کم خونی یکی از رایج ترین اختلالات خونی است که طی آن سلولهای قرمز خون به اندازه کافی در بدن تولید نمی شوند؛ در نتیجه اکسیژن کافی به ارگانهای بدن نمی رسد و همین امر سلامتی را تحت تاثیر قرار می دهد. سلولهای قرمز خون در بدن اکسیژن را با استفاده از پروتئینی به نام هموگلوبین حمل می کنند. اگر این پروتئین به اندازه کافی در بدن وجود نداشته باشد کارکرد سلولهای قرمز مختل می شود. به همین دلیل، استفاده از مکمل کم خونی کودکان یکی از بهترین کارهایی است که تمامی والدین تحت نظر پزشک باید مد نظر قرار دهند.
ضرورت استفاده از مکمل آهن
هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان، آهن یک ماده معدنی مهم برای رشد و تکامل است. آهن به طور طبیعی در برخی غذاها یافت می شود و در مکمل های بدون نسخه نیز موجود است. به خصوص برای کودکانی که به سرعت در حال رشد هستند، آهن یک ماده مغذی ضروری است. این به بدن اجازه می دهد هموگلوبین تولید کند، که اکسیژن را از ریه ها در گلبول های قرمز خون در سراسر بدن حمل می کند. آهن همچنین برای ساخت برخی هورمون ها مورد نیاز است. اگر نگران این هستید که فرزندتان به اندازه کافی از این ماده معدنی دریافت نمی کند، اگر نگران این هستید که فرزندتان آهن کافی دریافت نمی کند، ابتدا با پزشک اطفال خود صحبت کنید. بدون مشورت با پزشک به کودک خود مکمل ندهید. آهن بیش از حد می تواند سمی باشد.
کم خونی یا فقر آهن چیست؟
کم خونی ناشی از فقر آهن، کم خونی است که زمانی اتفاق می افتد که آهن کافی در بدن وجود نداشته باشد. افراد مبتلا به کم خونی دارای تعداد گلبول های قرمز خون (RBC) کمتر از حد معمول هستند. گلبول های قرمز حاوی هموگلوبین هستند، پروتئینی که اکسیژن را در سراسر بدن حمل می کند. بدن برای ساختن هموگلوبین (HEE-muh-glow-bin) به آهن نیاز دارد. بدون آهن کافی، هموگلوبین کمتر و گلبول های قرمز کمتری ساخته می شود که منجر به کم خونی می شود. درمان با مکمل های آهن معمولا کم خونی را بهتر می کند.
آیا بیماری کم خونی می تواند علامت بیماری دیگری باشد؟
بهتر است بدانید بیماری کم خونی قبل از اینکه خودش بیماری باشد می تواند نشانه بروز بیماری دیگری نیز باشد. توجه به این مسئله در کودکان اهمیت بیشتری پیدا می کند. ابتلا به بیماری های انگلی، خستگی مزمن، عدم یادگیری و مشکلات عصبی و روانشناختی و مشکلات قلبی می توانند با بروز کم خونی مشخص شوند. با توجه به این موارد، رفع این بیماری و استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان اهمیت ویژه ای دارد.
دلایل بروز کم خونی در کودکان چیست؟
تغذیه نامناسب اولین دلیل بروز بیماری کم خونی است. عوامل دیگری نیز سبب بروز این بیماری می شوند. اختلالات ژنتیکی، مشکلات سیستم ایمنی بدن، انواع سرطانها و یا بیماری های مزمن می توانند سبب بروز بیماری کم خونی در کودکان شوند. این بیماری می تواند خفیف و یا بسیار جدی باشد. به همین دلیل تشخیص سریع، آغاز درمان و استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان بسیار اهمیت دارد. کم خونی ناشی از فقر آهن زمانی رخ می دهد که: مشکلی در نحوه جذب آهن توسط بدن وجود دارد (مانند بیماری سلیاک). فردی که در اثر جراحت، قاعدگی شدید یا خونریزی داخل روده خون از دست داده است. کسی که آهن کافی در رژیم غذایی دریافت نمی کند. این می تواند در افراد با شرایط زیر بیوفتد:
- کودکانی که بیش از حد شیر گاو می نوشند
- به نوزادانی که قبل از 1 سالگی شیر گاو داده اند
- گیاهخواران، زیرا گوشت، که منبع آهن است، نمی خورند
- نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و مکمل آهن دریافت نمی کنند
- به نوزادان شیر خشک با آهن کم داده می شود
- نوزادانی که زود به دنیا آمده اند یا کوچک هستند و ممکن است آهن بیشتری نسبت به شیر خشک یا شیر مادر نیاز داشته باشند.
