قرص ویتامین ب 9 یکی از مهمترین مکمل های دارویی است که این روزها استفاده از آن مد نظر قرار گرفته است. ویتامین ب 9 یا اسید فولیک ویتامینی مهم برای سلامتی است. وجود این ویتامین در حفظ سلامت سیستم عصبی و ساخت ماده ژنتیکی دی ان ای اهمیت بسیار زیادی دارد. کمبود این ویتامین سبب بروز مشکلات زیادی از جمله کم خونی می گردد. این ویتامین محلول در آب است و می توان به طور روزانه از آن استفاده کرد. نقش این ویتامین در سلامتی به اندازه ای زیاد است که بسیاری از کارشناسان ویتامین ب 9 را مهمترین ویتامین گروه بی می دانند!
ویتامین B9 یا اسید فولیک چیست؟
قرص ویتامین b9 که فولات یا اسید فولیک نیز نامیده می شود، یکی از 8 ویتامین B است. تمام ویتامین های B به بدن کمک می کنند تا غذا (کربوهیدرات ها) را به سوخت (گلوکز) تبدیل کند که برای تولید انرژی استفاده می شود. این ویتامینهای B که اغلب به عنوان ویتامینهای B کمپلکس شناخته میشوند، به بدن در استفاده از چربیها و پروتئین کمک میکنند. ویتامین های B کمپلکس برای داشتن کبد سالم و پوست، مو و چشم سالم مورد نیاز هستند. آنها همچنین به عملکرد صحیح سیستم عصبی کمک می کنند.
اسید فولیک شکل مصنوعی B9 است که در مکمل ها و غذاهای غنی شده یافت می شود، در حالی که فولات به طور طبیعی در غذاها وجود دارد. تمام ویتامین های B محلول در آب هستند، به این معنی که بدن آنها را ذخیره نمی کند. اسید فولیک برای عملکرد صحیح مغز بسیار مهم است و نقش مهمی در سلامت روانی و عاطفی دارد. این ماده به تولید DNA و RNA، ماده ژنتیکی بدن کمک می کند، و به ویژه در زمانی که سلول ها و بافت ها به سرعت در حال رشد هستند، مانند دوران نوزادی، نوجوانی و بارداری، بسیار مهم است. اسید فولیک همچنین با ویتامین B12 همکاری نزدیکی دارد تا به ساخت گلبول های قرمز خون و کمک به عملکرد صحیح آهن در بدن کمک کند.
فواید استفاده از ویتامین ب 7
ویتامین B9 با ویتامین های B6 و B12 و سایر مواد مغذی برای کنترل سطح خونی اسید آمینه هموسیستئین کار می کند. سطوح بالای هموسیستئین با بیماری قلبی مرتبط است، با این حال محققان مطمئن نیستند که آیا هموسیستئین عامل بیماری قلبی است یا فقط نشانگری است که نشان می دهد ممکن است فردی به بیماری قلبی مبتلا باشد.
نقائص هنگام تولد
همانطور که گفته شد، زنان بارداری که اسید فولیک کافی دریافت نمی کنند، بیشتر احتمال دارد بچه هایی با نقص مادرزادی داشته باشند. زنان باردار باید روزانه 600 میکروگرم اسید فولیک دریافت کنند. زنانی که قصد باردار شدن دارند باید مطمئن شوند که 400 میکروگرم توصیه شده در روز دریافت می کنند، زیرا بسیاری از نقایص لوله عصبی ممکن است در مدت کوتاهی پس از لقاح و حتی قبل از اینکه زن بداند باردار است رخ دهد. ویتامین های دوران بارداری حاوی مقدار مورد نیاز اسید فولیک برای زنان باردار هستند. مطالعات نشان می دهد که زنانی که قبل از بارداری و در طول سه ماهه اول از مکمل های اسید فولیک استفاده می کنند ممکن است خطر بچه دار شدن با نقص لوله عصبی را 72 تا 100 درصد کاهش دهند.
مطالعات دیگر نشان می دهد که در زمینه غنی سازی غلات با اسید فولیک، به نظر نمی رسد مکمل اسید فولیک فواید بیشتری برای جلوگیری از اسپینا بیفیدا ارائه دهد. اسید فولیک همچنین ممکن است به جلوگیری از سقط جنین کمک کند. مطالعات رشد کودک نشان می دهد که مصرف مکمل های اسید فولیک قبل از تولد در زمان لقاح با خطر کمتر اوتیسم مرتبط است. مطالعات دیگر نشان می دهد که مصرف مکمل های اسید فولیک در اوایل بارداری با کاهش خطر تاخیر زبانی شدید در کودکان در سن 3 سالگی مرتبط است. و برخی تحقیقات نشان می دهد که سطوح پایین فولات در دوران بارداری با خطر بیشتر مشکلات عاطفی در فرزندان مرتبط است.
