پس از انجام آزمایش بارداری و مثبت بودن آن، بدن بانوان تغییر زیادی می کند. اما چیزی که احتمالا نمی دانید این است که تغییرات دوران بارداری می توانند منجر به عفونت شوند! مطالعه ای بر موضوع پیشگیری از نقایص مادرزدای پرداخت و 13000 زن باردار را مورد مطالعه قرار داد. در این مطالعه مشخص شد 30 درصد از زنان حداقل یک دوره درمانی آنتی بیوتیک در دوران بارداری خود دارند که معمولا در ماه چهارم است. بنابراین ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که آیا مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری مجاز است یا خیر؟! در ادامه تلاش می کنیم تا اطلاعات بیشتری را در این زمینه در اختیار شما قرار دهیم.
شما می توانید جهت خرید مکمل بارداری از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
آنتی بیوتیک برای عفونت ویروسی نیست!
به دو دلیل عفونت های ویروسی نباید با آنتی بیوتیک درمان شوند:
- آنتی بیوتیک نقشی در درمان عفونتهای ویروسی ندارد.
- استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها منجر به مقاومت بدن در برابر عفونت می شود.
عفونت های باکتریایی
عفونت های باکتریایی شایع در دوران بارداری عفونت های دستگاه ادراری و استرپتوز گروه B است. برای چنین عفونت هایی، آنتی بیوتیک ها تنها داروهایی هستند که به درمان کمک می کنند. بهتر است بدانید که اگر عفونت دوران بارداری کنترل نگردد خطر بروز مشکلات زیادی از جمله نقایص مادرزادی، سقط جنین و یا زایمان زودرس وجود دارد.
آیا مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری بی خطر است؟
پزشکان در این مورد می گویند که اعلام مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری می تواند برای زنان باردار ترسناک باشد. اما نگرانی در این زمینه بی مورد است و مصرف این داروها بخشی از روند درمان برای داشتن کودکی سالم به شمار می روند. پزشکان بر این عقیده هستند که اگر عفونت باکتریایی در بدن مادر وجود داشته باشد، پزشک ابتدا عفونت و میزان شیوع آن را بررسی می کند و سپس اقدام به تجویز آنتی بیوتیک می کند. زیرا انواع متفاوتی از آنتی بیوتیک در دسترس هستند. برای اطمینان از مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری می توانید به لیستی که سازمان غذا و دارو اعلام کرده است مراجعه کنید.
لیست سازمان غذا و دارو برای مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری
از آنجا که تنها چند مطالعه علمی کنترل شده در مورد ایمن بودن مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری وجود دارند، پزشکان معمولاً با استفاده از داده های حاصل از تحقیقات حیوانی و تجربیات عملی تصمیم می گیرند که آنتی بیوتیک را برای زنان باردار تجویز کنند یا خیر. در سال 1979 ، سازمان غذا و دارو یک سیستم طبقه بندی برای داروها، از جمله آنتی بیوتیک ها، ایجاد کرد که به شرح زیرند:
- رده A (مطالعات کنترل شده در زنان قادر به نشان دادن خطری برای جنین در سه ماهه اول نیست. در سه ماهه های بعد شواهدی از خطر وجود ندارد. احتمال صدمه به جنین بسیار دور به نظر می رسد)
- رده B (مطالعات تولید مثل حیوانات خطری را بر روی جنین را نشان نداده اند، اما هیچ مطالعه کنترل شده ای بر روی زنان باردار وجود ندارد)
- رده C ( مطالعه بر روی حیوانات اثرات سوئی را بر روی جنین نشان داده است (باعث ناهنجاری یا مرگ می شود) و هیچ مطالعه کنترل شده ای روی زنان وجود ندارد یا مطالعاتی روی زنان و حیوانات در دسترس نیست. داروهایی که در این گروه قرار دارند باید فقط در صورتی تجویز شوند که سود بالقوه برای جنین را توجیه کنند)
- رده D (شواهد مثبتی در مورد خطر جنینی انسان وجود دارند، اما مزایای استفاده از آن در زنان باردار ممکن است قابل قبول باشد. به عنوان مثال ، اگر خطر مرگ مادر وجود داشته باشد باید از این دارو استفاده کرد. این دارو تنها در صورت وضعیت های تهدید کننده قابل استفاده است)
- رده X ( مطالعات انجام شده روی حیوانات یا انسان ناهنجاریهای جنینی را نشان می دهند، شواهدی از خطر برای جنین بر اساس تجربه انسانی یا هر دو وجود دارد. خطر استفاده از این داروها در زنان باردار به وضوح بیش از هر فایده احتمالی است. این دارو نباید توسط زنانی که باردار هستند و یا ممکن است باردار شوند استفاده شود)
قوانین کلی در مورد مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری
در اینجا چند قانون کلی در مورد مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری آورده شده است:
- از آنجا که اکثر آنتی بیوتیک ها در آزمایش های کنترل شده مورد مطالعه قرار نگرفته اند، بیشتر داروهای آنتی بیوتیک در رده B قرار می گیرند.
