چربی خون اصطلاح پزشکی برای بالا بودن سطوح غیر طبیعی چربی ها و لیپیدهای درون بدن است. به طور کلی، اگر تری گلیسیرید یا کلسترول خون بالا رود، فرد به بیماری چربی خون بالا مبتلا می شود. تری گلیسیریدها وقتی ساخته می شوند که بدن کالری اضافی مورد نیاز بدن را ذخیره کند. رژیم های غذایی سرشار از گوشت قرمز و لبنیات پرچرب باعث ورود تری گلیسیریدها به بدن می شوند. همچنین، رژیم غذایی حاوی قندهای تصفیه شده، فروکتوز و الکل نیز می تواند باعث افزایش چربی خون گردد. در این شرایط استفاده از قرص چربی خون گزینه ای مناسب برای کنترل چربی بالای خون است.
اگر در مورد سطح کلسترول خود نگران هستید و شروع به ورزش و خوردن غذاهای سالم تری کرده اید، ممکن است تعجب کنید که آیا یک مکمل غذایی می تواند به شما کمک کند. با تأیید پزشک، در اینجا چند مکمل بهبود دهنده کلسترول وجود دارد که باید در نظر بگیرید. در حالی که مکمل های غذایی می توانند به شما کمک کنند، ممکن است به داروهای تجویزی نیز نیاز داشته باشید تا تعداد کلسترول خود را به سطح ایمن برسانید. در صورت مصرف هر نوع مکمل غذایی حتماً به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا برخی از آنها می توانند با داروهایی که ممکن است مصرف می کنید تداخل داشته باشند.
انواع مکمل های کاهش دهنده چربی خون
چندین مکمل ممکن است به کاهش سطح کلسترول فرد کمک کند و خطر بیماری قلبی را کاهش دهد. تحقیقات نشان میدهد که برخی از مکملها ممکن است زمانی مفید باشند که افراد از آنها به تنهایی یا همراه با داروهای کاهش دهنده کلسترول استفاده کنند.
فیتواسترول ها
به استرول ها و استانول های گیاهی اطلاق می شود که به طور طبیعی در برخی غذاها وجود دارند. تولید کنندگان فیتواسترول ها را به شکل قرص به عنوان مکملی برای کاهش کلسترول در نظر می گیرند.
یک متاآنالیز و مرور منبع معتبر هشت کارآزمایی بالینی در سال 2013 به این نتیجه رسید که مصرف دوز 1 تا 3 گرم (گرم) فیتوسترول دو یا سه بار در روز به مدت 4 تا 6 هفته، کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را تا 12 میلی گرم کاهش داد. (میلی گرم) در دسی لیتر. مرکز ملی سلامت مکمل و یکپارچه (NCCIH) توصیه می کند که فیتواسترول ها به طور کلی برای اکثر افراد سالم بی خطر هستند. با این حال، عوارض جانبی می تواند شامل اسهال یا چربی در مدفوع باشد. علاوه بر این، سطوح بالای استرول گیاهی در افراد مبتلا به سیتوسترولمی ممکن است با افزایش خطر آترواسکلروز زودرس مرتبط باشد.
مخمربرنج قرمز
تولیدکنندگان مخمربرنج قرمز را با تخمیر مغز برنج پخته شده با نوعی کپک به نام Monascaceae میسازند که ترکیبی فعال به نام موناکولین K تولید میکند. Monacolin K آنزیم 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl-CoA ردوکتاز را مهار می کند که به سنتز کلسترول کمک می کند. یک بررسی سال 2019 نشان میدهد که مصرف روزانه موناکولین K در مخمربرنج قرمز، سطح کلسترول LDL پلاسما را بین 15 تا 25 درصد در عرض 6 تا 8 هفته کاهش میدهد. این مکمل همچنین نشانگرهای کلسترول تام و التهاب را کاهش داد. علاوه بر این، این بررسی نشان داد که مصرف روزانه 10-3 میلیگرم موناکولین در مقایسه با استاتینها کمترین خطر را دارد. محققان پیشنهاد می کنند که مطالعات قبلی نشان می دهد که برنج مخمر قرمز عوارض جانبی مانند دردهای عضلانی که برخی افراد با استاتین ها تجربه می کنند، ایجاد نمی کندFDA هشدار می دهد که اگر افراد از برنج مخمر قرمز استفاده کنند، ممکن است دچار مشکلات شدید عضلانی شوند که منجر به نارسایی کلیه می شود.
