مکمل تقویت قوای جنسی

تاثیر ترکیب گلیسیریزین در گیاه شیرین بیان بر بدن

گلیسیریزین

گلیسیریزین ترکیب فعال گیاه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) هزاران سال است که در غذا و به عنوان دارو استفاده می شود. ریشه شیرین بیان همچنین به عنوان “ریشه شیرین” شناخته می شود، حاوی ترکیبی است که حدود 50 برابر شیرین تر از شکر است. ریشه شیرین بیان هم در طب شرقی و هم در طب غربی برای درمان انواع بیماری ها از سرماخوردگی معمولی تا بیماری های کبدی استفاده شده است. گلیسیریزین به عنوان یک ماده تسکین دهنده، پوشش دهنده، و به عنوان یک خلط آور عمل می کند، به این معنی که به خلاص شدن از شر خلط کمک می کند.

سرماخوردگیشما می توانید جهت خرید قرص گلودرد و سرماخوردگی به صورت آنلاین از وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.

عملکرد گلیسیریزین بر بدن

گلیسیریزین یا اسید گلیسیریزیک را می توان به شکل آلفا و بتا یافت. فرم آلفا در کبد و اثنی عشر غالب است و بنابراین تصور می شود که اثر ضد التهابی کبدی این دارو عمدتاً ناشی از اثر این ایزومر باشد. اثر ضد التهابی گلیسیریزیک اسید از طریق سرکوب TNF آلفا و کاسپاز 3 ایجاد می شود. همچنین از انتقال NFkB به هسته ها جلوگیری می کند و رادیکال های آزاد را به هم متصل می کند.

برخی مطالعات مهار تکثیر سلول های T CD4+ را از طریق JNK، ERK و PI3K/AKT.1 نشان داده اند. فعالیت ضد ویروسی اسید گلیسیریزیک شامل مهار تکثیر ویروسی و تنظیم سیستم ایمنی بدن است. به نظر می رسد فعالیت ضد ویروسی گلیسیریزیک اسید طیف وسیعی داشته باشد و می تواند چندین نوع ویروسی مختلف مانند ویروس واکسینیا، ویروس هرپس سیمپلکس، بیماری نیوکاسل را پوشش دهد.

تصور می شود که اثر گلیسیریزیک اسید بر متابولیسم مربوط به فعالیت بازدارنده آن نسبت به 11-بتا هیدروکسی استروئید دهیدروژناز نوع 1 است که به نوبه خود باعث کاهش فعالیت هگزوز-6-فسفات دهیدروژناز می شود. از سوی دیگر، برخی از مطالعات، القای لیپوپروتئین لیپاز بالقوه را در بافت‌های غیر کبدی نشان داده‌اند و بنابراین پیشنهاد می‌شود که شرایط دیس‌لیپیدمیک را تقویت کند.

امروزه هنوز برای چندین شرایط استفاده می شود، اگرچه همه موارد استفاده از آن توسط شواهد علمی پشتیبانی نمی شود. شیرین بیان که دارای ماده فعال گلیسیریز است می تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد. نوع دیگری از شیرین بیان به نام DGL یا شیرین بیان دگلیسیریزه شده، به نظر نمی رسد که عوارض جانبی مشابهی داشته باشد و گاهی اوقات برای درمان زخم معده، زخم های شانکر و رفلاکس (GERD) استفاده می شود.

پزشکان هنوز هم گاهی شیرین بیان کامل را برای سرفه، آسم و سایر مشکلات تنفسی پیشنهاد می کنند. آماده سازی موضعی برای اگزما و سایر مشکلات پوستی استفاده می شود.

موارد مصرف دارویی شیرین بیان

ریشه شیرین بیان و ترکیب گلیسیریزین برای شرایط مختلف استفاده می شود:

زخم معده DGL

اغلب به عنوان درمانی برای زخم معده پیشنهاد می شود. چند مطالعه نشان داده اند که DGL و آنتی اسیدها به درمان زخم و همچنین برخی از داروهای تجویزی کمک می کنند. با این حال، از آنجایی که آنتی اسیدها با DGL ترکیب شده اند، نمی توان دانست که چه مقدار از مزایای DGL به تنهایی حاصل شده است.

یک مطالعه حیوانی نشان داد که آسپرین پوشش داده شده با شیرین بیان تعداد زخم ها را در موش ها تا 50 درصد کاهش می دهد. (دوزهای بالای آسپرین اغلب باعث ایجاد زخم در موش ها می شود.) در یک مطالعه، از عصاره مایع ریشه شیرین بیان برای درمان 100 نفر مبتلا به زخم معده که 86 نفر از آنها با داروهای معمولی بهبود نیافته بودند، به مدت 6 هفته استفاده شد. زخم در 22 نفر ناپدید شد. 90 درصد از شرکت کنندگان بهتر شدند.

