ویتامین ب 7 یا بیوتین ویتامینی مهم برای سلامتی است. بسیاری از کارشناسان این ویتامین را با نام ویتامین زیبایی می شناسند. کمبود این ویتامین سبب ریزش مو می گردد و بر ساختار پوست اثر می گذارد. همچنین، یکی از دلایل تغییر شکل ناخن کمبود این ویتامین در بدن است. وجود این ویتامین برای حفظ سلامت سیستم عصبی مهم است و از بروز مشکلات عصبی جلوگیری می کند.
ویتامین ب7 چیست؟
ویتامین b7 که بیشتر با نام بیوتین شناخته می شود، یک ویتامین محلول در آب است که برای متابولیسم و عملکرد بدن حیاتی است. این جزء ضروری تعدادی از آنزیمها است که مسئول چندین مسیر متابولیک حیاتی در بدن انسان هستند، از جمله متابولیسم چربیها و کربوهیدراتها، و همچنین آمینو اسیدهای دخیل در سنتز پروتئین. بیوتین برای تقویت رشد سلولی شناخته شده است و اغلب جزء مکملهای غذایی است که برای تقویت مو و ناخن و همچنین مکملهایی که برای مراقبت از پوست به بازار عرضه میشوند، استفاده میشود.
منابع بیوتین
ویتامین B7 در تعدادی از غذاها یافت می شود، هرچند به مقدار کم. این شامل :
- گردو
- بادام زمینی
- غلات
- شیر
- زرده تخم مرغ
- نان کامل
- ماهی قزل آلا
- ساردین
- قارچ
- گل کلم
میوه هایی که حاوی بیوتین هستند عبارتند از :
- آووکادو
- موز
- تمشک
به طور کلی، یک رژیم غذایی سالم و متنوع، مقادیر کافی بیوتین را در اختیار بدن قرار می دهد. منابع غذایی شامل گوشت قرمز، تخم مرغ، دانه ها و آجیل است. بعید است که مکمل ها مضر باشند، اما ثابت نشده است که به سلامت مو، پوست و ناخن کمک کنند.
فواید سلامتی
بیوتین برای متابولیسم بدن ضروری است. به عنوان یک کوآنزیم در تعدادی از مسیرهای متابولیک شامل اسیدهای چرب و اسیدهای آمینه ضروری، و همچنین در گلوکونئوژنز - سنتز گلوکز از غیر کربوهیدرات ها عمل می کند. اگرچه کمبود بیوتین نادر است، اما برخی از گروههای افراد ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به آن باشند، مانند بیمارانی که از بیماری کرون رنج میبرند.
تقویت سیستم عصبی
قرص b7 عملکرد مناسب سیستم عصبی را تقویت می کند و برای متابولیسم کبد نیز ضروری است. قرص ویتامین b7 یا بیوتین معمولاً به عنوان یک مکمل غذایی برای تقویت مو و ناخن و همچنین در مراقبت از پوست توصیه می شود. پیشنهاد می شود که بیوتین به رشد سلولی و حفظ غشاهای مخاطی کمک می کند. اگرچه بیوتین ممکن است در برخی از لوازم آرایشی وجود داشته باشد، مهم است که به یاد داشته باشید که در واقع نمی تواند از طریق پوست، مو یا ناخن جذب شود.
فواید دیگر ویتامین ب 7
ویتامین B7 می تواند به مراقبت از موهای نازک و ناخن های شکننده، به ویژه در افرادی که از کمبود بیوتین رنج می برند، کمک کند. برخی شواهد نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت ممکن است در معرض کمبود بیوتین باشند. از آنجایی که بیوتین یک عامل مهم در سنتز گلوکز است، ممکن است به حفظ سطح قند خون مناسب در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 کمک کند. این ویتامین علاوه بر حفظ سلامت پوست و مو آثار دیگری بر سلامتی نیز دارد. از فواید دیگر این ویتامین بر سلامتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفظ متابولیسم بدن
- تنظیم قند خون
- کاهش کلسترول
- تقویت سیستم ایمنی
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- پیشگیری از آسیب به دی ان ای
به همین دلیل کارشناسان سلامتی همواره بر این موضوع تاکید می ورزند اگر می خواهید بدنی سالم داشته باشید، استفاده از این ویتامین را به رژیم غذایی خود بیافزاید.
