درد پریود و یا گرفتگی های قاعدگی ( که نام علمی آن دیسمنوره است) به دردهای ناحیه تحتانی شکم در زمان پریود گفته می شود. بسیاری از بانوان چندین روز قبل از قاعدگی این دردها را تجربه می کنند. این دردها گاهی به حدی آزار دهنده و شدید است که می تواند در فعالیت های روزمره بانوان تداخل ایجاد کند.
ابتلا به برخی از بیماریها مانند آندومتریوز و فیبروم رحم می تواند گرفتگی های قاعدگی را تشدید کند. به همین دلیل تشخیص علت اصلی این بیماری و درمان آن بهترین روش برای رهایی از این دردهاست. البته باید بدانید تمامی دردهای قاعدگی به دلیل وجود بیماری خاصی رخ نمی دهند. تحقیقات نشان داده اند با افزایش سن این دردها کنترل می شوند و اغلب با زایمان بهبود پیدا می کنند.
شما می توانید جهت خرید قرص قاعدگی از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
درد پریودی معادل چه دردی است؟
جان گیلبود، استاد بهداشت باروری در دانشگاه کالج لندن، گوید درد قاعدگی به اندازه حملات قلبی و یا دیسک کمر است و همین امر سبب می شود در زمان شروع این دردها زنان ناتوان شوند.
علائم درد پریود
علائم گرفتگی قاعدگی به شرح زیر هستند:
- درد ضربان دار یا گرفتگی شکم که می تواند شدید باشد
- دردی که 1 تا 3 روز قبل از قاعدگی شروع می شود، 24 ساعت پس از شروع قاعدگی به اوج خود می رسد و طی 2 تا 3 روز فروکش می کند
- درد کسل کننده و مداوم
- دردی که به ناحیه کمر و ران نیز کشیده می شود
برخی از زنان همراه با این درد حالات دیگری را نیز تجربه می کنند که بدین شرحند:
- حالت تهوع
- مدفوع شل
- سردرد
- سرگیجه
چرا درد پریود پیش می آید؟
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که چرا درد قاعدگی قبل و یا در زمان قاعدگی رخ می دهد. باید بدانید در طول دوره قاعدگی رحم منقبض می شود تا به خارج شدن پوشش داخلی آن ( لخته های خون که در طول قاعدگی خارج می شوند) کمک کند. مواد هورمونی ( پروستاگلاندین ها) که بروز درد و التهاب نقش دارند، انقباضات رحمی را تحریک می کنند. هر چقدر میزان این هورمون در بدن بیشتر شود، دردهای قاعدگی شدیدتر می شوند. همچنین، درد پریود می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- ابتلا به بیماری آندومتریوز: گاهی ممکن است بافتی که روی رحم قرار دارد در خارج از رحم قرار گیرد، این بافت معمولا بر روی لوله های رحمی، تخمدان ها یا بافت پوشاننده لگن قرار می گیرد و در زمان خارج شدن درد زیادی را به وجود می آورد.
- فیبروئید رحم: این توده های غیرسرطانی در دیواره رحم به وجود می آیند و می توانند باعث درد شود.
- آدنومیوز: در این بیماری، بافتی که رحم را پوشانده است در دیواره های عضلانی رحم شروع به رشد می کند.
- بیماری التهابی لگن: این عفونت اندام های تولید مثل زنان را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث دردهای شدید قاعدگی می شود.
- تنگی دهانه رحم: در بعضی از خانم ها دهانه رحم به قدری کوچک است که مانع جریان خون قاعدگی می شود و همین امر فشار درون رحم را افزایش می دهد و باعث بروز درد پریود می شود.
چه عواملی خطر بروز درد پریود را افزایش می دهند؟
برخی از شرایط سبب می شود این درد شدید تر شود که به شرح زیرند:
- فرد کمتر از 30 سال سن دارد
- فرد به بلوغ زودرس رسیده است و در سن پایین تر از 11 سالگی پریود شده است
- فرد دوره های خونریزی زیاد و یا منوراژی دارد
- فرد خونریزی های نامنظم دارد
- فرد سیگاری است
- فرد کمبود کلسیم دارد
همچنین، باید بدانید که درد پریود می تواند ارثی باشد. اگر کسی در خانواده شما این دردها را تجربه کرده است، ممکن است شما نیز آن را تجربه کنید.
آیا درد پریود عوارضی دارد؟
بهتر است بدانید گرفتگی های قاعدگی معمولا عوارض خاصی را در بدن ایجاد نمی کنند، تنها ممکن است مانع فعالیت در مدرسه، کار و یا تعاملات اجتماعی شوند. البته اگر این دردها ناشی از بیماریهای دیگر باشند می توانند مشکلات زیادی را برای سلامتی به وجود بیاورند. به طور مثال آندومتریوز می تواند باعث بروز مشکلات باروری شود و بیماری التهابی لگن می تواند به لوله های رحمی آسیب وارد کند و آنها را زخمی کند. این موضوع خطر بارداری خارج از رحم را افزایش می دهد.