بیماری قلبی
فولات ممکن است از طریق چندین روش به محافظت از قلب کمک کند. اول، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد دریافت اسید فولیک کافی در رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد. همچنین، بسیاری از مطالعات نشان میدهند که افرادی که سطوح بالایی از اسید آمینه هموسیستئین دارند، تقریباً 1.7 برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری عروق کرونر و 2.5 برابر بیشتر در معرض سکته مغزی هستند. ویتامین های B کمپلکس، به ویژه ویتامین های B9، B6 و B12 به کاهش سطح هموسیستئین کمک می کنند. با این حال، هیچ مدرکی وجود ندارد که سطوح بالای هموسیستئین واقعاً باعث بیماری قلبی شود. بیشتر افرادی که نگران بیماری قلبی هستند باید روی دریافت کافی ویتامین B از غذاهای سالم تمرکز کنند. با این حال، در برخی موارد، پزشک ممکن است مصرف ویتامین B را برای کاهش سطح هموسیستئین توصیه کند. اگر در مورد بیماری قلبی نگران هستید، از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف مکمل ویتامین B برای شما مناسب است یا خیر.
کاهش شنوایی مرتبط با سن
یک مطالعه نشان می دهد که مکمل های اسید فولیک به کاهش سرعت پیشرفت کم شنوایی مرتبط با افزایش سن در افراد مسن با سطوح هموسیستئین بالا و فولات کم در رژیم غذایی کمک می کند.
دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD)
یک مطالعه بزرگ نشان داد که زنانی که روزانه 2500 میکروگرم اسید فولیک به همراه 500 میلی گرم ویتامین B6 و 1000 میکروگرم سیانوکوبالامین (ویتامین B12) مصرف می کردند، خطر ابتلا به AMD را کاهش دادند، یک بیماری چشمی که می تواند باعث کاهش بینایی شود.
افسردگی
شواهد در مورد اینکه آیا اسید فولیک میتواند به کاهش افسردگی کمک کند یا نه، متفاوت است. برخی از مطالعات نشان می دهد که 15 تا 38 درصد از افراد مبتلا به افسردگی سطح فولات پایینی در بدن خود دارند و آنهایی که سطوح بسیار پایینی دارند بیشتر افسرده هستند. یک مطالعه نشان داد افرادی که با مصرف داروهای ضدافسردگی بهبود نیافته بودند سطوح پایین اسید فولیک داشتند. یک مطالعه کنترل شده با دارونما نشان داد که مصرف روزانه 500 میکروگرم اسید فولیک به داروی ضد افسردگی پروزاک در زنان کمک می کند، اما احتمالاً در مردان چنین نیست. مطالعه دیگری نشان داد که مصرف اسید فولیک و ویتامین B12 در کاهش افسردگی در افراد مسن بهتر از دارونما نیست.
سرطان
به نظر می رسد اسید فولیک در رژیم غذایی در برابر ایجاد برخی از انواع سرطان محافظت می کند، از جمله:
- سرطان روده بزرگ
- سرطان پستان
- سرطان دهانه رحم
- سرطان پانکراس
- سرطان معده
با این حال، این شواهد نشان می دهد افرادی که فولات کافی در رژیم غذایی خود دریافت می کنند، میزان کمتری از این سرطان ها را دارند. محققان فکر می کنند که اسید فولیک DNA را سالم نگه می دارد و از جهش هایی که می تواند منجر به سرطان شود، جلوگیری می کند. بهترین اقدام این است که مطمئن شوید یک رژیم غذایی متعادل با فولات کافی می خورید که به محافظت از شما در برابر تعدادی از بیماری ها کمک می کند.
مصرف کم فولات در رژیم غذایی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد، به ویژه برای زنانی که الکل مصرف می کنند. مصرف منظم الکل، بیش از 1 و نیم تا 2 لیوان در روز، با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. یک مطالعه بزرگ که شامل بیش از 50000 زن در طول زمان بود، نشان میدهد که مصرف کافی فولات ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط با الکل را کاهش دهد.
فرم های موجود ویتامین B9
در مولتی ویتامین ها از جمله قطره ها و قرص های جویدنی و شربت کودکان و ویتامین های B کمپلکس وجود دارد. جدا هم فروخته می شود. ایده خوبی است که اسید فولیک را به عنوان بخشی یا همراه با مولتی ویتامین مصرف کنید، زیرا سایر ویتامین های B برای عملکرد آن مورد نیاز است. این در اشکال مختلفی از جمله قرص، ژل نرم و قرص موجود است.
