSRI ها، چندین هفته طول می کشد داروهای SNRI تاثیرات خود را نشان دهند.
داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای TCAs
داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای یک طبقه قدیمی از داروهای ضد افسردگی هستند. این داروها به عنوان داروهای ضد اضطراب نیز تجویز می شوند، اما تجویز داروهای SSRI بیشتر متداول است. زیرا آنها عوارض جانبی کمتری دارند. با این وجود، TCA می توانند برخی از افراد مفید باشند. این داروها زمانی تجویز می شوند که داروهای دیگر بر روی بیمار اثر ندارند. نمونه هایی از TCA برای درمان اضطراب عبارتند از:
- آمی تریپتیلین
- ایمی پرامین (توفرانیل)
- نورتریپتیلین (هلهله)
بنزودیازپین ها
بنزودیازپین ها از جمله داروهای ضد اضطراب به شمار می روند. این داروها نوعی داروی آرام بخش هستند که علائم جسمانی اضطراب مانند گرفتگی عضلات را کاهش می دهند. همچنین، بنزودیازپین ها آرامش را در عرض چندین دقیقه برقرار می سازند. اما سازمان غذا و دارو در مورد استفاده از این داروها هشدار می دهد. بنزودیازپین ها عبارتند از:
- آلپرازولام
- کلردیازپوکساید
- دیازپام (والیوم)
- لورازپام (آتیوان)
این داروها برای درمان کوتاه مدت مفید هستند، اما استفاده طولانی مدت از آنها می تواند اعتیاد آور باشد و مشکلات زیادی را برای سلامتی به وجود بیاورد. کارشناسان هشدار می دهند که پزشکان استفاده مدوام از بنزودیازپین ها را بیش از 1 ماه تجویز نکنند. برخی از افراد ممکن است بنزودیازپین ها را برای کنترل اضطراب کوتاه مدت مصرف کنند. به عنوان مثال، افرادی که از پرواز ترس دارند، می توانند این داروها را قبل از پرواز مصرف کنند. گاهی اوقات ، افراد ممکن است بنزودیازپین را در کنار SSRI به مدت چند هفته مصرف کنند داروهای SSRI اثر بخشی خود را شروع کنند.
انواع دیگر داروهای ضد اضطراب
انواع دیگری از داروهای ضد اضطراب وجود دارند که برای درمان این اختلال مورد استفاده قرار می گیرند. که در ادامه به معرفی این داروها می پردازیم.
مسدود کننده های بتا
داروهای مسدود کننده بتا داروهایی رایج برای برای افرادی هستند که فشار خون بالا و بیماری های قلبی دارند. با این حال، پزشکان ممکن است این داروها را در شرایط خاص برای درمان اضطراب تجویز کنند. بتا بلاکرها اثرات نوراپی نفرین را کاهش می دهند و علائم جسمانی اضطراب را کنترل می کنند. نمونه هایی از مسدود کننده های بتا عبارتند از آتنولول (تنورمین) و پروپرانولول (ایندرال).
بوسپیرون
یکی از داروهای ضد اضطراب که برای درمان علائم اضطراب کوتاه مدت و یا بلند مدت استفاده می شود بوسپیرون است. این دارو بسیار کندتر از بنزودیازپین ها عمل می کند و عوار جانبی کمتری دارد. همچنین، خطر وابستگی به این دارو بسیار کمتر از داروهای بنزودیازپین هاست.
مهار کننده های مونوآمین اکسیداز یا MAOIs
مهار کننده های مونوآمین اکسیداز یکی از مهمترین داروهای ضد افسردگی به شمار می روند. پزشکان این داروها را برای درمان علائم اختلال هراس اجتماعی نیز تجویز می کنند. برخی از این داروها به شرح زیر هستند:
- ایزوکربوکسازید (مارپلان)
- فنلزین (ناردیل)
- سلژیلین (امسم)
- ترانیل سایپرومین (پارنات)
عوارض جانبی داروهای ضد اضطراب
تا بدینجا به معرفی داروهای ضد اضطراب پرداختیم. اکنون ممکن است نگاهی به عوارض جانبی این داروها داشته باشیم.