علائم کمبود بیوتین
ریزش مو و مشکلات پوستی از جمله بثورات پوستی، ظاهر ترک در گوشه های دهان، خشکی چشم و از دست دادن اشتها است.
مقدار مصرف ویتامین ب 7
به عنوان یک ویتامین محلول در آب، بیوتین در بدن ذخیره نمی شود، در عوض از طریق ادرار ترشح می شود، بنابراین باید در رژیم غذایی روزانه ما تامین شود. مقداری ویتامین B7 نیز می تواند توسط باکتری های ساکن در روده سنتز شود. با این حال، از آنجایی که کمبود بیوتین نادر است و مقادیر مورد نیاز بدن کم است، بسیاری از کشورها در واقع میزان توصیه شده روزانه بیوتین را ارائه نمی کنند.
مقادیر پیشنهادی روزانه 6 میکروگرم برای یک نوزاد تا سن 6 ماهگی، 30 میکروگرم برای بزرگسالان 19 سال و بالاتر و 35 میکروگرم در مورد زنان شیرده است. مطالعات نشان داده اند که افراد به طور متوسط روزانه 36 میکروگرم بیوتین مصرف می کنند که با میانگین مصرف توصیه شده در بالا مطابقت دارد. ممکن است مقادیر مختلفی برای درمان کمبود ویتامین B7 توصیه شود و توسط یک پزشک مناسب توصیه می شود. مصرف روزانه بیش از 10 میلی گرم بیوتین هیچ عوارض جانبی برای بدن ندارد. علاوه بر این، تاکنون هیچ تحقیقی احتمال مصرف بیش از حد ویتامین B7 را نشان نداده است. از آنجایی که محلول در آب است، مقادیر اضافی آن در بدن ذخیره نمی شود و در عوض از طریق ادرار خارج می شود.
نیاز بدن به بیوتن برای متابولیسم درست
بدن برای متابولیسم چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین به بیوتین نیاز دارد. این یک کوآنزیم است. این بدان معنی است که به عنوان یک ترکیب حمایت کننده برای آنزیم های کربوکسیلاز عمل می کند. این آنزیم ها در موارد زیر نقش دارند:
- سنتز یا ایجاد اسیدهای چرب
- سنتز اسیدهای آمینه
- ایزولوسین و والین
- گلوکونئوژنز یا تولید گلوکز
بیوتین برای تعدادی از عملکردها مهم است. حفظ یک بارداری سالم تقریباً نیمی از زنان باردار دارای کمبود خفیف بیوتین هستند. این می تواند منجر به رشد غیر معمول در جنین شود. مصرف مکمل اسید فولیک هم در سال قبل و هم در دوران بارداری توصیه می شود. ایده خوبی است که مولتی ویتامینی تهیه کنید که حداقل 30 میکروگرم (mcg) شامل باشد. ناخن، مو و پوست مکملهای بیوتین به تنهایی، همراه با سایر ویتامینهای B یا همراه با مولتی ویتامین در دسترس هستند.
کاهش گلوکز خون
چندین مطالعه توانایی بیوتین را در کاهش گلوکز خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و نوع 2 آزمایش کرده اند. محققان دریافتند که بیوتین ممکن است ترشح انسولین از لوزالمعده را تحریک کند و متعاقباً گلوکز خون را کاهش دهد. تحقیقات انجام شده در سال 2016 نشان داد که بیوتین ممکن است به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 کمک کند.