تشخیص درد پریود
اگر شما برای تشخیص این درد و روشهای درمان آن به پزشک مراجعه کنید، پزشک معاینات مختلفی از جمله معاینات فیزیکی و معاینه لگن انجام می دهد تا وجود ناهنجاری در اندام های تناسلی و یا علائم عفونت را تشخیص دهد. روشهای دیگری که ممکن است پزشک برای تشخیص ریشه اصلی این درد تجویز کند به شرح زیرند:
- سونوگرافی: در این روش امواج صوتی و تصوری از رحم، دهانه رحم، لوله های رحم و تخمدان ها بدست می آیند تا وجود مشکل تشخیص داده شود.
- سایر آزمایشات تصویربرداری: اگر شدت درد زیاد باشد، پزشک انجام آزمایشاتی مانند سی تی اسکن؛ ام آر آی را تجویز می کند. این تصاویر دقیق تر هستند و می توانند به پزشک کمک کنند تا بیماری های زمینه ای را تشخیص دهد.
لاپاراسکوپی روش دیگری است که برای تشخیص درد پریود به کار برده می شود. اگرچه لاپارسکوپی معمولاً برای تشخیص گرفتگی های قاعدگی ضروری نیست، اما این روش می تواند به تشخیص بیماری های زمینه ای مانند آندومتریوز، چسبندگی رحم، فیبروم و کیست تخمدان کمک کند. در این روش، پزشک با ایجاد برش های ریز در شکم و قرار دادن یک لوله فیبر نوری با یک لنز دوربین کوچک، حفره شکم و اندام های تولید مثل را مشاهده می کند.
درمان درد پریود
اگر می خواهید درد پریود خود را درمان کنید، می توانید به راهکارهای زیر توجه داشته باشید:
- استفاده از مسکن ها: مسکت های زیادی برای این درد وجود دارند که از میان آنها می توان به ایبوپروفن، ژلوفن، استامینوفن و ناپروکسن اشاره کرد. توصیه می شود به محض شروع درد از این مسکن ها استفاده شود. زیرا اگر دردها اوج پیدا کنند، دیگر این مسکن ها اثر گذار نخواهند بود. همچنین، شما می توانید پس از مشورت با پزشک و یا دارو ساز از سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی استفاده نمایید.
- داروهای هورمونی: قرص های خوراکی ضد بارداری حاوی هورمون هایی هستند که از تخمک گذاری جلودگیری می کنند و درد پریود را کاهش می دهند. این هورمون ها به چندین شکل دیگر نیز قابل انتقال هستند: تزریق، پچ پوستی، کاشت در زیر پوست بازو.
- عمل جراحي: اگر گرفتگی های قاعدگی و درد پریود به دلیل اختلالی مانند آندومتریوز یا فیبروم باشد، پزشک برای رفع این مشکل جراحی را به شما پیشنهاد می دهد. البته باید بدانید روش های متعددی برای درمان این مشکلات وجود دارند و در صورتی که این روش ها پاسخگو نبودند جراحی به بیمار پیشنهاد می شود.
درمان های خانگی برای کنترل درد قاعدگی
همانطور که می دانید خواب کافی و استراحت از جمله مواردی هستند که در کنترل درد پریود موثر هستند. روش های دیگری نیز وجود دارند که به کنترل این درد کمک می کنند. این موارد به شرح زیرند:
- ورزش کنید.
- رابطه جنسی با کیفیت داشته باشید.
- زمانی که نزدیک به پریود است و احساس گرفتگی در شکم خود دارید از پد های گرمایشی و یا کیسه آب گرم استفاده کنید.
- از مکمل های مناسب استفاده کنید. به طور مثال مطالعات نشان داده اند که مصرف مکمل های ویتامین ایی، اسیدهای چرب امگا 3، تیامین یا ویتامین ب 1، ویتامین ب 6 و منیزیم نقش موثری در کنترل درد قاعدگی دارند.
- از استرس دوری کنید و یا روش های کنترل استرس را بیاموزید. هر چقدر استرس شما کمتر باشد، دردهای کمتری را در طول قاعدگی تجربه می کنید.
سوالات پرتکرار
در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار شما در مورد درد قاعدگی پاسخ دهیم.
دیکلوفناک برای درد پریود
یکی از داروهای موثری که می تواند به کنترل این درد کمک کند قرص دیکلوفناک است. به همین دلیل توصیه می شود پس از مشورت با پزشک از این دارو برای کنترل دردهای قاعدگی استفاده کنید.
مواد غذایی برای کاهش درد پریود
گردو، بادام و دانه کدو تنبل سرشار از منگنز هستند که گرفتگی قاعدگی را تسکین می دهند. روغن زیتون و کلم بروکلی حاوی ویتامین E است. مرغ، ماهی و سبزیجات حاوی آهن هستند که برای کاهش درد دوران پریود موثر هستند. همچنین، بذر کتان حاوی امگا 3 با خاصیت آنتی اکسیدانی است که تورم و التهاب را کاهش می دهد.
بهترین قرص برای کاهش درد پریود
قرص ها و مکمل های زیادی وجود دارند که به کاهش درد قاعدگی کمک می کنند که برخی از آنها بدین شرحند:
- کپسول ایوینینگ پرایم رز اویل روغن گل مغربی سون سیز
- کپسول لایف رز لایف آن
- کپسول نورز نوترا لایف
- قطره ویتاگنوس پورسینا
برای تهیه این مکمل ها و مکمل های دیگر می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید. تمامی محصولات این سایت دارای مجوزهای بهداشتی هستند و شما می توانید با خیال آسوده مکمل های خود را سفارش دهید.
ارسال نقد و بررسی