عوارض جانبی داروهای ضد اضطراب SSRI ها
مصرف این داروها ممکن است باعث سرگیجه و سردرد شود. این موارد اغلب پس از چند هفته برطرف می شوند، اما اگر این عوارض فروکش نکرد، مراجعه به پزشک برای درمان بسیار مهم است. برخی از پزشکان توصیه می کنند که برای کاهش عوارض جانبی این داروها همراه با غذا مصرف و یا قبل از خواب مصرف شوند. عوارض جانبی SSRI ها شامل موارد زیر هستند:
- تاری دید
- سرگیجه
- خواب آلودگی یا خستگی
- دهان خشک
- احساس آشفتگی یا بیقراری
- افزایش وزن
- سردرد
- حالت تهوع
- مشکلات جنسی یا اختلال نعوظ
- مشکلات خواب
- ناراحتی معده
داروهای ضد اضطراب SNRI
عوارض جانبی SNRI ها مشابه SSRI ها است که به شرح زیرند:
- یبوست
- سرگیجه
- خواب آلودگی یا خستگی
- دهان خشک
- سردرد
- افزایش فشار خون
- افزایش وزن
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- مشکلات جنسی یا اختلال نعوظ
- مشکلات خواب
- عرق کردن بیش از حد معمول
- ناراحتی معده
عوارض جانبی داروهای TCA
عوارض جانبی ناشی از داروهای TCA ها متفاوت است، زیرا آنها به روش های مختلف عمل می کنند. با این وجود، عوارض جانبی احتمالی این داروها به شرح زیرند:
- تاری دید
- یبوست
- مشکل در ادرار کردن
- دهان خشک
- خواب آلودگی
- افزایش اشتها
- سبکی سر
- فشار خون پایین بعد از ایستادن
- مشکلات جنسی یا اختلال نعوظ
- عرق کردن بیش از حد معمول
- لرزش
- کاهش یا افزایش وزن
عوارض جانبی بنزودیازپین ها
همانطور که اشاره کردیم بنزودیازپین ها از جمله داروهای ضد اضطراب هستند که در استفاده از آنها جانب احتیاط باید رعایت شود. عوارض جانبی این داروها به شرح زیرند:
- تاری دید
- گیجی
- سرگیجه
- خواب آلودگی یا خستگی
- سردرد
- از دست دادن حافظه یا تمرکز
- مشکلات تعادل و هماهنگی یا گفتار
- ناراحتی معده
بنزودیازپین ها خطرات خاصی را نیز به همراه دارند. به عنوان مثال، آنها حتی پس از یک دوره کوتاه استفاده می توانند باعث وابستگی فیزیکی شوند. قطع مصرف بنزودیازپین ها ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- اضطراب و بیقراری
- افسردگی
- مشکلات خواب
- تعریق
- تشنج
خطرات شدیدتر بنزودیازپین ها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- اعتیاد
- زوال شناختی
عوارض جانبی مسدود کننده های بتا
عوارض جانبی احتمالی مسدود کننده های بتا که گاهی به عنوان داروهای ضد اضطراب مورد استفاده قرار می گیرند به شرح زیرند:
- دست ها و پاهای سرد
- افسردگی
- خستگی شدید
- فشار خون پایین
- تنگی نفس
- مشکلات خواب
- افزایش وزن
افراد مبتلا به آسم نباید از مسدود کننده های بتا استفاده کنند. افراد مبتلا به دیابت باید این داروها را با احتیاط مصرف کنند.
عوارض جانبی بوسپیرون
عوارض جانبی بوسپیرون که در دسته داروهای ضد اضطراب قرار می گیرد به شرح زیرند:
- تاری دید
- اسهال
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- دهان خشک
- خستگی
- سردرد
- دردهای عضلانی
- حالت تهوع
- تمرکز ضعیف
- بی قراری یا عصبی بودن
- مشکلات خواب
- تعریق
- ضعف جانبی
عوارض جانبی MAOIیا مونواکسیدازها
این دسته از داروها نیز که به عنوان داروهای ضد اضطراب شناخته می شوند می توانند عوارض جانبی زیر را ایجاد کنند:
- یبوست
- اسهال
- مشکل در ادرار کردن
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- دهان خشک
- سردرد
- فشار خون پایین
- حالت تهوع
- اختلال عملکرد جنسی
- مشکلات خواب
- تعریق
- افزایش وزن
این داروها می توانند با داروهای دیگر و برخی غذاها و نوشیدنی ها تداخل داشته باشند. به همین دلیل توصیه می شود قبل از استفاده از این داروها با پزشک مشورت کنید.
سوالات پرتکرار
در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار شما در مورد داروهای ضد اضطراب پاسخ دهیم.
داروی ضد اضطراب سریع الاثر
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم بنزودیازپین ها از جمله داروهایی هستند که در عرض چندین دقیقه اثر می کنند و علائم اضطراب را از بین می برند. اما با توجه به این موضوع که این داروها خطر وابستگی را در پی دارند هرگز نباید به طور مدام و بدون مشورت با پزشک مورد استفاده قرار گیرند.
قرص ضد استرس کلردیازپوکساید
اگر به اطلاعات فوری در مورد این دارو نیاز دارید باید بگوییم پوکساید برای درمان اضطراب و ترک حاد الکل استفاده می شود. همچنین، این دارو برای از بین بردن ترس و اضطراب قبل از جراحی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو متعلق به دسته ای از داروها به نام بنزودیازپین هاست که به طور مستقیم بر روی سیستم عصبی مرکزی اثر می گذارد و باعث آرامش می شود.
قرص ضد استرس برای امتحان
بسیاری از افراد قبل از امتحان استرس دارند. با توجه به این موضوع که آنها باید سریعا علائم اضطراب را کنترل کنند استفاده از داروهای ضد اضطراب بنزودیازپین ها پیشنهاد می شود. اما خطرات جانبی استفاده از این داروها بسیار بالاست. به همین دلیل در زمان استفاده از این داروها جانب احتیاط باید رعایت شود.
قرص ضد استرس برای کنکور
توضیحاتی که در مورد قرص ضد استرس برای امتحان ذکر کردیم، برای این مورد نیز قابل کاربرد است.
داروی ضد اضطراب کودکان
داروهای ضد اضطراب SSRI ها معمولاً برای کودکان مبتلا به افسردگی و اضطراب تجویز می شوند. زیرا این داروها اعتیادآور نیستند و عوارض جانبی نسبتاً کمی دارند.
داروی گیاهی ضد اضطراب
اگر شما به دنبال داروهای گیاهی برای درمان اضطراب هستید می توانید از دمنوش اسطوخودوس یا دمنوش بابونه استفاده کنید.
مکمل های ضد اضطراب را از کجا بخریم؟
برخی از مکمل های ضد اضطراب که می توانند پس از مشورت با پزشک در کنار داروهای ضد اضطراب مورد استفاده قرار گیرند به شرح زیرند:
شما می توانید برای تهیه این مکمل ها به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید و از مشاوره های رایگان این مرکز برای خرید مکمل ها بهره مند شوید.
[…] که به مشکل اضطراب دچار […]