اگزما

در یک مطالعه، ژل گلیسیریزین که روی پوست مالیده شد، به تسکین علائم خارش، تورم و قرمزی کمک کرد. ژل با 2% شیرین بیان بهتر از ژل با 1% شیرین بیان عمل می کند.

سوء هاضمه

(سوء هاضمه، GERD) مطالعات اولیه نشان می دهد که یک فرمول گیاهی خاص حاوی گلیسیریزین به نام Iberogast یا STW 5 ممکن است به تسکین علائم سوء هاضمه یا بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) کمک کند. این فرمول گیاهی همچنین حاوی نعناع و بابونه است، دو گیاهی که اغلب برای سوء هاضمه استفاده می شود.

عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی (سرماخوردگی، سرفه)

شیرین بیان یک درمان سنتی برای سرفه، آسم و گلودرد است. یک مطالعه نشان داد که غرغره کردن با شیرین بیان قبل از بیهوشی، بروز گلودرد پس از عمل را به نصف کاهش می دهد.

کاهش وزن

یک مطالعه نشان داد که گلیسیریزین ممکن است چربی بدن را کاهش دهد. 15 نفر با وزن طبیعی به مدت 2 ماه هر روز 3.5 گرم شیرین بیان مصرف کردند. چربی بدن قبل و بعد از درمان اندازه گیری شد. به نظر می رسد گلیسیریزین توده چربی بدن را کاهش می دهد و هورمون آلدوسترون را سرکوب می کند.

با این حال، افراد آب بیشتری در بافت بدن خود نگه داشتند. مطالعه دیگری نشان داد که تهیه موضعی اسید گلیسیرتینیک (یکی از اجزای شیرین بیان) ضخامت چربی را در افراد کاهش می دهد. مطالعه سوم نشان داد افرادی که روزانه 900 میلی گرم روغن فلاونوئید شیرین بیان به مدت 8 هفته مصرف می کردند، کاهش چربی بدن، وزن بدن، شاخص توده بدنی و سطح کلسترول LDL را تجربه کردند.

گلیسیریزین

یائسگی

تحقیقات اولیه نشان می دهد که گلیسیریزین ممکن است در کاهش گرگرفتگی ناشی از دوره یائسگی موثر باشد. یک مطالعه نشان داد که شیرین بیان در بهبود مدت گرگرفتگی موثرتر از HRT به نظر می رسد. دیگر افرادی که به طور منظم مقادیر زیادی گلیسیریزین (بیش از 20 گرم در روز) مصرف می کنند، ممکن است سطح هورمون آلدوسترون در خون را افزایش دهند که می تواند عوارض جانبی جدی از جمله سردرد، فشار خون بالا و مشکلات قلبی ایجاد کند. برای افرادی که در حال حاضر فشار خون بالا یا بیماری قلبی یا کلیوی دارند، حداقل 5 گرم در روز می تواند این عوارض جانبی را ایجاد کند.

فرم های موجود گلیسیریزین

محصولات شیرین بیان از ریشه های پوست کنده و بدون پوست و خشک تهیه می شوند. آماده‌سازی‌های ریشه‌ای پودری و ریز بریده شده برای چای، قرص و کپسول و همچنین عصاره‌های مایع وجود دارد. برخی از عصاره های شیرین بیان حاوی گلیسیریزین نیستند. این عصاره ها به عنوان شیرین بیان دگلیسیریزینه (DGL) شناخته می شوند و به نظر نمی رسد عوارض جانبی نامطلوب سایر اشکال شیرین بیان را داشته باشند. برخی از مطالعات نشان می دهد که DGL ممکن است برای زخم معده یا اثنی عشر بهتر باشد. DGL ممکن است هنگام مصرف با آسپرین در برابر تشکیل زخم محافظت کند.

موارد احتیاطی

استفاده از گیاهان یک رویکرد قدیمی برای تقویت بدن و درمان بیماری است. با این حال، گیاهان حاوی اجزایی هستند که می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند و می توانند با گیاهان دیگر، مکمل ها یا داروها تداخل داشته باشند. به این دلایل، شما باید گیاهان دارویی را با احتیاط مصرف کنید. شیرین بیان همراه با گلیسیریزین ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند.

گلیسیریزین بیش از حد باعث ایجاد وضعیتی به نام شبه آلدوسترونیسم می شود که می تواند باعث شود فرد نسبت به هورمونی در قشر آدرنال بیش از حد حساس شود. این وضعیت می تواند منجر به سردرد، خستگی، فشار خون بالا و حتی حملات قلبی شود. همچنین ممکن است باعث احتباس آب شود که می تواند منجر به تورم پا و سایر مشکلات شود.