انواع کم خونی در کودکان
- بیماری کم خونی در نتیجه فقر آهن
- کم خونی فقر آهن مقاوم به آهن (IRIDA)
- کم خونی مادرزادی
- کم خونی مگالوبلاستی
- کم خونی همولیتیک
- کم خونی سلول داسی
- تالاسمی
- کم خونی آپلاستیک
- کم خونی فانکونی
- کم خونی دیاموند- بلک فان
بیماری کم خونی معمولا با ستفاده از آزمایش خون تشخیص داده می شود. در این زمایش تعداد سلولهای قرمز و هموگلوبین موجود در نمونه اندازه گیری می شود. پزشک بهترین کسی است که می تواند کم خونی کودک را تشخیص دهد و متناسب با آن انواع مکمل کم خونی کودکان را تجویز کند. بنابراین قبل از مصرف هر مکمل ابتدا به پزشک مراجعه کنید.
علایم کم خونی در کودکان
در ابتدا، کودکان مبتلا به کم خونی فقر آهن ممکن است علائمی نداشته باشند. هنگامی که علائم ظاهر می شوند، کودک ممکن است: رنگ پریده به نظر برسد، بد خلق به نظر می رسند، خیلی خسته باشد، به سرعت از ورزش خسته شود، احساس سرگیجه یا سبکی سر و ضربان قلب تند داشته باشد، دارای تاخیر در رشد و مشکلات رفتاری شوند یا بخواهند یخ یا مواد غیر خوراکی بخورند . کم خونی توانایی های جسمانی و شناختی کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. با این وجود، اگر کم خونی خفیف باشد معمولا علایمی ندارد و همین امر اهمیت چک آپ منظم سلامتی کودک را گوشزد می کند.
کودکانی که از بیماری کم خونی رنج می برند اغلب نمی توانند مهارت های اجتماعی را به خوبی یاد بگیرند و حرکات آنها بسیار کند است. کاهش تمرکز و یادگیری از علایم بروز این بیماری است و گاهی اوقات برچسب کم هوشی به این کودکان زده می شود. کم خونی سبب می شود که این کودکان بیشتر از کودکان دیگر در معرض جذب سرب قرار گیرند و همین امر به مغز، کلیه ها و کبد کودکان آسیب وارد می کند. علایم و نشانه های بیماری کم خونی به صورت زیر هستند:
- پوست رنگ پریده
- خستگی بیش از اندازه
- سرمای دست و پا
- رشد آهسته
- اشتهای ضعیف
- عدم تنفس منظم
- ابتلا به عفونت
- هوسهای غیرعادی مانند یخ و خاک
استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان گزینه مناسبی برای رفع این بیماری و مشکلات ناشی از آن است.
برای کم خونی کودکان چه باید کرد
رفع کم خونی کودکان مهمترین مسئله ای است که تمامی والدین باید به آن توجه داشته باشند. توصیه می شود کودک به چک آپ ماهیانه برده شود، تا پزشک بتواند نمودار رشد کودک را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. در این شرایط، در صورت بروز مشکلات خاص می توان به سرعت وارد عمل شد و آن را رفع کرد. یکی از بهترین راهکارها برای رفع کم خونی کودکان استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان، زیر نظر پزشک متخصص، است.
پزشکان کم خونی ناشی از فقر آهن را با مکمل های آهن که به صورت مایع یا قرص حداقل به مدت 3 ماه مصرف می شود، درمان می کنند. برای کمک به جذب آهن در بدن: از مصرف آهن همراه با آنتی اسیدها، شیر یا چای خودداری کنید زیرا این مواد در توانایی بدن برای جذب آهن اختلال ایجاد می کنند. آهن را قبل از غذا مصرف کنید (مگر اینکه باعث ناراحتی معده شود). فردی که کم خونی او بسیار شدید است ممکن است از طریق IV (داخل وریدی) آهن یا تزریق خون دریافت کند. زمانی که کم خونی فقر آهن ناشی از چیزی غیر از کمبود آهن در رژیم غذایی باشد، درمان ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
- درمان هایی برای کاهش خونریزی در دوره های قاعدگی شدید
- کاهش میزان شیر گاو در رژیم غذایی
- درمان یک بیماری زمینه ای
برای کم خونی کودکان چه دارویی خوب است
یکی از سوالات پرتکراری که از کارشناسان داروخانه پرسیده می شود در این باره است که «بهترین مکمل برای کم خونی کودکان» چه مکملی است و یا «چه شربتی برای کم خونی کودکان خوبه». بهتر است بدانید داروخانه آنلاین طیف گسترده ای از داروها را به شما عرضه می دهد. اما در اولین مرحله شدت کم خونی کودکان باید مشخصص گردد.