مدیریت نوروپاتی
بیوتین برای فعالیت پیرووات کربوکسیلاز ضروری است. بدون این، سطوح بالایی از پیروات و آسپارتات ممکن است ایجاد شود و این می تواند بر اعصاب تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل، بیوتین ممکن است بتواند به کاهش آسیب عصبی در افرادی که دیابت دارند یا برای بیماری کلیوی تحت دیالیز هستند، کمک کند. یک مطالعه در سال 2021 نشان داد که بیوتین ممکن است به درد نوروپاتیک کمک کند. بیماری گانگلیون پایه پاسخگو به بیوتین این یک اختلال نادر و ارثی است. بر بخشی از سیستم عصبی که حرکت را کنترل می کند، تأثیر می گذارد. می تواند منجر به کشش غیرارادی عضلات، سفتی عضلات، ضعف عضلانی و مشکلات دیگر شود.
درمان ام اس
مطالعات نشان داده اند که دوز بالای بیوتین درمانی ممکن است به بهبود علائم در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) کمک کند. این یک بیماری خودایمنی است که بر سیستم عصبی تأثیر می گذارد و منجر به ضعف عضلانی و طیف وسیعی از مشکلات دیگر می شود. نتایج منتشر شده در منبع معتبر 2016 نشان داد که بیوتین یک درمان بی خطر است. در برخی از شرکت کنندگان، دوز بالا سه بار در روز علائم را پس از 9 ماه استفاده کاهش داد.
کمبود بیوتین
کمبود بیوتین در انسان نادر است زیرا بیوتین به طور گسترده در غذاها موجود است و باکتری های "خوب" روده معمولاً می توانند بیش از نیاز بدن بیوتین سنتز کنند. نشانه های کمبود عبارتند از :
- ریزش مو یا آلوپسی
- بثورات پوسته پوسته و قرمز در اطراف چشم ها، بینی، دهان و اندام تناسلی
- افسردگی
- بی حالی
- توهمات
- بی حسی و گزگز در دست ها و پاها
- از دست دادن کنترل حرکات بدن که به عنوان آتاکسی شناخته می شود
- تشنج
- ضعف عملکرد سیستم ایمنی
- افزایش خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچی
کمبود بیوتین به احتمال زیاد در موارد زیر ایجاد می شود:
- افراد در دوران بارداری
- افرادی که تغذیه طولانی مدت داخل وریدی دریافت می کنند
- نوزادانی که شیر مادر را با مقادیر کم بیوتین مصرف می کنند
- افراد با جذب ضعیف بیوتین به دلیل بیماری التهابی روده یا سایر اختلالات دستگاه گوارش
- افرادی که سیگار می کشند
- کسانی که از داروهای صرع مانند فنوباربیتال، فنی توئین یا کاربامازپین استفاده می کنند.
- کسانی که بیماری کبدی دارند
کمبود بیوتینیداز
کمبود بیوتینیداز یکی دیگر از علل کمبود بیوتین است. این یک اختلال متابولیک اتوزومال مغلوب است. در افراد مبتلا به این عارضه، بدن آنزیم لازم برای آزادسازی بیوتین از پروتئین های موجود در رژیم غذایی در طول هضم یا از گردش پروتئین معمولی در سلول ها را تولید نمی کند. از هر 60000 نوزاد منبع مطمئن، حدود 1 نفر دچار کمبود شدید یا جزئی بیوتینیداز هستند. در کمبود شدید، کمتر از 10 درصد فعالیت طبیعی آنزیم وجود دارد. در کمبود نسبی، 10 تا 30 درصد از فعالیت طبیعی آنزیم انجام می شود. عوارض کمبود هر ویتامین در بدن خود را با علائم ویژه ای نشان می دهد. عوارض کمبود این ویتامین به شرح زیرند:
- قرمزی پوست
- خشکی پوست
- موهای شکننده و ریزش مو
- خستگی
- کاهش اشتها
- بی خوابی و مشکلات خواب
- سوزش در دست و پا
- دردهای عضلانی