چگونه آن را مصرف کنیم ؟
اکثر مردم (به جز زنان باردار) باید بتوانند اسید فولیک کافی را از رژیم غذایی خود دریافت کنند. قبل از مصرف مکمل های اسید فولیک یا دادن آنها به کودکان، با یک پزشک مشورت کنید. توصیه های روزانه برای اسید فولیک در رژیم غذایی عبارتند از:
- اطفال نوزادان 0 تا 6 ماه: 65 میکروگرم (مصرف کافی)
- نوزادان 7 تا 12 ماه: 80 میکروگرم (مصرف کافی)
- کودکان 1 تا 3 سال: 150 میکروگرم (RDA)
- کودکان 4 تا 8 سال: 200 میکروگرم (RDA)
- کودکان 9 تا 13 سال: 300 میکروگرم (RDA)
- نوجوانان 14 تا 18 سال: 400 میکروگرم (RDA)
- مردان و زنان، 19 سال و بالاتر: 400 میکروگرم (RDA)
- زنان باردار: 600 میکروگرم (RDA)
- زنان شیرده: 500 میکروگرم (RDA)
مقادیر مورد استفاده در مطالعات بیماری قلبی از 400 تا 1200 میکروگرم متغیر است. با این حال، سطوح بالای فولات می تواند کمبود ویتامین B12 را پنهان کند، و باید فقط تحت نظارت پزشک مصرف شود. اگر قصد مصرف مکمل اسید فولیک را دارید، از پزشک خود بخواهید تا به شما در تعیین دوز مناسب برای شما کمک کند.
قرص ویتامین ب 9 برای چیست؟
این ویتامین دارای فواید بیشماری برای سلامتی است. ویتامین ب 9 به هضم غذا کمک می کند و از بروز مشکلات گوارشی جلوگیری به عمل می آورد. همچنین، این ویتامین به ساخت گلبولهای قرمز در بدن کمک می کند و نقش موثری در پیشگیری از کمخونی دارد. از فواید دیگر این ویتامین بر سلامتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به رشد سلولی
- افزایش اشتها
- درمان مشکلات قاعدگی
- درمان زخم های بدن
- جلوگیری از نقص سیستم عصبی در جنین
- جلوگیری از بیماریهای قلبی
- کاهش فشار خون بالا
- کاهش کلسترول بد
- جلوگیری از سکته قلبی
- جلوگیری از انعقاد خون
- جلوگیری از ابتلا به سرطان به ویژه سرطان روده بزرگ
- جلوگیری از بیماری های کبدی
کمبود ویتامین ب 9
داشتن سطوح پایین اسید فولیک نسبتاً رایج است. الکلیسم، بیماری التهابی روده (IBD) و بیماری سلیاک می توانند باعث کمبود اسید فولیک شوند. همچنین، برخی داروها ممکن است سطح اسید فولیک را در بدن کاهش دهند. کمبود اسید فولیک می تواند باعث موارد زیر شود:
- رشد ضعیف
- التهاب زبان
- التهاب لثه
- از دست دادن اشتها
- تنگی نفس
- اسهال
- تحریک پذیری
- فراموشی
- سستی ذهنی
زنان باردار برای کاهش خطر نقایص مادرزادی لوله عصبی از جمله شکاف کام، اسپینا بیفیدا و آسیب مغزی به اسید فولیک بیشتری نیاز دارند. نقایص لوله عصبی نقایص مادرزادی ناشی از رشد غیرطبیعی لوله عصبی است، ساختاری که در نهایت باعث ایجاد مغز و نخاع می شود. از آنجایی که اسید فولیک به بسیاری از غذاهای غلات مانند نان و غلات اضافه شده است، نقص لوله عصبی به طور چشمگیری کاهش یافته است. کمبود این ویتامین در بدن خود را با علائم ویژه ای نشان می دهد. علائم کمبود ویتامین ب 9 به شرح زیرند:
- کم خونی
- کاهش اشتها
- اسهال
- کاهش وزن
- ضعف عمومی بدن
- خستگی دائم
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- زود رنجی
- فراموش کاری
- تغییر رنگ موها به خاکستری
- آشفتگی خوابی
- رنگ پریدگی
کمبود این ویتامین در زنان باردار سبب بروز مشکلات زیادی همچون تولد نوازد نارس و یا کم وزن و یا بروز مشل در لوله عصبی جنین می شود. به همین دلیل، به محض اینکه این علائم را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید و با مصرف قرص ویتامین ب 9 به ارتقا سلامتی خود کمک نمایید.