به همین دلیل شما باید ابتدا به پزشک مراجعه کنید و سلامتی کودک را بررسی کنید. پس از آن می توانید به سایت داروخانه آنلاین مراجعه کنید و انواع مکمل کم خونی کودکان که در این صفحه موجود است را بررسی و خریداری نمایید.
شربت برای کم خونی کودکان
انواع مکمل کم خونی کودکان به صورت قطره و شربت به فروش می رسند. اگر بیماری کم خونی درمان نشود، در آینده کودک با مشکلات زیادی رو به رو می شود. با توجه به نوع و شدت بیماری، درمانهای متعددی برای درمان کم خونی پیشنهاد می شوند. گاهی اوقات این بیماری به حدی شدید است که کودک باید در بیمارستان بستری شود.
اما این شرایط به ندرت اتفاق می افتد و استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان به رفع این مشکل کمک می کند. نکته حایز اهمیت این است که این مکملها باید با صلاحدید پزشک مورد استفاده قرار گیرند. از انواع مکمل کم خونی کودکان که به صورت شربت و یا قطره برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار می گیرند، می توان به قطره ویتاگلوبین ویتان، شربت فرومین فیشر کیندر و قطره کواتر کیدز ب 12 دارو افشان شایگان اشاره کرد.
شربت آهن کودکان
با توجه به این موضوع که مهمترین دلیل بروز کم خونی در کودکان فقر آهن است، والیدن به دنبال بهترین مکمل آهن برای کودکان هستند. «قطره آهن نوزاد فروگلوبین ویتابیوتیکس» و «قطره آهن پدیابست کودکان» از بهترین انواع مکمل کم خونی در کودکان هستند که در سایت داروخانه آنلاین موجود هستند. همچنین، بسیاری از والدین به دنبال بهترین نوع قرص آهن برای کودکان هستند. بهتر است بدانید با توجه به این موضوع که بلع قرص برای کودکان دشوار است، مکمل کم خونی کودکان به صورت قطره و شربت تولید می شود.
درمان خانگی کم خونی در کودکان
درمان خانگی کم خونی کودکان با طراحی رژیم غذایی مناسب برای کودکان امکان پذیر است و در صورت ابتلا کودک به این بیماری آن را درمان می کند. مطالعات نشان می دهند که حجم بالای استفاده از غذاهای آماده و نوشیدنی های گازدار در میان کودکان خطر ابتلا به بیماریهای مختلف را در میان آنها افزایش می دهد و همین امر سبب بروز نگرانی های زیادی شده است.
در بسیاری از ایالتهای آمریکا استفاده از نوشیدنی های گازدار و غذاهای آماده برای کودکان ممنوع است. به همین دلیل، به منظور جلوگیری از آسیب به سلامت کودک، پیروی از رژیم غذایی سالم اهمیت زیادی دارد.
کدام غذاها حاوی آهن هستند؟
مرغ، گوشت قرمز و ماهی سرشار از آهن هستند و باید حداقل دوبار در رژیم غذایی کودک گنجانده شوند. از میان سبزیجات کلم، اسفناج و سویا نیز بهترین گزینه برای رفع کم خونی و یا جلوگیری از بروز این بیماری هستند.همچنین اگر کودک شما مبتلا به بیماری کم خونی است مخلوط آب سیب ( 1 ق غ)، آب چغندر (1 ق غ) و عسل ( 2/1 ق چ) بسیار مفید است.
اگر روزانه یک قاشق غذا خوری کنجد و عسل به کودک خود بدهید نیز می توانید بیماری کم خونی را درمان کنید.با توجه به اینکه تنها 10 درصد از آهن موجود در غذاها جذب بدن کودک می شود بسیاری از پزشکان استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان را پیشنهاد می دهند.
غذاهای غنی از آهن
هنگامی که کودک شما قادر به خوردن غذاهای جامد است، باید بتواند آهن کافی را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کند. غذاهای غنی از آهن عبارتند از:
- گوشت های قرمز
- بوقلمون
- جوجه
- ماهی
- سبزی با برگ تیره
- لوبیا
- آلو خشک
- غلات غنی شده مانند بلغور جو دوسر.
- غلات بچه اغلب با آهن غنی می شوند.