مخمربرنج قرمز شبیه داروی لواستاتین (Mevacor) است که ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشد. FDA همچنین بیان می کند که محصولات مخمربرنج قرمز حاوی لوواستاتین ممکن است با داروهای زیر تداخل داشته باشد: داروی ضد افسردگی نفازودون (سرزون) برخی از آنتی بیوتیک ها داروهایی برای درمان HIV داروی عفونت قارچی آنها همچنین ممکن است با سایر داروهای کاهش دهنده کلسترول تداخل داشته باشند. افرادی که باردار هستند، در حال شیردهی یا مصرف استاتین هستند باید از مخمربرنج قرمز اجتناب کنند. افراد همچنین اگر در حال حاضر دارو مصرف می کنند، باید قبل از مصرف مکمل ها با پزشک مشورت کنند.
بتا گلوکان ها
بتا گلوکان ها فیبرهای موجود در گیاهان خاصی مانند قارچ و جو هستند. تحقیقات نشان میدهد که بتا گلوکانها میتوانند سطح کلسترول تام و LDL خون را کاهش دهند. این بررسی بیان میکند که بتاگلوکانها ممکن است مؤثرتر از استاتینها باشند، زیرا در مقایسه با مسدود کردن ساده آنزیمی که کلسترول را تولید میکنند، باعث تعادل مجدد سطح کلسترول میشوند.
بذر کتان
مطالعهای در سال 2017 نشان داد که مصرف مکمل بذر کتان در افراد مبتلا به بیماری عروق محیطی کلسترول LDL را تا 15 درصد در عرض 1 ماه کاهش میدهد. علاوه بر این، محققان پیشنهاد کردند که دانه کتان در زمانی که شرکت کنندگان در مطالعه از آن در ترکیب با استاتین ها استفاده می کردند، قابلیت کاهش کلسترول بیشتری دارد. یک مطالعه کوچک دیگر، منبع معتبر دیگری که شامل مردان ژاپنی بود، نشان داد که 10 گرم روغن بذر کتان روزانه کلسترول LDL را 25.8 درصد در 4 هفته و 21.2 درصد در هفته 12 کاهش می دهد. افراد می توانند دانه کتان را به صورت روغن، دانه های آسیاب شده یا به شکل کپسول مصرف کنند، اما باید ابتدا بررسی کنند که این ماده با هیچ دارویی تداخل نداشته باشد. افراد نباید دانه کتان را در دوران بارداری مصرف کنند زیرا ممکن است اثرات هورمونی داشته باشد. علاوه بر این، افراد هنگام مصرف دانه کتان باید مطمئن شوند که به خوبی هیدراته شده اند، زیرا ممکن است باعث یبوست یا اسهال شود.
اسیدهای چرب امگا 3
پزشکان اغلب سطح تری گلیسیرید افراد را هنگام آزمایش کلسترول اندازه گیری می کنند. تری گلیسیرید رایج ترین نوع چربی بدن است که انرژی اضافی را که بدن استفاده نمی کند ذخیره می کند. سطح بالای تری گلیسیرید، همچنین به عنوان هیپرتری گلیسیریدمی شناخته می شود، یک عامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی است، به ویژه در ترکیب با مقادیر کم لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و سطوح بالای کلسترول LDL
طبق یک بررسی در سال 2018، مکمل های امگا 3 ممکن است به مدیریت خطر قلبی عروقی فرد کمک کند. علاوه بر این، بررسی نشان می دهد که اسیدهای چرب امگا 3 می توانند به کاهش تری گلیسیرید و التهاب کمک کنند. افراد می توانند اسیدهای چرب امگا 3 دوکوزاهگزانوئیک اسید و ایکوزاپنتانوئیک اسید را با خوردن ماهی چرب یا مصرف مکمل ها مصرف کنند.