آیا کمبود ویتامین ب 9 باعث افزایش وزن می شود؟
مطالعات به این موضوع اشاره می کنند که کمبود ویتامین ب 9 ممکن است منجر به افزایش وزن و چاقی شود. چندین مطالعه نشان می دهند که کمبود اسید فولکی در بدن باعث افزایش چربی شکم و دور کمر می شود. به همین دلیل، کسانی که می خواهند وزن خود را کاهش دهند باید میزان اسید فولیک خون شان را بررسی کنند و در صورت افت ویتامین ب 9 استفاده ز قرص ویتامین ب 9 را زیر نظر پزشک آغاز کنند.
چه غذاهایی حاوی ویتامین ب 9 هستند؟
کارشناسان سلامتی همواره به این موضوع تاکید می ورزند که پیروی از رژیم غذایی سالم بهترین روش برای جلوگیری از کمبود این ویتامین در بدن است. منابع غذایی حاوی این ویتامین به شرح زیرند:
- اسفناج
- سبزیجات با برگ های تیره
- شلغم
- چغندر
- سویا
- لوبیا قرمز
- لوبیا سفید
- جگر گاو
- ماهی سالمون
- غلات کامل
- شیر
- آب پرتقال
چه کسانی در معرض کاهش ویتامین ب 9 قرار دارند؟
به طور کلی، افرادی که در شرایط زیر قرار دارند، بیشتر از دیگران در معرض کمبود ویتامین ب 9 هستند:
- زنان باردار و شیرده
- کسانی که از رژیم های سنگین لاغری پیروی می کنند
- افرادی که از بیماری های گوارشی رنج می برند
- افرادی که از الکل استفاده می کنند
- افرادی که از رژیم غذایی متعادل پیروی نمی کنند و فست فود و غذاهای آماده زیاد می خورند
تمامی افرادی که در بالا به آنها اشاره کردیم در معرض کمبود این ویتامین هستند و باید مصرف قرص ویتامین ب 9 را زیر نظر پزشک یا داروساز آغاز کنند.
موارد احتیاطی
به دلیل پتانسیل عوارض جانبی و تداخل با داروها، باید مکمل های غذایی را فقط تحت نظارت یک پزشک مصرف کنید. در مقدار توصیه شده روزانه، عوارض جانبی اسید فولیک نادر است. دوزهای بسیار بالا می تواند باعث شرایط زیر شود:
- مشکلات معده
- مشکلات خواب
- واکنش های پوستی
- گیجی
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- تشنج
قبل از مصرف بیش از 800 میکروگرم اسید فولیک با پزشک خود مشورت کنید. اسید فولیک می تواند علائم کمبود اساسی ویتامین B12 را پنهان کند که می تواند باعث آسیب دائمی به سیستم عصبی شود. مصرف هر یک از ویتامین های B برای مدت طولانی می تواند منجر به عدم تعادل سایر ویتامین های مهم B شود. به همین دلیل، ممکن است بخواهید از ویتامین B کمپلکس استفاده کنید که شامل تمام ویتامین های B است. افرادی که تحت درمان تشنج یا سرطان هستند نباید بدون مشورت با پزشک خود اسید فولیک مصرف کنند.
تداخلات دارویی
اگر در حال حاضر با هر یک از داروهای زیر تحت درمان هستید، نباید بدون مشورت با پزشک خود از مکمل های اسید فولیک استفاده کنید:
- آنتی بیوتیک ها، تتراسایکلین: اسید فولیک نباید همزمان با آنتی بیوتیک تتراسایکلین مصرف شود زیرا در جذب و اثربخشی این دارو اختلال ایجاد می کند. اسید فولیک، چه به تنهایی و چه در ترکیب با سایر ویتامین های B، باید در زمان های متفاوت از تتراسایکلین مصرف شود. تمام مکمل های ویتامین B کمپلکس به این ترتیب عمل می کنند و باید در زمان های متفاوت از تتراسایکلین مصرف شوند.
- فنی توئین (دیلانتین): فنی توئین، یک داروی ضد تشنج، ممکن است سطح فولات را در بدن کاهش دهد. با این حال، اسید فولیک ممکن است با عملکرد فنی توئین تداخل داشته باشد و خطر تشنج را افزایش دهد. قبل از مصرف مکمل های اسید فولیک از پزشک خود سوال کنید.
- پیریمتامین (داراپریم): پیریمتامین دارویی است که برای پیشگیری و درمان مالاریا و درمان توکسوپلاسموز استفاده می شود. اسید فولیک ممکن است اثربخشی این دارو را کاهش دهد.