- به طور کلی، نوزادانی که هنوز به دنیا نیامده اند، اندام ها و بافت های آنها در حال رشد است (سه ماهه اول بارداری) و خطر آسیب در این دوران بسیار زیاد است. اما بررسی ها نشان می دهند که استفاده از آنتی بیوتیک های سولفا که همراه با چند آنتی بیوتیک دیگر مانند تریمتوپریم برای عفونت های ادراری یا سایر عفونت ها مصرف می شوند، به جنین آسیب نمی زنند و تنها ممکن است سبب زردی نوزاد پس از تولد شوند.
- لازم به یادآوری است که انتخاب آنتی بیوتیک به عوامل مختلفی بستگی دارد. تعداد بسیار کمی از داروها در هر شرایطی کاملاً منع مصرف دارند. به همین ترتی ، تعداد کمی از داروها از نظر جهانی مناسب هستند. پزشک شما باید بتواند انتخاب آنتی بیوتیک خاصی را برای کنترل عفونت در این دوران توضیح دهد و شما را در جریان مزایا و معایب آن قرار دهد.
مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری، بی خطر یا خطرناک؟
لیست گروه های بارداری و دارویی سازمان غذا و دارو کمک می کند تا از ایمنی داروها قبل از تولد جنین مطلع شویم. داروهای موجود در گروه A برای زنان باردار بی خطر هستند، در حالی که داروهای رده X برای جنین مضر هستند و نباید مورد استفاده قرار گیرند. نقایص مادرزادی مرتبط با مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری که در گروه X قرار می گیرند به شرح زیرند:
- آنانسفالی (ناهنجاری مهلک جمجمه و مغز)
- آترزی چوآنال (انسداد مجرای بینی)
- کمبود عرضی اندام
- فتق دیافراگم
- نقص چشم
- نقص مادرزادی قلب
- شکاف کام
طبق مطالعه ای که اخیرا در این زمینه انجام شده است، پنی سیلین یکی از آنتی بیوتیک های متداول در دوران بارداری است. اما بسیاری از پزشکان استفاده از این دارو را اخلاقی نمی دانند زیرا این آنتی بیوتیک در رده بی قرار می گیرد و پزشکان بر این عقیده هستند که اثرات و عوارض آن هنوز به طور کامل مشخص نشده است.
بروز نقص مادرزادی در مصرف این داروها بسیار کم است. به عنوان مثال، خطر داشتن فرزندی با سندرم قلب چپ هیپوپلاستیک در حدود یک در 4200 است و در مصرف آنتی بیوتیک های سولفونامید احتمال ابتلا به آن از هر 1400 مورد یکی است. اما پزشکان هنوز در مورد مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری که در گروه بی هستند دو دل هستند.
آنتی بیوتیک های مجاز در دوران بارداری
با توجه به این موضوع که مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری به مسئله مهمی برای زنان باردار تبدیل شده است، بسیاری از مادران به دنبال آنتی بیوتیک های مجاز برای مصرف در این دوران هستند. این داروها به شرح زیرند:
- آموکسی سیلین
- آمپی سیلین
- آگمنتین
- پنی سیلین
- سفالکسین
- کلیندامایسین
- اریترومایسین
با این وجود، برخی از آنتی بیوتیک ها معمولاً برای استفاده در دوران بارداری غیر ایمن در نظر گرفته می شوند:
- باکریم
- سیپروفلوکساسین
- داکسی سایکلین
- فورادانتین
- ماکروبید
- ماکرودانتین
- ماینوسایکلین
- سپترا
- تتراسایکلین
به این موضوع توجه داشته باشید که این لیست شامل تمامی آنتی بیوتیک های مجاز و غیر مجاز در دوران بارداری نیست!
مصرف آنتی بیوتیک در سه ماهه اول بارداری
مطالعه جدیدی در این زمینه نشان داده است زنانی که در اوایل بارداری آنتی بیوتیک مصرف می کنند احتمالاً کودکانی با نقص مادرزادی و قلبی دارند.