درمان کم خونی مینور
بیماری کم خونی مینور یا تالاسمی مینور بیماری است که طی آن گلبولهای قرمز خون از حد معمول کوچکتر هستند. این بیماران هیچ تفاوتی با افراد سالم ندارند. با توجه به اینکه تالاسمی مینور بیماری ارثی است افراد ناقل این بیماری باید از وجود آن آگاه باشند و در زمان ازدواج و برای اقدام به بچه دار شدن این مسئله را با پزشک در میان بگذارند.
درمانی برای بیماری تالاسمی مینور وجود ندارد. زیرا این بیماری مشکل خاصی را برای فرد ناقل به وجود نمی آورد. گاهی کودکان مبتلا به تالاسمی مینور نیاز به مصرف آهن دارند که پزشکان استفاده از انواع مکمل کم خونی کودکان را (که برای این منظور تولید شده اند) به آنها پیشنهاد می دهند.
زمان آزمایش کم خونی نوزاد
اگر بیماری کم خونی در کودکان به موقع تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است و دیگر هیچ گونه مشکلی سلامتی کودک را تهدید نمی کند. بیماری کم خونی از طریق آزمایش خون تشخیص داده می شود. به همین دلیل زمان دقیق آزمایش اهمیت زیادی دارد.
آکادمی پزشکان آمریکا اعلام کرده است که بهترین زمان آزمایش برای تشخیص کم خونی نوزداد 9 تا 12 ماهگی است. این آزمایش برای کودکانی که زودتر از موقع مقرر متولد شده اند و یا از شیر مادر تغذیه نکرده اند اهمیت بسیار بیشتری دارد. پزشک بهترین شخصی است که می تواند در این زمینه به خانواده ها مشاوره دهد.
نکاتی برای پیشگیری از کمبود آهن در کودکان
برای جلوگیری از کمبود آهن که می تواند منجر به کم خونی یا تعداد کم گلبول های قرمز خون شود، این نکات را رعایت کنید.
- مراقب مصرف شیر باشید : مطالعات نشان می دهد که نوشیدن بیش از حد شیر گاو یا شیر بز در واقع می تواند توانایی بدن برای جذب آهن را کاهش دهد. در سنین 1 تا 5 سالگی، کودکان نباید بیش از 24 اونس در روز شیر بنوشند.
- غذاهای غنی از ویتامین C را اضافه کنید: اسید اسکوربیک که در غذاهای غنی از ویتامین C یافت می شود، می تواند به جذب و استفاده بهتر آهن در بدن کودک شما کمک کند. مرکبات، توت فرنگی، گوجه فرنگی و سبزیجات سبز تیره را به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید.
- بدانید که آیا فرزند شما در معرض خطر است یا خیر. برخی از کودکان بیشتر احتمال دارد به کمبود آهن مبتلا شوند. نوزادان با ذخایر آهن به دنیا می آیند، اما نوزادان نارس زمان کمتری برای ذخیره آهن در رحم دارند، بنابراین بیشتر در معرض خطر هستند.
کودکانی که اهل غذا خوردن هستند یا رژیم غذایی عمدتاً گیاهخواری دارند ممکن است آهن کافی دریافت نکنند. برخی از بیماری ها، مانند بیماری کرون، می تواند باعث کاهش سطح آهن در کودکان شود.
دختران نوجوانی که قاعدگی شدید دارند نیز ممکن است به آهن بیشتری نیاز داشته باشند اگر در مورد سطح آهن فرزندتان نگران هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
خرید مکمل کم خونی کودکان
اگر به دنبال خرید مکمل کم خونی کودکان هستید، می توانید هم اکنون مکمل های مورد نیاز خود را از سایت داروخانه آنلاین سفارش دهید. کارشناسان این مرکز مشاوره های تخصصی را به شما می دهند و به شما کمک می کنند با توجه به نیازهای خود بهترین مکمل را خریداری نمایید.
داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
- معرفی مکملهای مفید برای رفع بیماری کم خونی در کودکان!
مصرف مکمل کم خونی کودک می تواند در موارد نادر باعث بروز برخی از عوارض جانبی شود که از مهمترین آنها می توان به اسهال، یبوست و یا کرامپ های شکمی اشاره کرد.
بله! مصرف مکمل هم برای بزرگسالان و هم برای کودکان ضروری است و از کم خونی جلوگیری می نماید. بهتر است والدین پس از مشورت با پزشک استفاده از قطره آهن را از 15 روزگی آغاز کنند.
خیر! استفاده از مکمل فولیک اسید که ویتامین ث در آن به کار رفته است برای درمان کم خونی کودکان بسیار مناسب است.
با توجه به این موضوع که کودکان سیستم گوارشی ضعیفی دارند، بهترین زمان مصرف مکمل کم خونی به ویژه مکمل آهن پس از غذا است.