- داروهای شیمی درمانی: اسید فولیک ممکن است مقدار
5-فلوراوراسیل و کپسیتابین (Xeloda) را به سطوح خطرناکی در بدن برساند. اگر
تحت شیمی درمانی هستید، قبل از مصرف هر گونه مکمل یا گیاهی از انکولوژیست
خود سوال کنید.
داروهایی که سطح اسید فولیک را کاهش می دهند
داروهای زیر ممکن است در جذب فولات در بدن اختلال ایجاد کنند، به این معنی که ممکن است در حین مصرف آنها نیاز به مصرف مکمل اسید فولیک داشته باشید:
- آنتی
اسیدها مسدود کننده های H2: برای کاهش اسید معده از جمله سایمتیدین
(تاگامت)، فاموتیدین (پپسید) و رانیتیدین (زانتاک) استفاده می شود.
مهارکننده های پمپ پروتون: برای کاهش اسید معده، از جمله سامپرازول (Nexium)، لانزوپرازول (Prevacid)، امپرازول (Prilosec) و رابپرازول (Aciphex) استفاده می شود.
جداکننده های اسید صفراوی: برای کاهش کلسترول از جمله کلستیپول (Colestid)، کلستیرامین (Questran) و colsevelam (Welchol) استفاده می شود.
داروهای ضد تشنج: از جمله فنوباربیتال، پریمیدون (میزولین) و کاربامازپین (تگرتول).
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): از جمله ایبوپروفن (ادویل، موترین) و ناپروکسن (Aleve). - سولفاسالازین (آزولفیدین): برای درمان بیماری التهابی روده (IBD) و آرتریت روماتوئید (RA) استفاده می شود.
- تریامترن (دیرنیم): ادرارآور (قرص آب).
- سیکلوسرین: یک آنتی بیوتیک.
- پیریمتامین (داراپریم): برای پیشگیری و درمان مالاریا و درمان توکسوپلاسموز استفاده می شود.
- تری متوپریم: آنتی بیوتیکی است که برای درمان عفونت های دستگاه ادراری استفاده می شود.
- متوترکسات: متوترکسات، دارویی که برای درمان سرطان، آرتریت روماتوئید (RA) و پسوریازیس استفاده می شود، میزان اسید فولیک را در بدن کاهش می دهد. اگر متوترکسات را برای آرتریت روماتوئید یا پسوریازیس مصرف می کنید، پزشک ممکن است دوز بالاتر اسید فولیک را تجویز کند که به کاهش عوارض جانبی متوترکسات کمک می کند. با این حال، افرادی که برای سرطان متوترکسات مصرف می کنند، نباید از مکمل های اسید فولیک استفاده کنند، مگر اینکه پزشک به آنها دستور دهد. اسید فولیک ممکن است با اثرات متوترکسات بر سرطان تداخل داشته باشد.
هنگامی که این داروها برای مدت طولانی مصرف شوند، و همچنین سایر
داروهای ضد التهابی، می توانند نیاز بدن به اسید فولیک را افزایش دهند.
قرص ویتامین ب 9 را از کجا بخریم؟
شما می توانید قرص ویتامین ب 9 را از سایت داروخانه آنلاین خریداری کنید. قیمت قرص ویتامین b9 همراه با تمامی ویژگی های آنها در سایت ذکر شده است و شما می توانید با مصرف قرص های ویتامین به ارتقا سلامتی خود کمک کنید. همچنین، شما می توانید از مشاوره های رایگان و تخصصی کارشناسان این مرکز بهره مند شوید.
داروخانه آنلاین مطالعه مطلب زیر را به شما پیشنهاد می دهد :
اگر قرص ویتامین ب 9 طبق دستور مصرف مصرف شود، معمولا هیچگونه عارضه جانبی ندارد. استفاده بیش از حد از این ویتامین می تواند خستگی مزمن، احساس خارش در پوست، و ضعف عضلانی شود.
بله! کمبود ویتامین ب 9 در دوران باردرای خطر بروز آسیب های عصبی و نقص های مادرزادی را افزایش می دهد. برای مصرف ویتامین ب 9 در دوران بارداری باید با پزشک متخصص خود در تماس باشید.
بهترین زمان مصرف قرص ویتامین ب 9 در صبح است. زیرا این قرص انرژی را بالا می برد و باعث می شود افراد نتایج بهتری را از مصرف آن بدست بیاورند.
بله! استفاده از قرص ویتامین ب 9 باعث می شود ساخت سلول های پوستی افزایش پیدا کند و در نتیجه پوست درخشان می شود. همچنین، ویتامین ب 9 علائم پیری پوست را به تعویق می اندازد.