مکملها
شامل مکملهایی هستند که تولیدکنندگان از جگر ماهی یا فرمهای گیاهی که از جلبکها سنتز میکنند، به دست میآورند. با این حال، مکمل های روغن ماهی ممکن است با برخی داروها مانند وارفارین تداخل داشته باشند. با در نظر گرفتن این موضوع، افراد باید قبل از مصرف این مکمل ها با پزشک مشورت کنند.
پسیلیوم
منابع فیبر محلول، مانند پسیلیوم، میتوانند به پاکسازی کلسترول از خون و از بین بردن آن از طریق رودهها کمک کنند. این بررسی نشان داد که در میان 24 مطالعه، شرکت کنندگان به طور متوسط 10 گرم در روز پسیلیوم مصرف کردند و توانستند کلسترول تام خود را 2-20٪ و کلسترول LDL را 6-24٪ کاهش دهند. نویسندگان بیان کردند که افراد باید مکمل های فیبر را به تدریج ترک کنند تا از عوارض جانبی مانند نفخ یا گرفتگی جلوگیری شود. آنها همچنین پیشنهاد کردند که افراد قبل از مصرف مکمل های فیبر، در صورتی که دارو مصرف می کنند یا شرایطی دارند که بر سیستم گوارشی آنها تأثیر می گذارد، باید با پزشک صحبت کنند.
چای سبز
بر اساس یک بررسی 2020 ، چای سبز کلسترول LDL و کلسترول کل را در شرکت کنندگانی که وزن متوسط یا اضافه وزن داشتند، کاهش داد. چای سبز حاوی ترکیبات فعالی به نام کاتچین است که ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی عروقی کمک کند. افراد می توانند عصاره چای سبز را به عنوان مکمل به شکل قرص خریداری کنند یا چای سبز را به عنوان نوشیدنی مصرف کنند. با این حال، چای سبز حاوی کافئین است، بنابراین افراد حساس به این ماده باید مراقب میزان مصرف خود باشند.
خطرات و عوارض جانبی مکمل ها می توانند با داروهای فرد تداخل داشته باشند یا عوارض جانبی ایجاد کنند. بنابراین، افراد باید قبل از مصرف مکملها با یک پزشک یا متخصص صحبت کنند، بهویژه اگر دارای بیماری هستند یا دارو مصرف میکنند. علاوه بر این، بسیاری از مکمل ها برای استفاده در دوران بارداری یا در دوران شیردهی نامناسب هستند. علاوه بر این، اگر کسی در مورد سطح کلسترول خود نگرانی دارد، می تواند در مورد رژیم غذایی و استراتژی های سبک زندگی که می تواند کلسترول را مدیریت کند، سلامت کلی را بهبود بخشد و خطر بیماری قلبی را کاهش دهد، با پزشک مشورت کند.
خلاصه چندین مکمل مانند مخمر برنج قرمز، فیتواسترول ها و بتا گلوکان ها ممکن است به افراد در کاهش کلسترول کمک کنند. افراد می توانند با حفظ وزن متوسط، خوردن یک رژیم غذایی مغذی و شرکت در ورزش یا فعالیت منظم به بهبود نمایه کلسترول خود کمک کنند.
چه عواملی خطر ابتلا به بیماری چربی خون را افزایش می دهند؟
سبک زندگی ناسالم مهمترین مسئله ای است که باعث افزایش چربی خون می شود و همین امر آسیب های جدی به سلامتی وارد می کند. از عوامل دیگر بالا رفتن چربی خون می توان به مواردی مانند اضافه وزن، استفاده از غذاهای پرچرب، سیگار کشیدن و عدم تحرک کافی اشاره کرد. اگر شما کارهای زیرا را انجام می دهید، بی شک به زودی به بیماری چربی خون بالا مبتلا می شوید:
- استفاده مکرر از غذاهایی با چربی های اشباع و ترانس
- استفاده مکرر از پروتئین حیوانی مانند گوشت و لبنیات
- نوشیدن بیش از حد الکل
ابتلا به کدام بیماری ها شما را در معرض افزایش چربی خون قرار می دهد؟
مطالعات نشان داده اند ابتلا به برخی از بیماری ها می تواند سبب شود چربی خون افزایش پیدا کند. این بیماری ها به شرح زیر هستند:
- بیماری های کلیوی
- دیابت
- سندروم تخمدان پلی کیستیک
- بارداری
- تیروئید کم کار
همچنین، باید بدانید استفاده از برخی از داروها مانند قرص های جلوگیری از بارداری، قرص های ادرار آور و استفاده از برخی از قرص های ضد افسردگی خطر افزایش چربی خون را در پی دارد.