اگرچه اثرات خطرناک بیشتر با دوزهای بالای شیرین بیان یا گلیسیریزین رخ می دهد، اما مقادیر کمتر شیرین بیان ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. برخی از افراد درد عضلانی یا بی حسی در بازوها و پاها دارند. برای ایمن بودن، از پزشک خود بخواهید بر استفاده شما از شیرین بیان نظارت کند.

افرادی که شرایط زیر را دارند نباید شیرین بیان مصرف کنند:

  • نارسایی قلبی
  • بیماری قلبی
  • سرطان های حساس به هورمون مانند سرطان سینه، تخمدان، رحم یا پروستات
  • احتباس مایع
  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • بیماری کلیوی
  • بیماری کبد
  • پتاسیم کم (هیپوکالمی)
  • اختلال در نعوظ
  • زنان باردار یا شیرده نباید شیرین بیان مصرف کنند.

برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف شیرین بیان در دوران بارداری می تواند خطر مرده زایی را افزایش دهد. از هیچ محصول شیرین بیان بیش از 4 تا 6 هفته استفاده نکنید.

تداخلات احتمالی دارویی

شیرین بیان ممکن است با چندین دارو از جمله موارد ذکر شده در زیر تداخل داشته باشد. اگر دارویی مصرف می کنید، قبل از مصرف شیرین بیان از پزشک خود سوال کنید.

مهارکننده های ACE و دیورتیک ها

اگر برای فشار خون بالا از مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) یا دیورتیک ها استفاده می کنید، نباید از محصولات شیرین بیان استفاده کنید. شیرین بیان می تواند باعث شود که این داروها به خوبی کار نکنند یا عوارض جانبی از جمله تجمع پتاسیم در بدن را بدتر کنند.

مهارکننده های ACE عبارتند از:

  • کاپتوپریل (کاپوتن)
  • بنازپریل (لوتنسین)
  • انالاپریل (Vasotec)
  • لیزینوپریل (Prinivil، Zestril)
  • گوزینوپریل (مونوپریل)
  • رامیپریل (آلتاس)
  • پریندوپریل (Aceon)
  • کویناپریل (آکوپریل)
  • تراندولاپریل (Mavik)
  • دیگوکسین.

از آنجایی که شیرین بیان ممکن است به طور خطرناکی خطر اثرات سمی دیگوکسین را افزایش دهد، از مصرف این گیاه با این دارو خودداری کنید.

گلیسیریزین

کورتیکواستروئیدها

شیرین بیان ممکن است اثرات داروهای کورتیکواستروئیدی را افزایش دهد. قبل از استفاده از شیرین بیان با هر نوع کورتیکواستروئید، با پزشک خود صحبت کنید.

انسولین یا داروهای دیابت: شیرین بیان ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارد.

ملین ها: شیرین بیان ممکن است باعث کاهش پتاسیم در افرادی شود که ملین های محرک مصرف می کنند.

مهارکننده های MAO : شیرین بیان ممکن است اثرات این دسته از داروهای ضد افسردگی را قوی تر کند.

داروهای ضد بارداری خوراکی: گزارش‌هایی مبنی بر ابتلای زنان به فشار خون بالا و سطوح پایین پتاسیم در هنگام مصرف شیرین بیان در حین مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی گزارش شده است.

وارفارین (کومادین): شیرین بیان ممکن است سطح این رقیق کننده خون را در بدن کاهش دهد، به این معنی که ممکن است به خوبی عمل نکند.

داروهای فرآوری شده توسط کبد: شیرین بیان ممکن است با چندین داروی فرآوری شده توسط کبد تداخل داشته باشد، از جمله:

  • سلکوکسیب (Celebrex)،
  • دیکلوفناک (Voltaren)،
  • فلوواستاتین (Lescol)،
  • گلیپیزید (Glucotrol)،
  • ایبوپروفن (Advil، Motrin)،
  • فنی توئین (Dilantin)،
  • پیروکسیکام (Feldene)،
  • فنو و سکوباربیتال (Seconal)

دیورتیک ها، داروهای هورمونی و بسیاری از داروهای دیگر با شیرین بیان تداخل دارند.

مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:

محصولات جنسی

سرکار خانم دکتر سارا شوهانی دانش آموخته دکترای فیزیک هسته ای و به عنوان پژوهشگر و محقق سازمان انرژی اتمی ایران در زمینه تشخیص و درمان سرطان و کاربرد پرتوها، دارای سابقه پژوهش طولانی دارویی و داروشناسی بوده و تحقیقات ایشان به صورت ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. برای مطالعه مقالات خانم دکتر شوهانی می توانید به وبسایت مجله سلامت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.