- گزگز کردن گوشه های لب
- مشکل در راه رفتن
- افسردگی
- نوسانات خلقی
چه مقدار بیوتین در غذا وجود دارد؟
هنگام جستجوی منابع بیوتین، غذا باید اولین انتخاب باشد. بیوتین موجود در غذاها معمولاً به پروتئین متصل می شود. غذاهایی که سرشار از بیوتین هستند عبارتند از:
- مخمر نان
- سبوس گندم
- گوشت ها
- تخم مرغ کامل پخته شده
- صدف خوراکی
تخم مرغ خام حاوی گلیکوپروتئینی به نام آویدین است که از جذب بیوتین جلوگیری می کند. خوردن دو یا چند سفیده تخم مرغ خام در روز به مدت چند ماه با کمبود بیوتین مرتبط است. در اینجا برخی از مواد غذایی خاص و مقادیر بیوتین آورده شده است:
- 3 اونس (اونس) جگر پخته شده
- 30.8 میکروگرم 1 تخم مرغ بزرگ و کامل پخته شده
- 10 میکروگرم 3 اونس کنسرو ماهی قزل آلا صورتی در آب
- 5 میکروگرم 1 اونس پنیر چدار
- 0.4 تا 2 میکروگرم 1 فنجان سیب زمینی شیرین
- 4.8 میکروگرم 3 اونس همبرگر پخته شده
- 3.8 میکروگرم 1 فنجان تخمه آفتابگردان بوداده
- 9.6 میکروگرم 1 فنجان بادام بو داده
بسیاری از غذاها مانند میوه ها و سبزیجات حاوی مقدار کمی بیوتین هستند. مکملهای بیوتین اغلب به عنوان درمانی برای ریزش مو و تقویت مو، پوست و ناخنهای سالم مورد استفاده قرار میگیرند. اگرچه کمبود بیوتین مطمئناً میتواند منجر به قطع ریزش مو و مشکلات پوستی یا ناخن شود. محققان همچنین خاطرنشان کردهاند که برخی از بیماریهای ریزش مو مانند آلوپسی میتوانند با مصرف بیوتین برطرف شوند، بنابراین مکملهای بیوتین به طور خاص باعث رشد مجدد می شوند.
دیگر منابع غذایی ویتامین ب 7
پیروی از رژیم غذایی سالم بهترین روش برای جلوگیری از کمبود این ویتامین در بدن است. مواد غذایی حاوی ویتامین ب 7 به شرح زیرند:
- گوشت قرمز
- جگر
- زرده تخم مرغ
- بادام زمینی
- سویا
- حبوبات
- گندم
- گل کلم
- موز
- اسفناج
- قارچ
بهتر است این مواد غذایی به صورت خام و یا نیم پز مصرف شوند.
چه افرادی در خطر کمبود ویتامین ب 7 قرار دارند؟
به طور کلی، برخی از افراد بیشتر از افراد دیگر در خطر کمبود این ویتامین قرار دارند. افرادی که از مشکلات کلیوی رنج می برند و دیالیز انجام می دهند ممکن است نتوانند این ویتامین را به خوبی جذب کنند. همچنین، ابتلا به مشکلات گوارشی و یا ابتلا به بیماریهای مزمن مانند دیابت و یا سرطان سبب می شوند این ویتامین به اندازه کافی به بدن نرسد. زنان باردار نیز باید مصرف مکملهای این ویتامین را با صلاحدید پزشک مصرف کنند تا از آسیب به جنین جلوگیری کنند.
داروخانه آنلاین مطالعه مطالب زیر را به شما پیشنهاد می دهد:
بهترین زمان مصرف قرص ویتامین ب 7 همراه صبح قبل و یا بعد از غذا است.
بله! استفاده از قرص ویتامین ب 7 برای جلوگیری از ریزش موها مفید است. همچنین، این ویتامین کیفیت موها را افزایش می دهد و به حفظ ساختار و زیبایی آن کمک می نماید.
استفاده از قرص ویتامین ب 7 در برخی از موارد ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی، اسهال و استفراغ و حتی مشکلات کلیوی شود.
بله! یکی از فواید مصرف ویتامین ب 7 بهبود متابولیسم بدن و افزایش انرژی است. به همین دلیل، توصیه می شود این قرص را صبح ها مصرف کنید که در طول روز انرژی زیادی داشته باشید.