مصرف آزیترومایسین در بارداری
مطالعه ای که در مجله Pharmacoepidemiology and Drug Safety به چاپ رسید به بررسی ارتباط میان مصرف آنتی بیوتیک ها از جمله آزیترومایسین و کلاریترومایسین در دوران بارداری و بروز نقایص مادر زادی پرداخت. محققان این مطالعه با بررسی داده های بیش از 135000 زن باردار در بخش بارداری کبک، به بررسی زنانی پرداختند که از آنتی بیوتیک های دسته ماکرولید ( مانند آزیترومایسین) استفاده کرده بودند و زنانی که از هیچ آنتی بیوتیکی استفاده نکرده بودند. نویسنده اصلی این مطالعه اعلام کرد: «ما از نظر آماری ارتباط معنی داری بین استفاده از آنتی بیوتیک های ماکرولاید در دوران بارداری و نقایص مادرزادی در جنین پیدا نکردیم و این امر نشان می دهد که این دارو می تواند برای درمان عفونت مادر در دوران بارداری مورد استفاده قرار گیرد».
به طور کلی، سازمان غذا و دارو آزیترومایسین را در رده B قرار داده است و مطالعات نشان می دهند که مصرف آن تقریبا بی خطر است. اما کلاریترومایسین در دسته C قرار می گیرد و مصرف آن در دوران بارداری مجاز نیست مگر با تجویز پزشک.
مصرف آموکسی سیلین در بارداری
سازمان غذا و دارو آموکسی سیلین را در رده B قرار می دهد. طبق مطالبی که تا بدینجا به آن اشاره کردیم، مصرف این آنتی بیوتیک در دوران بارداری مجاز است و با احتمال بسیار پایین بروز نقایص مادرزادی مرتبط است.
سوالات پرتکرار در مورد مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری
در این قسمت تلاش می کنیم تا به سوالات پرتکرار در مورد مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری بپردازیم.
اگر در اثر ابتلا به عفونت در دوران بارداری آنتی بیوتیک مصرف نکنیم چه اتفاقی می افتد؟
عدم کنترل عفونت در دوران بارداری سبب می شود که عفونت به جنین آسیب وارد کند و خطر سقط جنین و یا بروز نقایص شدید مادرزادی وجود دارد. در نتیجه کنترل عفونت در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد.
آیا مصرف آنتی بیوتیک ها سبب بروز نقایص مادرزادی می شوند؟
خیر! همه آنتی بیوتیکها باعث بروز نقایص مادرزادی نمی شوند. پزشکان بر این باور هستند که مصرف آنتی بیوتیک های رده A و B در دوران بارداری کاملا بی خطر است و مطالعات نیز این نتایج را تایید می کنند.
آیا مصرف آنتی بیوتیک ها منجر به سقط جنین می شود؟
در مطالعه ای بر روی 182000 زن باردار ، استفاده از آنتی بیوتیک های خاص در اوایل بارداری با میزان بالاتر سقط جنین قبل از 20 هفته مرتبط بود. این آنتی بیوتیک ها شامل کینولون ها، تتراسایکلین ها، سولفونامیدها ، مترونیدازول و ماکرولیدها (به جز اریترومایسین) بودند.
برای خرید مکمل های بارداری به کجا مراجعه کنیم؟
برای خرید مکمل دوران بارداری، مکمل دوران شیردهی بانوان و مکمل پیش از بارداری می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید.
شما می توانید جهت خرید مکمل دوران شیردهی بانوان از طریق وب سایت داروخانه آنلاین اقدام نمایید.
مجله سلامت داروخانه آنلاین خرید محصولات زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- پودر ترومام وانیلی تروویتال | حاوی انواع ویتامین و مواد معدنی برای دوران بارداری و شیردهی
- قرص و سافت ژل برست فیدینگ ویواتون | کمک به رشد مغزی و بینایی شیرخوار و کمک به تامین ویتامین ها
- قرص پره ناتال فرمولا نچرال ورلد | مولتی ویتامین کامل بارداری برای رشد جنین ، کمک به تامین ویتامین ها
- قرص یدو فولیک درسا | جهت مصرف در دوران پیش از بارداری، بارداری و شیردهی
مجله سلامت داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- آیا ورزش در دوران بارداری مجاز است؟
- معرفی انواع مکمل های دوران بارداری برای تولد فرزندی سالم!
- رابطه جنسی در دوران بارداری و میزان رضایت جنسی!
- بیماریهای دوران بارداری را بشناسید!

[…] دارو باید فقط در صورت نیاز به وضوح استفاده شود. برای مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری با پزشک مشورت […]
[…] آیا مصرف آنتی بیوتیک در دوران بارداری مجاز است؟! […]