انواع قرص های چربی خون
همانطور که متوجه شده اید، شرایط مختلفی می توانند منجر به افزایش چربی خون شوند. در این شرایط استفاده از قرص چربی خون زیر نظر پزشک می تواند به ارتقا سلامتی کمک کند. برخی از پر طرفدارترین انواع قرص چربی خون به شرح زیر هستند:
- استاتین ها ( مانند آتورواستاتین (لیپیتور)، فلوواستاتین (لسکول)، لوواستاتین (آلتوپروف و میواکور)، پیتاواستاتین (لیوالو)، پراواستاتین (پراواچول)، کلسیم روزوواستاتین (کرستور) و سیمواستاتین (زوکور))
- رزین ها ( کلستیرامین (پریوالیت، لوکولست، کوئستارن)، کلسولام (ولکول) و کلستیپول (کلستید))
- فیبرات ها ( کلوفیبرات (آترومید اس)، گمفیبروزیل (لوپید) و فنوفیبرات (آنتارا، لوفیبرا و تریگلاید))
بهترین قرص برای کاهش چربی خون
بسیاری از افراد به دنبال بهترین قرص چربی خون هستند. بهتر است بداین بهترین قرص با توجه به شرایط بدنی شما مشخص می شود. اگر چربی خون شما بالاست باید از قرص چربی خون قوی استفاده نمایید و اگر چربی خون شما زیاد بالا نیست، باید از قرص های مناسب استفاده کنید. به همین دلیل توصیه می شود برای انتخاب نوع قرص چربی خون با پزشک در ارتباط باشید.
قرص چربی خون گیاهی
اگر به دنبال قرص چربی خون گیاهی هستید، می توانید از محصولات برندهای گل دارو و باریج اسانس استفاده کنید. این برندها از مواد موثره گیاهی در محصولاتشان استفاده می نمایند.
روش های مناسب برای کاهش چربی خون
بهتر است بدانید مطالعات نشان داده اند بهترین روش درمان چربی خون (در کنار استفاده از قرص چربی خون) پیروی از رژیم غذایی سالم است. راهکارهای زیر به شما کمک می کند تا چربی خون خود را کاهش دهید:
- از چربی های سالم استفاده نمایید ( مرغ، بوقلمون، ماهی و روغن زیتون از چربی های سالم هستند)
- چربی های ترانس را از رژیم غذایی را حذف کنید.
- امگا 3 مصرف کنید.
- مصرف فیبر را افزایش دهید.
- میوه ها و سبزیجات بیشتری بخورید.
خرید قرص چربی خون
اگر به دنبال بهترین قرص چربی خون ایرانی و یا قرص خارجی چربی خون هستید، می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید. کارشناسانی که در این مرکز مشغول به فعالیت هستند مشاوره های رایگان و تخصصی خرید محصولات را در اختیار شما قرار می دهند و به شما کمک می کنند بهترین محصولات را با توجه به بودجه و ویژگی های بدنی خود انتخاب نمایید.
داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- از رژیم غذایی سالم پیروی کنید.
- فست فود و غذاهای چرب مصرف نکنید.
- ورزش کنید.
- مصرف میوه ها و سبزیجات را افزایش دهید.
پاسخ به این سوال به وضعیت سلامتی هر فرد بستگی دارد، اما به طور متوسط شما باید 3 ماه از قرص چربی خون استفاده کنید تا بتوانید اثرات آن را بر سلامتی مشاهده نمایید.
استفاده از قرص چربی خون ممکن است باعث مشکلاتی نظیر اسهال و یبوست، سردرد و بروز علائمی نظیر سرماخوردگی و مشکلاتی در حافظه شود.
بر اساس مطالعاتی که در این زمینه صورت گرفته است نیاسین و ویتامین های گروه ب بهترین ویتامین ها برای کاهش چربی خون هستند.